Amina Madžak

67%
Broj pitanja: 3
Broj odgovora: 2
Stranka
PZP
Parlament
Grad Konjic
Kratka biografija
Izborna jedinica
127
Funkcija
Vijećnica
Broj osvojenih glasova
246
Pitanje:

Budući da si izuzetno aktivna u Vijeću, pametna, mlada i perspektivna osoba. Želim da pitam i predložim u isto vrijeme zašto u pješačkom tunelu između Donjeg polja i Ulice Maršala Tita reklame postavljene na zid tunela (tzrističkd ponude i atrkcije Konjica i okoline) nemaju osvjetljenja, stoje poderane i oštećene već duže vrijeme, kao i zapuštene u smislu nagomilane prašine, paučine itdMožemo li malo više povesti računa ako ništa o tom prometnom dijelu grada kroz koji vikendom prođe više stotina ljudi iz drugih gradova a vjerovatno i država. Vjerujem da ćeš se i ti, Amina, založiti za ovo pitanje na narednoj sjednici kao i Platforma za progres čiji rad pratim duže vrijeme i zaista imate odličnih incijativa i prijedloga. Lijepo pozdrav!

Odgovor:

Poštovani,

Hvala Vam na povjerenju i lijepim riječima za rad mojih kolega iz Platforme za progres i mene.

Već u nekoliko navrata smo raspravljali po pitanju ove teme i mi međusobno, ali su se druge stvari spletom okolnosti izdigle iznad ove problematike pa nismo potezali pitanje poderanih i oštećenih, ali i neosvjetljenih slika u tunule, a što svakako smatramo važnim.

Hvala Vam za ovo pitanje a svakako ćemo isto spomenuti već na idućoj sjednici.

Nadam se skorom rješenju ovog problema što skorije, zbog turista koji će u predstojećoj sezoni posjetiti naš lijepi grad, ali i zbog nas građana.

Svako dobro Vam želim,
Lijep pozdrav,

Pitanje:

Koliko ste inicijativa podnijeli?

Odgovor:

Poštovani, 

Zahvaljujem se na Vašem upitu i na interesovanju za dešavanja u našem Konjicu.

-U januaru 2021. godine na sjednici OV Konjic priložena je prva inicijativa, a to je Facebook ili Youtube live prenos sjednica Općinskog Vijeća. Smatrali smo da je ova inicijativa veoma bitna za veću transparentnost prema građanima ali i aktivnije uključivanje građana u tematike koje se tiču našeg grada. Dobili smo odgovor da se sjednice svakako prenose putem kanala Radio Konjica dan nakon sjednice i da građani uvijek mogu dobiti zapisnike i snimke sa sjednica te da se ista inicijativa odbija. 

-U februaru 2021. godine na sjednici OV Konjic priložena je druga inicijativa, a to je ukidanje starog, neekonomičnog i ekološki neprihvatljivog načina printanja materijala za sjednicu i prebacivanje na elektronsku formu. Za ovu inicijativu Platforma za progres se odlučila jer smo uvidjeli ovaj problem i u drugim općinama i gradovima te smo smatrali da je bespotreban trošak printanje, ponekad ogromne količine materijala, i da je mnogo efikasnije prebaciti to u elektronsku formu koju svakako svi koristimo u svjoj svakodnevnici. Inicijativa je također odbijena uz obrazloženje da smo pri preuzimanju mandata potpisali dokument u kojem se spominje primanje materijala u printanoj formi (izgleda kao da je to zakovano u kamen i ne smije se mijenjati). Međutim, morala bih naglasiti da se djelimično ova inicijativa i upražnjava, jer mnogi materijali (godišnji izvještaji koji imaju stotine stranica, planovi i programi rada itd..) dostavljaju putem emaila u elektronskoj formi. 

