Anja Margetić

0%
Broj pitanja: 0
Broj odgovora: 0
Stranka
NS
Kratka biografija

Odlukom Gradskog vijeća, a na prijedlog Naše stranke, Anja Margetić je dogradonačelnica Sarajeva. 

Rođena je 1975. godine u Sarajevu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu te se aktivno bavila plivanjem u PK Bosna. Bila je rekorder BiH u nekoliko disciplina, a predstavljala je SFRJ na Balkanijadi i na Evropskom prvenstvu kao juniorska reprezentativka.

Još 1991. godine odlazi u Oregon u SAD sa plivačkom stipendijom, gdje je završila srednju školu, a plivačku i obrazovnu karijeru nastavila je na Univerzitetu u Nebraski, također sa punom sportskom stipendijom.

Na poziv Olimpijskog komiteta Republike Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. putuje iz SAD-a u Barcelonu, gdje je sa samo 17 godina nastupila za olimpijsku reprezentaciju RBiH u plivačkim disciplinama delfin 100 i 200 metara. Anja Margetić je prva žena koja je pod zastavom naše zemlje nastupila na olimpijskim igrama.

Po završetku studija biznis administracije 1997. godine, Anja se vratila u Sarajevo, gdje se zaposlila u Centralnoj banci BiH pod rukovodstvom tadašnjeg guvernera Petera Nicholla.

Protekle 23 godine je u toj instituciji provela na poslovima SWIFT administratorke, koordinatorke za bruto poravnanje u realnom vremenu te rukovoditeljice Službe za monitoring transakcija. Anja je 2007. godine magistrirala međunarodno poslovanje i javne politike na Univerzitetu u Cataniji u Italiji. Govori engleski i italijanski jezik.

Anja se i danas aktivno bavi plivanjem, uključujući kao trener državnih prvaka i reprezentativaca BiH.

Izvor: Grad Sarajevo

Funkcija
Zamjenica gradonačelnice
;
;