Kenan Dautović

98%
Broj pitanja: 183
Broj odgovora: 180
Stranka
SDA
Kratka biografija

Kenan Dautović, rođen je 20. 04. 1966. godine u Travniku, gdje je završio osnovnu školu.
Vojnu gimnaziju je završio u Beogradu, a Vojnu akademiju RV i PVO u Sarajevu i Zadru. Bivšu JNA napustio je 30. 08. 1991. godine u činu poručnika.
Učesnik je odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godine.
Od oktobra 1991. do aprila 1992. godine obavljao je dužnost komandira Stanice milicije Turbe nakon čega se uključuje u TO BiH, kasnije ARBiH.
Nakon rata, u okviru Vojske F BiH, obavljao je dužnosti komandanta Raketnog puka PZO, oficira za vezu sa OS Republike Turske u Ankari, zamjenika k-ta Centra za borbenu obuku,k-danta Centra za borbene simulacije.
Vojnu karijeru nastavlja u Oružanim snagama BiH gdje je u periodu 2007.-2010. godina obavljao dužnost savjetnika Ministra odbrane BiH za NATO/PfP a dužnost komandanta Centra za operacije podrške miru (PSOTC) do 2013. godine, kada je postavljen na dužnost komandanta 5. pbr OS BiH gdje 2014. godine biva unaprijeđen u čin brigadnog generala. Od 2018. godine obavlja dužnost zamjenika komandanta Operativne komande za operacije.
Svoje vojno-stručno usavršavanje obogatio je završetkom Zrakoplovne škole taktike i operatike 2000. godine u Republici Turskoj te pohađanjem 27 različitih kurseva, seminara i programa, kako u BiH tako i u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, V.Britaniji, SAD, Gani, Kini, Turskoj, Švicarskoj, Crnoj Gori i Ukrajini.
Kada je u pitanju 18 godina duga akademska karijera, ona je aktivno započela 2006. godine dobijanjem zvanja magistra nauka na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Doktorsku disertaciju odbranio je 2009. godine na istom fakultetu, dobijajući zvanje doktora nauka odbrane i sigurnosti. U dosadašnjem periodu izvodio je nastavu na 13 predmeta na sva tri ciklusa školovanja i to iz oblasti prevencije konflikta, geopolitike, međunarodnih odnosa, diplomacije, sigurnosnih sistema i metodologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i Američkom univerzitetu u BiH . U toku 2016. godine biran je u zvanje vanrednog profesora za naučno polje politologije.
Objavio je tri knjige, dok je također autor 25 objavljenih znanstvenih i stručnih radova na bosanskom i engleskom jeziku.
Osim akademskog angažmana, dugi niz godina je stariji istraživač Centra za sigurnosne studije u Sarajevu te aktivni alumnista „George C. MarshallCenter“ Evropskog centra za sigurnosne studije u GarmischPartenkirchenu, SR Njemačka.
Aktivno govori engleski i turski jezik i služi se literaturom na ovim jezicima.

Funkcija
Načelnik
Broj osvojenih glasova
6683
;
Pitanje:

Postovani Nacelnice Htio bi da pohvalim vas rad i trud u obavljanju vase funkcije za dobrobit svih gradjana Travnika, i nadam se da cete ustrajati u tome mnogo teskome zadatku. Naime u toku je obnova mosta kod knjizare Ibra koja je za svaku pohvalu, ali postoji problem rupa bolje receno kreatera ulice Skolska i naselja Bojna u kojoj mnogi od nas zive i dnevno prodjemo XY puta tom ulicom kako mi tako i stotine auta roditelja koji dovlace i dolaze po djecu u skolu, unistavajuci nase automobile. Sada kada je most u rekonstrukciji prinudjeni smo duplo vise prelaziti preko kreatera , cak do mosta kod KSC Petar Barbaric, jer ulica je jednosmjerna od gornjeg mosta tj. pocetka Skolske ulice pa sve sve do mosta u rekonstrukciji, a zivimo npr kod ili iza OS Travnik. Da li ste imali namjeru regulusati jednosmjernu ulicu u dvosmjernu do OS Travnik bar privremeno dok se most ne zavrsi? jer ovo je PATNJA kako nas mjestana tako i roditelja koji svaki dan dolaze po svoju djecu s cime se kreateri samo jos vise uvecavaju i uvecavaju da za nekoliko dana nece biti moguce voziti se tom ulicom. S Postovanjem Dario

Odgovor:

Poštovani/a,

Vezano za Vaš upit koji se odnosi na problematiku odvijanja saobraćaja zbog rekonstrukcije mosta kod knjižare Ibra, želimo Vas obavijestiti da su radovi na mostu kod knjižare Ibra uspješno završeni, te se saobraćaj odvija neometano. Radovi su uključivali temeljnu rekonstrukciju i proširenje postojećeg mosta kako bi se osigurala sigurnost svih učesnika u saobraćaju. 