- U septembru 2021. godine priložena inicijativa da JU “Gradska apoteka Konjic” DOBIJE STATUS DEŽURNE APOTEKE KOJA ĆE GRAĐANIMA BITI DOSTUPNA I NA USLUZI 24/7 – očekivali smo puno više angažmana povodom ove inicijative i od strane JU “Gradske apoteke Konjic” i od strane općine jer je ovo nešto što je građanima prijeko potrebno, što smo mogli vidjeti i po broju potpisa kroz peticiju ali i kroz odjek javnosti po ovom pitanju, a u odgovoru koji smo dobili stoji samo obrazloženje zašto apoteka NE MOŽE pokrenuti dežuru bez želje za otvaranjem iste.

- U februaru 2022. godine priložena je inicijativa da se za osobe sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću omogući pristup svim javnim sadržajima u Općini Konjic, te da im se prilagode trotari i pješačke staze. Odgovor na ovu inicijativu je išao u pravcu da uprava našeg grada svakako već radi na ovom problemu i da će biti riješen u skorijem periodu.

- U februaru 2022. godine priložena je još jedna inicijativa a to je da se u neboderima, u ulici Kolonija (sva tri nebodera), u što skorije vrijeme provjeri stanje hidranata po spratovima, omogući nabavka vatrogasnih crijeva i pumpi koje bi omogućile odgovarajući pritsak na višim spratovima nebodera. Odgovor na ovu inicijativu još nikada nismo dobili iako je rok za dostavljanje odgovora 30 dana.

-Dana 28.02.2022.godine smo također predali Peticiju sa 2.274 potpisa građana Konjica kao izraz vašeg nezadovoljstva u odnosu na donesenu Odluku o javnim parkiralištima Općine Konjic. Peticija je sakupljena zajedno sa SBiH Konjic i SDP Konjic.

- U aprilu 2022. godine podnijeli smo inicijativu da se donese odluka o zobrani muzike u lokalima na datum 10. i 11. juli na području grada Konjica. 10. jula prošle godine u ugostiteljskim objektima u našem gradu, naročito jer je u pitanju ljetni period (dan subota na nedjelju), glasna muzika je narušavala važnost dana koji slijedi i mnogi građani su tada iznijeli svoje mišljenje kako takva muzika uoči 11. jula koji se u našoj zemlji, ali i u svijetu označava kao Dan žalosti i Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, nije nikako primjerena i ne šalje sliku odgovornosti niti prema ovom danu a niti prema žrtvama. - odgovor na inicijativu također još uvijek čekamo.

- U junu 2022. godine podnijeli smo inicijativu u ime našeg sugrađana Emira Kraljušića koji je inicirao ponovnu izgradnju "Street workout-a" koji se nekada nalazio u naselju Luka i više nije tamo, sa naglaskom da bi novi najbolje bilo izgraditi u kompleksu Gradskog stadiona, između košarkaškog i fudbalskog igrališta. Emir Kraljušić je magistar fizioterapije i svjestan je koliko je važno za zdravlje mladih da imaju mjesto gdje će vježbati i trenirati te je odlučio ovim putem podnijeti svoju inicijativu. - ono što smo dobili kao odgovor na licu mjesta prilikom podnošenja inicijative jeste da se izgradnja "Street workout-a" svakako planira na tom lokalitetu ali da će nadležni našem sugrađaninu odgovoriti i formalnim putem. 

U narednom periodu svakako spremamo još inicijativa i vijećničkih pitanja, ukoliko imate određene prijedloge iste možete poslati na [email protected] ili na email Platforme za progres Konjic - [email protected]

Hvala na angažmanu i nadam se da je odgovor bio dovoljno detaljan. 

Srdačan pozdrav,


Pitanje:

Poštovana, Da li biste predložili inicijativu koja se odnosi na zabranu rada nedjeljom? Ukoliko to nije moguće, da postoji iznimka da vlasnici trgovina i sličnih djelatnosti, u dogovoru sa nadležnim svoj objekat zatvore na jedan dan u sedmici.Uvažena podrška za ovu odluku bila bi od koristi, trgovcima, ugostiteljima i svim radnicima koji obavljaju svoj posao i za vrijeme praznika.. Unaprijed hvala na odgovoru!

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja