Biciklom do posla


Glasajte za ili protiv ove inicijative, ili postavite pitanje i diskutujte sa vijećnicima.

100%

21

GLASAJ

0

06.09.2023.

Predlagač/ica: Grad Sarajevo
Vrsta procedure: U vijeću
Oblast inicijative/odluke: Ekologija
Status: Realizacija u toku

Kako se navodi na službenoj web stranici Grada Sarajeva, Grad Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS organizuju „Bike2work“, kampanju u sklopu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti.

Zajednički je cilj kampanje promocija održive mobilnosti, podizanje svijesti o važnosti biciklizma kao ekološki prihvatljivog i zdravog vida transporta te smanjenje gužvi i zagađenja u gradu.

Gradonačelnica Benjamina Karić i ministar saobraćaja Adnan Šteta pozvali su sve sugrađane, institucije i zaposlenike da učestvuju i aktivno doprinesu ovom događaju.

Organizatori/ce se nadaju da će kampanja podstaći zaposlenike da dolaze na posao biciklom tokom trajanja kampanje, promovišući zdrav način života i doprinoseći smanjenju saobraćajnih gužvi te smanjenju emisije CO2.

U pozivu na pridruživanje navedeno je i da će institucija koja bude učestvovala u kampanji biti javno predstavljena kao prijatelj urbane mobilnosti u Sarajevu, doprinijeti smanjenju zagađenja i saobraćajnih gužvi te imati priliku da osvoji simbolične nagrade.

Za sve dodatne informacije i pitanja zainteresovane osobe mogu se javiti na e-mailove [email protected] i [email protected] te broj telefona 033 407 964.

Dopuna 20.9.2023. godine:

Kao što je iz Grada prethodno najavljeno, tokom Evropske sedmice mobilnosti 2023. u Sarajevu je planiran niz aktivnosti kako bi se promovirala održiva urbana mobilnost.

U subotu 16. septembra organiziran je događaj "Bike Day" na Vilsonovom šetalištu, uz takmičenja u vožnji bicikla za djecu, najavu subvencija za kupovinu bicikala i predstavljanje kampanje "Bike2Work", gdje se građani/ke Sarajeva podstiču da koriste bicikle za odlazak na posao tokom cijele sedmice.

U nedjelju 17. septembra uključene su edukativne sesije o saobraćajnoj sigurnosti za školsku i predškolsku djecu, objavljeni su pozivi za vaučere Nextbike, a u planu je bio i turistički reli.

Pored nastavka edukativnih aktivnosti i besplatnog korištenja bicikala Nextbike,  postavljeni su antivandal parkinzi za bicikla na dvije lokacije, dok su se panel-diskusija u organizaciji Zelenog kluba i Sarajevo Film Festivala na temu "Izazovi urbane mobilnosti i nultog zagađenja u Sarajevu" te predstavljanje potencijalne turističke rute održive urbane mobilnosti održali 19. septembra. Kampanja "Bike2Work" također se nastavlja tokom cijele sedmice.

Konačno, 22. septembra, Dan bez automobila zaključit će sedmicu obilježavanja značaja inovativnog urbanog transporta, uključujući panel-diskusiju “Save Energy!”, na kojoj će se predstaviti novi koncept ostrva mobilnosti i razgovarati o urbanoj mobilnosti. Vilsonovo šetalište tog dana bit će zatvoreno za saobraćaj, a na njemu će se otvoriti Sajam električnih vozila, koji će trajati sve do 24. septembra.
Detaljnije  

Zadnje Inicijative Sve inicijative/odluke
  Kultura i sport 05.12.2023.
Podrška Udruženju “S.A. Zmajevi” Mostar
71%
29%

5

GLASAJ

2

0 pitanja / 0 odgovora
  Zdravstvo 04.12.2023.
Podrška JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo
100%

7

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Zdravstvo 21.11.2023.
Podrška Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”
100%

7

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
Pitaj vijećnike/ce
Benjamina Karić
SDP BiH
Gradonačelnica
Postavi pitanje
Odgovori vijećnika/ca