Измјена назива дијела Улице жртава фашистичког терора у Улицу Димитрија Митриновића


Гласајте за или против ове иницијативе, или поставите питанје и дискутујте са одборницима.

74%
26%

14

GLASAJ

5

27.07.2023.

Предлагач/ица: Ненад Абрамовић
Врста процедуре: U vijeću
Област иницијативе/одлуке: Kultura i sport
Статус: У процедури

С циљем очувања културног идентитета овог краја и промовисања значаја личности за коју сматра да је оставила изузетан допринос у области филозофије и друштвених наука, начелник Општине Берковићи Ненад Абрамовић поднио је Скупштини Општине Берковићи иницијативу за измјену назива дијела Улице жртава фашистичког терора у Улицу Димитрија Митриновића.

Како је наведено у образложењу иницијативе, Димитрије Митриновић (1887–1953) био је изузетно цијењен филозоф, писац и друштвени реформатор. 

“Његове идеје интегрализма и филозофије имале су значајан утицај на интелектуалну сцену XX вијека. Рођен је у насељу Доњи Поплат, које је дио садашње општине Берковићи.

Предлажемо да се назив дијела Улице фашистичког терора, који се налази у насељу Видуша, промијени у Улицу Димитрија Митриновића. Овом измјеном сачували бисмо сјећање на жртве фашистичког терора, а истовремено била би одана почаст овом изузетном умјетнику и интелектуалцу који потиче из наше општине.

Димитрије Митриновић био је изузетно значајан филозоф и писац, чији су радови имали глобални утицај. Његове идеје интегрализма, које теже сједињавању различитих наука у свеобухватној филозофији, оставиле су дубок траг на интелектуалну сцену. Његова визија друштвене хармоније и филозофског разумијевања живота и људске природе и данас нас инспиришу.

Осим тога, желимо нагласити да су личности попут Димитрија Митриновића ријеткост у нашем крају. Берковићи немају много појединаца који су постигли такав ниво признања и утицаја у области филозофије и друштвених наука, што нас чини посебно поносним на његово поријекло”, навео је начелник Абрамовић.

Деталјније   Преузмите текст иницијативе/одлуке

Заднје Иницијативе Све иницијативе/одлуке
  Javna uprava jedinice lokalne samouprave 14.08.2023.
Израда Стратегије руралног развоја општине Берковићи за период 2023–2029. година
100%

6

GLASAJ

0

0 питанја / 0 одговора
  Kultura i sport 27.07.2023.
Измјена назива дијела Улице жртава фашистичког терора у Улицу Димитрија Митриновића
74%
26%

14

GLASAJ

5

0 питанја / 0 одговора
  Lokalne procedure 07.04.2023.
Питај одборнике/це
Ненад Абрамовић
СДС
Предлагач
Постави питанје
Одговори одборника/ца