Benjamina Karić

53%
Broj pitanja: 73
Broj odgovora: 39
Stranka
SDP BiH
Kratka biografija

Benjamina Karić rođ. Londrc- rođena u Sarajevu 1991. godine. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2013. god., magistrirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2014. godine. Tema magistarskog rada je: "Pravni položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine". Dobitnica je priznanja srebrena značka na Univerzitetu u Sarajevu, za izuzetan uspjeh tokom dodiplomskog i postdiplomskog studija. Uporedo studirajući, godine 2015. diplomira na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za historiju na temi: "Analiza Gajevih Institucija". Godine 2018. doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, na katedri za historiju države i prava. Tema doktorske disertacije je: "Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu".

Najmlađi je doktor pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prvi poslijeratni doktor klasičnog rimskog prava.

Aktivno govori engleski i njemački jezik. Autor je preko pedeset publikacija, knjiga, članaka, te prevoda i prikaza. Najznačajnije knjige su: 1. Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine, University Press, Sarajevo, 2017. 2. Prevod sa latinskog jezika: Mali izborni priručnik, u: Samir Aličić, Ivana Jaramaz Reskušić, Kvint Tulije Ciceron IZBORNI PRIRUČNIK sa govorima Marka Tulija Cicerona o izbornoj korupciji, University press, Sarajevo, 2018. 3. Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu“, University Press, Sarajevo, 2020. 4. Zemlje antičkog Ilirika prije i poslije Milanskog edikta, grupa autora, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, 2014. Učestvovala je na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim konferencijama. Osnivač je i član Udruženja "BATHINVS" čiji je cilj izučavanje i promoviranje Ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija, član je Balkanske asocijacije za Rimsko pravo "Societas pro Iure Romano", član Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, član kluba Rotary International Delta Sarajevo.

Član SDP BiH je od 2010. godine a potpredsjednik SDP BiH od 2019. godine.

Prošla je sva akademska zvanja, od demostratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Zaposlena je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, u svojstvu docenta, na katedri za Historiju države i prava. Od 2019. godine obnaša funkciju prodekana za nastavu. Voditelj je Odbora za kvalitet na Pravnom fakultetu. Dobitnica je nekoliko priznanja za izuzetno zalaganje i doprinos u razvoju nastavne i naučne djelatnosti. Na Pravnom fakultetu Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu angažovana je u svojstvu eksperta u praksi.

Udata je i majka jednog djeteta.

Izvor: Grad Sarajevo

Funkcija
Gradonačelnica Grada Sarajevo
;
Pitanje:

Poštovani, Koji je razlog za uvođenjem ovih dodatnih kamera za kontrolu brzine, šta ćemo postići što ćemo još jedan metalni stub postaviti pored puta. Cilj postavljanja Kamera za kontrolu saobraćaja (radari za očitavanje brzine kretanja vozila) jeste da se puni budžet Kantona. Mislim da ćete dobiti situaciju da će vozači, kao na svim mjestima gdje su postavljeni radari, smanjiti brzinu kretanja na dozvoljenu proći kameru i posle toga će povećati brzinu kretanja. Nismo nista postigli time. Potrebno je uzeti druge metode za smirivanje saobraćaja. Preprojektovanje saobraćajnica, poboljšanja preglednosti saobraćajnice i sl. Na ovaj način povećati sigurnost odvijanja saobrćaja. Naravno i sam način obuke (teorijski i praktični dio) budućih vozača. Da se kroz obuku približi vozačima opasnost saobraćaja.Lijep pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Kamere za kontrolu saobraćaja na tranzitnom dijelu ulice Put Mladih muslimana

Odgovor:

Poštovani,

Hvala Vam za upućeno pitanje. Nažalost grad Sarajevo nema nadležnosti u oblasti saobraćaja i sigurnosti saobraćaja. Upućujemo Vas na nadležno ministrastvo. 

S poštovanjem,

Benjamina Karić

Pitanje:

Poštovana,Gdje i kada možemo izvršiti uvid u tehničku dokumentaciju i izdate dozvole koje se tiču planirane izgradnje u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, tačnije u ulicama Aleja lipa i Antuna Branaka Šimića, koju navodite u Informaciji?Srdačan pozdrav,Giro di Sarajevo

Pitanje na inicijativi/odluci: Planiranje i izgradnja biciklističke infrastrukture

Odgovor:

Poštovani,

Uvid u projektnu dokumemtaciju možete izvršiti u Gradskoj službi za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove, ulica Ćemaluša 9, III sprat.

Molimo Vas da termin zakažete putem telefona033/407-595

S poštovanjem,

Benjamina Karić

Pitanje:

Nastavak rekonstrukcije fasada Poštovana gradonačelnice, da li ste uzimali u obzir i razmatanje rekonstrukciju fasada na Obali iznad Latinske Ćuprije? Svake godine hiljade turista se slika na Latinskoj ćupriji i obilazi Muzej "Sarajevo 1878–1918." a fasade sve do hotela President su u katastrofalnom stanju. Kakvu sliku grada šaljemo u domaće zemlje turista?

Pitanje na inicijativi/odluci: Nastavak rekonstrukcije fasada

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Mislim da je bitnije/hitnije da se uz tramvajske stanice gdje god je to potrebno postavi fizička zaštita u vidu zaštitne ograde kao što je to uobičajeno na opasnim mjestima uz cestu (a nema opasnijeg mjesta kad se 2 auta kucnu, odbiju i jedan izleti na tramvajsku stanicu). Svaka tramvajska stanica pored koje prolaze rijeke automobila brzinom 50-60 km/h, motoristi i brže, je potencijalno opasno mjesto kako za vozače tako i za pješake, odnosno one koji čekaju tramvaj. Sada su tu uz samu cestu staklo, eloksirana bravarija ili eventualno zidić od cigli a svjedoci smo svako malo, malo neko tu izleti, sve to polomi i samo pukom srećom niko još nije poginuo. To je opasno i za motoriste koji se zabiju direktno u metalnu ogradu i mogu se teško povrijediti i pri malim brzinama. "Staklenim ukrasima" nije mjesto direktno uz aute koji jure, morali bi biti odvojeni pravom željeznom ogradom u svrhu zaštite pješaka kao i samih stanica pa i automobila. Prava zaštitna ograda bi vozila koja izlete, a desi se često, vratila na cestu🤔

Pitanje na inicijativi/odluci: Inicijativa za rješavanje vizuelne komunikacije na stajalištima javnog prijevoza

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Kad ce se napokon ogradit zastitnom ogradom djecije igraliste kod vrtica mašnica na Grbavici 2? Isto je blizu rijeke Miljacke.. Bilo je obecanja al nigdje realizacije..

Pitanje na inicijativi/odluci: Nova igrališta za djecu u Novom Sarajevu

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Stranica 1 od 2