Zahvaljujemo Vam na  strpljenju i razumijevanju tokom ovog perioda.

Pitanje:

Postovani ,javljam vam se sa pitanjem vezano za relaciju puta Han Bila -Gluha Bukovica ,dali ce se ta relacija ikada uspjeti na novo uraditi svake godine ima rupa na jednim te istim mjestima katastrofalne su za auta ,auta stradaju najvise one su poduboke sto se tice tih rupa na relacija Han Bila - Gluha Bukovica one se zimi kada zgrtalica zgrce snijeg rove ,a ljeti se ponovo krpe i to da se kvalitetno uradi inekako al za mjesec ,dva bude opet isto kao da se nije nista ni uradilo ,samo me zanimalo dali je sta Opcina Travnik imala u planu raditi sem krpljenja rupa na ovoj relaciji .Unaprijed vam se zahvaljujem na vasem odgovoru . S postovanjem Sifet

Odgovor:

Poštovani Sifete,

Regionalna cesta R440 Stara Bila -Han Bila- Gluha Bukovica je u nadležnost Direkcije za ceste Srednjobosanskog kantona i općina nema nikakvu nadležnost nad tom dionicom.

Ipak, pouzdano znam da su ove godine u budžetu SBK planirana značajna sredstva za dva segmenta te dionice.

Svako dobro

Pitanje:

Poštovani načelnice, Želimo istaknuti ozbiljnost situacije koja se nedavno dogodila na Babanovcu. Smatramo da ste upoznati s nesrećom koja se dogodila prije par dana. S obzirom na nemogućnost kontaktiranja turističke zajednice općine Travnik, budući da ista nije dostupna na društvenim medijima niti ima istaknutu e-mail adresu, obraćamo se Vama, kao i turističkoj zajednici. Zaista je izazovno suočavati se s nedorečenim pravilima vezanim uz vožnju kvadova i motornih sanki po skijaškim stazama i pješačkim putevima tokom zimske sezone. Razumijemo da su drugi već pisali na ovu temu 30. augusta na ovoj platformi, te da je o tome raspravljano na 42. sjednici općinskog vijeća, no očito nije dovoljno poduzeto. Prema našim saznanjima, dvoje djece je doživjelo fizičke povrede a i traume zbog vozača motornih sanki koji je vozio u zabranjenom području. Govorimo o djeci, govorimo o turističkom centru kojim se ponosimo, a dozvolili smo još jednu zimsku sezonu da prođe, a da netko barem nije fizički ozlijeđen ili traumatiziran posjetom Vlašiću. S obzirom na to da nismo u mogućnosti pronaći konkretnu odluku s 42. sjednice o tome što Općina poduzima povodom ovog pitanja, bili bismo zahvalni na informacijama koje ćete podijeliti s javnošću o tome što se konkretno radi, posebno kada su životi djece u opasnosti. Turističku zajednicu nismo u mogućnosti kontaktirati zbog ranije navedenih činjenica, pa postavljamo pitanja ovdje. Što je Turistička zajednica poduzela i planira poduzeti? Jesu li posjetili roditelje/djecu koja su stradala? Kako postupa policija? Na broj telefona policijske stanice na Babanovcu nije moguće dobiti nikoga. Telefon je ili zauzet (dignuta slušalica, jer je telefon zauzet po 15-20-30 minuta) ili se apsolutno nitko ne javlja na telefon. Čak i nakon nedavnog događaja, primjećujemo da se kvadovi i motorne sanke i dalje voze po zabranjenim područjima. Molimo za razumijevanje da je ovaj problem izuzetno frustrirajuć za nas roditelje, jer su nam djeca ugrožena, a istovremeno stvara negativnu sliku među turistima koji posjećuju Vlašić. Nema prostora za čekanje da se odluka donese kroz nekoliko mjeseci, jer sutra bi se mogla dogoditi nesreća u kojoj bi netko nevin stradao. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem razumijevanju i hitnoj akciji. S poštovanjem

Odgovor:

Poštovani/a,

Općinsko Vijeće na sjednici održanoj dana 28.12.2023. godine je usvojilo Odluku o komunalnom redu na turističko -  rekreacionim područjima  „Vlašić“ te je ista objavljena u Službenim novinama Općine Travnik broj: 30/23.

