U okviru projekta EU4Business zasađena stabla u gradskom parku Betanija

U petak, 12.11.2021, mladi poduzetnici i poduzetnice koji/e su dobili podršku kroz projekat EU4Business su, zajedno sa predstavnicima Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), Međunarodne organizacije rada (MOR) i Općine Centar, u gradskom parku Betanija zasadili voće kao simboličan čin poduzetničkog doprinosa široj društvenoj zajednici u oporavku privrede od pandemije, te poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu.

U projektu EU4Business učestvovalo je 26 mladih poduzetnika i poduzetnica, koji su dobili 250 hiljada eura bespovratnih sredstava. Oni su, zajedno sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem, šefom Kooperacije pri Delegaciji EU u BiH Stefanom Ellerom i koordinatoricom u MOR-u Lejlom Tanović u gradskom parku Betanija zasadili stabla drveća, kao simboličan čin ka poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu. Sadnji stabala prisustvovala je i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Ira Adilagić.

Načelnik Srđan Mandić istakao je da u sadnji stabala postoji velika simbolika. 

“Zasadili smo 26 sadnica, kao što je, ako možemo tako reći, zasađeno i 26 novih biznisa. I o jednom i drugom moramo brinuti. Želimo da rastu uspješno i ovo je jedan od najboljih načina da ljude stimulišemo da traže i razvijaju svoje poslove u okviru realnog sektora. Zahvalan sam na pomoći koja nam je pružena i nastavit ćemo razvijati ovakve projekte u budućnosti.” 

Podsjećamo, EU i Vlada Savezne Republike Njemačke zajednički finansiraju projekat pod nazivom EU4Business. U sklopu tog projekta potiču razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, te ruralni razvoj u BiH. Program je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega EU izdvaja 15 miliona eura, a Savezna Republika Njemačka 1,1 milion eura. Projekat se sprovodi u periodu april 2018. godine-mart 2022. godine, a implementiraju ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), MOR i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.