Povećana cijena grijanja i sredstava za stipendije


Glasajte za ili protiv ove inicijative, ili postavite pitanje i diskutujte sa vijećnicima.

62%
38%

15

GLASAJ

9

26.01.2024.

Predlagač/ica: Općina Travnik
Vrsta procedure: U vijeću
Oblast inicijative/odluke: Ekonomija
Status: Realizovano

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović na svojoj Facebook stranici objavio je vijest da je 24. januara 2024. godine započela realizacija projekta “Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost” u vrijednosti od oko 330.000 KM. Ovim projektom svi zainteresovani koji ispunjavaju uslove imaju mogućnost da ostvare bespovratne grantove za pokretanje biznisa, prekvalifikaciju radne snage ili zapošljavanje.

Više o projektu možete pročitati OVDJE, a javni poziv otvoren je do 11. marta 2024. godine. 

Kako bi se najmlađima približile informacione tehnologije, Općina Travnik bit će generalni pokrovitelj i finansijski će podržati “Kids Hack Day” u iznosu od 10.000 KM. Riječ je o programu u organizaciji “Malog programera” udruženja građana iz Travnika koje se bavi edukacijom mladih u informacionim tehnologijama.

Ovogodišnji “Kids Hack Day” održat će se 15. juna 2024. godine i planira okupiti više od 1.000 djece iz Travnika i cijele Bosne i Hercegovine. Cilj ovog programa jeste popularizacija informacionih tehnologija, STEM modela učenja, robotike i primjene praktične nastave u edukaciji djece najmlađeg uzrasta.

Podrška načelnika Dautovića nije izostala ni kada je riječ o sportskim klubovima, pa je tako 18. januara 2024. godine posjetio trening Karate-kluba “Travnik GS-TMT”. Tom prilikom Dautović je rekao da će Općina nastaviti pružati finansijsku pomoć i svaki drugi vid podrške ovom klubu, za kog navodi da ostvaruje odlične rezultate na svim prvenstvima.

Na 45. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Travnik usvojena je Odluka o povećanju sredstava za stipendije učenicima i studentima u školskoj 2023/24. godini kojom će se omogućiti da svi koji su aplicirali i ispunjavaju uslove dobiju općinsku stipendiju.

Na istoj sjednici, vijećnici su većinski usvojili Prijedlog odluke o povećanju cijena za isporuku toplotne energije “Unis – energetike d.o.o. Sarajevo – podružnica Travnik”. Odlukom se povećava cijena grijanja u Travniku za 11,30 posto, a stupit će na snagu dan nakon objave u Službenim novinama SBK.

Obrazloženje za povećanje cijene grijanja nalazi se u poskupljenju energenata, odnosno nabavke uglja iz RMU “Banovići” d.d. Banovići, za koje se navodi da je poskupjelo za 100 posto.

Kako bi se olakšali administrativni procesi i procedure za građane/ke Travnika, načelnik Dautović je na svojoj Facebook stranici najavio besplatan CIPS dokument za općinske potrebe i mogućnost elektronskog potpisa. Kako se u objavi navodi, u okviru DTC koncepta za besplatnu registraciju obrta planiraju dodati uslugu direktne provjere CIPS dokumenta, koja će, prije svega, biti besplatna za korisnike/ce, a ujedno će i ubrzati i digitalizirati i tu vrstu usluge.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almir Badnjević tom prilikom je najavio mogućnost puštanja u rad platforme za elektronski potpis koja će omogućiti fizičkim i pravnim licima da koriste različite elektronske servise uz pomoć elektronskog potpisa. Ova agencija također će omogućiti i web servise kojima će Općina moći vršiti elektronski uvid u prebivalište.


Detaljnije  

Zadnje Inicijative Sve inicijative/odluke
  Ekologija 05.10.2024.
U Travniku će biti realizovana jedna od najvećih ekoloških akcija
100%

6

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Javna uprava jedinice lokalne samouprave 19.04.2024.
Travnik započinje reformski proces kojim će se mijenjati politike i prakse na lokalnom nivou
100%

6

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Socijalna politka 08.04.2024.
Općina Travnik objavila dva javna poziva za izbjegle i raseljene osobe i one sa socijalnim statusom
100%

10

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
Pitaj vijećnike/ce
Kenan Dautović
SDA
Načelnik
Postavi pitanje
Odgovori vijećnika/ca