Da li će biti javnog dočeka Nove godine i ko će moći prisustvovati?

Proteklih dana iz Uprave Grada Sarajeva saopćeno je da se “intenzivno radi na pripremi javnog dočeka Nove 2022. godine, ali i da će realizacija ovog događaja zavisiti od epidemiološke situacije”.

Pomoćnik gradonačelnice Grada Sarajeva Elvir Hadžiahmetović rekao je da su “intenzivirane aktivnosti oko donošenja odluke da li će biti javnog dočeka Nove godine ili ne. 

“Radimo kao da će javnog dočeka biti, no sve zavisi od epidemiološke situacije. Vlada KS bi trebala odlučiti o tome”, rekao je Hadžiahmetović.

Za sada se zna, dodao je, da će u okruženju jedino Ljubljana raditi program na otvorenom, dok Zagreb i Beograd još nisu odlučili.

“Kada je u pitanju Sarajevo, dilema je također na kojim lokacijama i u kom kapacitetu će biti organiziran događaj”, dodaje Hadžiahmetović, “da li će to biti ispred Katedrale, Vječne vatre ili na nekoj drugoj lokaciji.”

“Svakako da će ove godine zbog zaraze koronavirusom sve biti u manjem kapacitetu nego ranijih godina. Ukoliko organizacija bude odobrena od nadležnih institucija, događajima mogu prisustvovati samo građani i turisti koji su vakcinisani, koji su preboljeli koronu i oni koji imaju PCR test, i to u određenom broju”, istakao je Hadžiahmetović te pozvao sve one koji bi željeli prisustvovati centralnom dočeku, a nisu vakcinisani, da to što prije učine.

U budžetu Grada Sarajeva je za taj događaj planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke zajednice KS, ali Hadžiahmetović kaže da bi budžet mogao biti i veći ukoliko se dobije odobrenje za realizaciju projekta.

Ukoliko epidemiološka situacija i ne bude prihvatljiva, ideja je, kako je pojašnjeno iz Uprave Grada, da se građanima/kama omogući da u vrijeme novogodišnjih praznika i vjerskih blagdana što više borave na otvorenom.

“Za tu priliku planirana je ugodna atmosfera u kojoj će građani i turisti porodično moći uživati u šetnji gradom, koji će biti na određenim lokacijama veličanstveno okićen, uz brojne atraktivne sadržaje, koje će pripremiti Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Turistička zajednica KS, općine, javna preduzeća”, rekao je Hadžiahmetović. 

Podsjećamo, ove godine je Vlada Kantona Sarajevo formirala Koordinacioni tim od predstavnika Grada Sarajeva, općina, Turističke zajednice i kantonalnih javnih preduzeća, a koji je zadužen da Sarajevo za Novu godinu, ali i u zimskoj turističkoj sezoni, “izgleda ljepše nego ikada do sada”.

“Sav novac koji se uloži bit će dobra investicija jer će se kroz potrošnju, naročito turista iz regije, višestruko vratiti, a omogućit ćemo i unosnije poslovanje sarajevskim privrednicima”, istakao je Hadžiahmetović.

Kalendar novogodišnjih događanja uradit će Turistička zajednica KS, u kome će biti naznačeni događaji privlačni turistima i građanima/kama.

(lokal.javnarasprava.ba)