Navedenom Odlukom zabranjuje se saobraćaj četverociklima na centralnom platou Babanovac, u zoni ski staza  te na prilaznim i veznim ski stazama, stazama za sankanje i saobraćajnicama u skladu sa vertikalnom signalizacijom osim četvorocikla koji su namjenjeni za održavanje staza i saobraćajnica, te vozila vatrogasne službe, hitne službe i policije  tokom obavljanja njihovih dužnosti, također na ostalim područjima Vlašićkog platoa zabranjuje se saobraćaj za četvorocikle osim na javnim putevima koji su kao takvi u upotrebi.

Nadzor nad provođenjem ove Odluke provodi Služba za inspekcijski nadzor putem općinskih inspektora, Služba za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik putem komunalnih redara i Policijska stanica Travnik putem policijskih službenika, svako iz svoje Zakonom utvrđene nadležnosti.

Lijepi pozdrav

PS

Nekada ja uradim posao brže nego sto moje službe pripreme odgovor na pojedina pitanja 😁

Pitanje:

Postovani nacelnice, Problematika se odnosi, na oznacavanje ceste saobracajnim znakovima na sporednoj ulici u Aleji konzula. Naime radi se o cesti za pristup zgradi bunian II, tacnije raskrsnici parking Bingo, zgrada Bunian II(Maktouf)-naslelje luke, i rupava cesta nedavno asfaltirana prema novoj benzinskoj ABA. Desava nam se da nam se "glatko oduzima prednost kod izlaska na aleju od strane vozaca koji izlaze s parkinga Binga koji krenu pravo prema novoj ABA iako izlaze s parkinga i iako se nalaze nama s lijeve strane te po pravilu moraju stati pri cemu je u vise navrata dolazilo do sudara na tom dijelu cesta. Potrebno bi bio sto hitnije izvrsiti oznacavanje saobracajnim znakovima spomenute saobracajnice-raskrsnice! Kome se obratiti?

Odgovor:

Poštovani/a,

divno je vidjeti naše sugrađanke i sugrađane koji se uključuju u rješavanje potanja od općeg značaja i interesa i na tome se i Vama lično zahvaljujem.

Što se tiče konkretnog problema, isti je delegiran Savjetu za sigurnost saobraćaja Općinskog vijeća Travnik koje, po potrebi razmatra ovakve i slične zahtjeve i nadam se da će, kao stručno tijelo, dati najbolje rješenje ovog problema a moja stručna Služba za zajedničke i komunalne poslove će to realizirati.

S obzirom da je nabavka vertikalne signalizacije vezana i za javne nabavke to ponekad malo i potraje ukoliko nihe sproveden kompletan postupak izbora  snabdjevača, ali mislim da je to sada vrlo aktuelno.

Hvala lijepa i ostanite aktivni.

Pitanje:

Postovanje nacelnice, imam jedno pitanje informativnog karaktera. S obzirom na pojacanu stanogradnju u obuhvatu od kruznog toga kod kasarne do kruznog toga na Meljancu, da li smatrate da bi to podrucje trebalo da ima zasebnu MZ? Po broju porodica koje ce biti tu nastanjene sigurno bi bila jedna od vecih MZ u Travniku, a niti lokacijski se ne moze reci da taj dio pripada dijelu Bojne ili Priote.

Odgovor:

Poštovani/a,

lično mislim da Ste potpuno u pravu, pogotovo što od 34 mjesne zajednice koliko ima općina Travnik, postoje MZ koje su na samoj ivici kriterija a postoje i MZ čije granice uopće nisu usaglašene s postojećim stanjem, ali Vas moram podsjetiti da je za takvo nešto, prije svega, potrebna politička volja koja u ovom momentu ne postoji.

Nadam se da će se nakon oktobarskih izbora ta volja pronaći i da ćemo naš Travnik napokon proglasiti Gradom a onda urediti i taj važni dio lokalne samouprave koji se baziva mjesnom zajednicom.

U svakom slučaju, hvala na inicijativi i svako dobro.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani načelniče, Oko rijeke Lašve, iz Kacijanove ulice, izrasle su velike jehve koje svojim hladom smetaju baštama sa druge strane Lasve. Tu pojedinci iz Kacijanove otvaraju nove divlje deponije smeća. Tako se skreće tok vode u neregulisanom koritu u bašte i okucnice nas koji smo u Tvorničkoj ulici. Da li će Općina poduzeti nešto po ovom pitanju?

