Arnela Džafić

100%
Broj pitanja: 2
Broj odgovora: 2
Stranka
SDA
Parlament
Grad Konjic
Kratka biografija
Izborna jedinica
127
Funkcija
Vijećnica
Broj osvojenih glasova
1109
Pitanje:

Koliko ste inicijativa podnijeli?

Odgovor:

Poštovani,

zahvaljujem na upućenom pitanju.

Kada su u pitanju inicijative, vijećnička pitanja i druge aktivnosti u Gradskom vijeću, bez nekog pisanog pravila, mi vijećnici ispred Stranke demokratske akcije nastojimo sve potrebe i probleme timski rješavati.

Dolazimo iz različitih profesionalnih usmjerenja što nam olakšava rad obzirom da je širok dijapazon pogleda na neki problem ogroman resurs, a isti nastojimo maksimalno iskoristititi.  Obzirom da je pitanje upućeno meni lično ,a kako bih Vam približila način našaeg rada i međusobne saradnje, pojasnit ću dodatno.

Obzirom na moju profesiju, iskoristila sam priliku da svojim kolegama predstavim ogroman problem sa kojim se susreću roditelji, odgajatelji i učitelji djece sa poteškoćama u govoru.

Naime, na području grada Konjica evidentan je porast djece sa govorno-jezičkim poremećajima, kao i sa problemom kašnjenja govorno - jezičkog razvoja. Trenutno je zaposlen jedan (1) logoped u Prvoj osnovnoj školi, koji, iako ulaže ogromne napore, ne može zadovoljiti navedene potrebe. Roditelji su prinuđeni, ovisno o složenosti poremećaja, voditi djecu u Sarajevo ili u Mostar, a što iziskuje velike materijalne izdatke. Mnogo je djece koja nisu podvrgnuta tretmanu upravo zato jer roditelji ne mogu podnijeti taj finansijski teret.

U cilju poboljšanja uslova pravilnog rasta i razvoja naše djece, Klub vijećnika Stranke demokratske akcije  uputio je inicijativu za zaposlenje logopeda/ defektologa u obdaništu, školama i u Domu zdravlja na području grada Konjica. Angažovanjem logopeda znatno bi olakšali roditeljima obzirom da se raspored rada logopeda prilagođava boravku djece u obdaništu, odnosno obavezama u školi. Dakle, roditelj ne bi morao dovoditi i odvoditi dijete, nego se termini organizuju nakon završetka ili prije početka nastave. Osim toga, usluge bi bile besplatne što je veliko rasterećenje za roditelje.

Kao što sam prethodno napisala, upravo ta naša različita profesionalna usmjerenja koristimo da prepoznamo problem i zajedničkim snagama iznađemo najbolje prijedloge i rješenja. Nakon što sam kolege upoznala sa navedenim problemom, jednoglasno smo donijeli odluku i uputili inicijativu. Inicijativu smo podnijeli kao Klub vijećnika, ne pridavajući značaj ko će istu uputiti i na čiji prijedlog istu podnosimo. 

Naš cilj je da zajedničkim snagama planiramo i radimo, a sve u cilju poboljšanja uslova za život u lokalnoj zajednici. 

Lp, Arnela Džafić

Pitanje:

Poštovana vijećnice,Smatram vas jako odgovornom osobom jer ste jedina vijećnica iz vaše stranke koja je odgovorila na ranije pitanje, stoga se obraćamo vama s nadom da ćete ovo pitanje prenijeti na vašem kolegiju.Zašto kao većinska stranka u vijeću ne uputite inicijativu za smanjenje iznosa koji se izdvaja iz gradskog budžeta za finansiranje političkih stranaka kao što je to učinjeno u nekim drugim gradovima? Zar u trenutnoj teškoj ekonomskoj situaciji nije bolje da se taj novac utroši na pomoć vašim sugrađanima npr kroz povećanje broja stipendista ili npr da se plate markice zdravstvenog osiguranja za osobe na birou? Postoji još mnogo načina.Mislim da bi to bio odličan potez i dokaz da mislite na dobrobit građana. LP

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja