Podrška lokalnim kompanijama: Bespovratnih 100.000 KM kroz projekat "Diaspora Invest"


Glasajte za ili protiv ove inicijative, ili postavite pitanje i diskutujte sa vijećnicima.

95%
5%

19

GLASAJ

1

09.02.2024.

Predlagač/ica: Općina Travnik
Vrsta procedure: U vijeću
Oblast inicijative/odluke: Socijalna politka
Status: Realizovano

Kako bi podržala mlade ljude i olakšala im školovanje, Općina Travnik povećala je sredstva za stipendije i omogućila svim studentima/cama koji/e su aplicirali/e i ispunjavaju uslove konkursa da dobiju stipendiju za akademsku 2023/24. godinu.

Ove godine stipendiju je dobilo 149 mladih osoba iz ove općine u iznosu 150 KM mjesečno, za što je Općina izdvojila više od 240.000 KM. Ugovor je potpisan 3. februara ove godine. 

U svrhu stvaranja boljih uslova za rad škola i sportskih klubova, Općina Travnik i Vlada Srednjobosanskog kantona provode aktivnosti na sanaciji i rekonstrukciji sportskih igrališta i dvorana u ovoj lokalnoj zajednici.

Kako je načelnik Kenan Dautović na svojoj Facebook stranici saopštio, tokom 2023. godine rekonstruisana je sportska dvorana u Osnovnoj školi “Travnik”, dok je 7. februara 2024. godine započela rekonstrukcija parketa u Osnovnoj školi “Turbe”. 

Uz navedene radove, vršit će se i obnova svlačionica, a rezultat će biti bolji uslovi rada kako s učenicima ove škole, tako i sa sportskim ekipama koje ovu salu koriste za trening i utakmice.

Uz navedeno, načelnik je najavio da će uslijediti izgradnja terena s umjetnom travom u Han-Biloj i Turbetu, završetak radova na rukometnom igralištu, postavljanje nove tartan-staze na terenima Kasarne i završetak radova na novoj dvorani Srednjoškolskog centra u Travniku.

Načelnik Dautović pozvao je privrednike općine Travnik da prisustvuju info-sesiji 14. februara 2024. godine u Maloj sali Općine Travnik u 13 sati kako bi dobili više informacija o projektu “Diaspora Invest” i o tome na koji način mogu iskoristiti potencijal i sredstva ovog projekta.

Riječ je o projektu koji je pokrenut u partnerstvu s USAID-om i namijenjen je lokalnim kompanijama koje imaju bilo kakvu vrstu saradnje s kompanijama ili pojedincima iz dijaspore, a za koji je obezbijeđen fond u iznosu 100.000 KM kao vid bespovratne finansijske podrške.

Općina Travnik bit će domaćin 19. Svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu u periodu od 3. do 5. maja 2024. godine na planini Vlašić.

Na sastanku Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine organizacija navedenog događaja dodijeljena je Općini Travnik, a ova lokalna zajednica pridružit će se listi gradova koji su ovom događaju bili domaćini proteklih godina. 

Detaljnije  

Zadnje Inicijative Sve inicijative/odluke
  Ekologija 05.10.2024.
U Travniku će biti realizovana jedna od najvećih ekoloških akcija
100%

6

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Javna uprava jedinice lokalne samouprave 19.04.2024.
Travnik započinje reformski proces kojim će se mijenjati politike i prakse na lokalnom nivou
100%

6

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Socijalna politka 08.04.2024.
Općina Travnik objavila dva javna poziva za izbjegle i raseljene osobe i one sa socijalnim statusom
100%

10

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
Pitaj vijećnike/ce
Kenan Dautović
SDA
Načelnik
Postavi pitanje
Odgovori vijećnika/ca