Pitanje na inicijativi/odluci: Potkresivanje stabala koja predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra

Odgovor:

Poštovani/a,

u nastavku je odgovor nadležne službe:

Služba za zajedničke i komunalne poslove uvidom na terenu konstatovala je da ne postoji deponija, odnosno da se na lokaciji ne nalazi otpadni materijal već je utvrđeno da se u koritu rijeke uz drveće nalaze dijelovi stabala koji se zadržavaju uz drveće i zaustavljaju tok rijeke Lašve, a što će biti regulirano prilikom čišćenja korita koje se realizira u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

Istovremeno, Općina neprekidno podržava akcije Društvene odgovornosti u kojima građani svojim aktivizmom a u organizaciji MZ ili na drugi način, rješavaju ovakve i slične probleme.

Srdačno

Pitanje:

PITAM KAD CE DOCI NA RED DA SKLONI TO JEST POSJEKU TOPOLE KALBUNARU ul Dervis ef Korkuta 60/C? ZAHTJEVI PISANI PRIJE 3 G NO DO DANAS NIJE URADENO A VRLO OPASNI KADA SE ZOO DOGODI BIT CE JASNO.

Pitanje na inicijativi/odluci: Potkresivanje stabala koja predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra

Odgovor:

Poštovani/a,

u nastavku je odgovor nadležne službe:

Služba za zajedničke i komunalne poslove zaprimila je zahtjev MZ Kalibunar broj: 26/2023 dana 27.04.2023.godine te uputila isti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede, i šumarstva – Kantonalna uprava za šumarstvo broj: 02-04-28-27-66/23-6 od 05.05.2023. godine  za mišljenje, odnosno saglasnost za sječu stabala na području MZ Kalibunar, jer bez njihove saglasnosti ova služba ne može izvršiti prokres ili sječu stabala.

Kako do danas nismo dobili odgovor, biće upucena urgencija nadležnoj Kantonalnoj upravi nakon čega ce se pristupiti realizaciji dobijenog stava.

Srdačno

Pitanje:

Na plavoj vodi u gornjem dijelu imaju tri topole napola truhle a visoke 15 ak metara. Kada će one doći na red?

Pitanje na inicijativi/odluci: Potkresivanje stabala koja predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra

Odgovor:

Poštovani,

odgovor nadležne službe je u nastavku:

Služba za zajedničke i komunalne poslove nije još uvijek zaprimila zahtjev za uklanjanje istih. Obzirom da postavljeno pitanje ukazuje na moguća oštećenja služba će tražiti stručno mišljenje od čega će zavisiti naredni koraci.

Dakle, MZ Stari Grad treba podnijeti zahtjev za uklanjanje nakon čega će biti sprovedena zakonski regulirana procedura.

Prijatno


Pitanje:

Da li će se izvršiti sjeća stabala u ulici Krndija preko puta broja 5. Stabla ugrožavaju kuće i električne vodove. Vlasnik stabala se ne protivi sječi, ali sam ne može finansirati akciju. Lp

Pitanje na inicijativi/odluci: Potkresivanje stabala koja predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra

Odgovor:

Poštovani,

u prilogu je odgovor nadležne službe:

Komisija Kantonalne uprave za šumarstvo konstatovala je da se predmetna stabla nalaze na privatnoj parceli Mlaćo Besima, te da Služba za zajedničke i komunalne poslove nije u nadležnosti da vrši prokres ili sječu stabala koja se nalaze u privatnom vlasništvu, te u skladu sa članom 95. Odluke o komunalnom redu (Prečišćeni tekst “Službene novine Općine Travnik” broj 13/18) Općina Travnik nije nadležna za uklanjanje stabala i grana koja se nalaze na zemljištu u privatnom vlasništvu pravnih i fizičkih lica.

Istovremeno, nadležne inspekcijske službe mogu i trebaju vlasniku parcele narediti preduzimanje neophodnih radnji kako bi se uočene nepravilnosti otklonile.

Srdačno

Pitanje:

MZ Pirota je podnijela zahtjev da se kod starog konaka sklone dvije lipe i brijest, ali do danas ništa nije odgovoreno. Da li će to biti riješeno?

Pitanje na inicijativi/odluci: Potkresivanje stabala koja predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra

Odgovor:

Poštovani,

u nastavku je odgovor nadležne službe:

Služba za zajedničke i komunalne poslove uputila je dopis za mišljenje, saglasnost Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB -Kantonalna upravza šumarstvo, jer bez njihovog stručnog mišljenja ova služba ne može izvršiti prokres i sječu stabala. Odgovor još nije stigao pa ćemo uputiti urgenciju.

Lijepi pozdrav

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;