U susret novoj školskoj godini: Šta strategija razvoja Općine Novo Sarajevo predviđa za oblast obrazovanja u narednom periodu?

Integrirana strategija razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine je dokument nastao 2014. godine i pripremljen je u sklopu Projekta integriranog lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH), koji predstavlja zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Strategiju je u julu 2019. revidirao općinski razvojni tim, s fokusom na period od 2019. do 2023. godine.

Pregled stanja i kretanja u oblasti društvenog razvoja ovog revidiranog dokumenta primarno se fokusira na obrazovanje. Analizirani period (2013-2017) pokazuje porast broja učenika na području općine Novo Sarajevo.

U dijelu koji se bavi predškolskim odgojem navodi se procjena Službe za društvene djelatnosti Općine Novo Sarajevo, koja tvrdi kako je nizak procenat popunjenosti javnih i privatnih predškolskih ustanova uslovljen teškom ekonomskom i socijalnom situacijom, relativno visokim cijenama usluga, nezaposlenošću roditelja i smanjenjem stope nataliteta.

Također, evidentan je broj djece koja svake godine ostanu neupisana zbog popunjenih kapaciteta, što dodatno govori u prilog činjenici da je broj ustanova predškolskog obrazovanja na području općine Novo Sarajevo daleko ispod potrebnog. 

O rekonstrukciji vrtića “Ciciban” smo ranije pisali, dok sanacija i rekonstrukcija drugog objekta, vrtića “Narcis” na Grbavici, najavljena u Integriranoj strategiji razvoja Općine Novo Sarajevo, ove godine nije započeta. Prema Planu implementacije i indikativnom finansijskom okviru za 2021-2023, finansiranje iz budžeta ove jedinice lokalne samouprave za rekonstrukciju objekta vrtića “Narcis” (2021-2023) predviđa 400.000 KM, po 200.000 u drugoj i trećoj godini, dok u 2021. iz budžeta Općine za to nisu izdvojena sredstva. Ukupni predviđeni izdaci za ovaj projekat iznose 2.000.000 KM.

Iz budžeta za 2021. godinu izdvojeno je i 150.000 KM za rekonstrukciju vrtića “Kolibri”, no posljednja informacija o tom projektu objavljena je u novembru 2020. godine. Tom prilikom je spomenuto da se radi na projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju vrtića “Nacris”, što je također posljednji put da je o tome pisano u medijima.


Devastirani objekat vrtića “Kolibiri”, Kolodvorska 11

Osim rekonstrukcije objekata ovih vrtića, nisu ponuđena druga rješenja problema nedovoljnog broja mjesta u predškolskim institucijama na području općine niti postoji bilo kakva vrsta pronatalitetne politike na nivou općine.

U oblasti osnovnog obrazovanja, naglašeno je kako sve osnovne škole nemaju omogućen fizički pristup svojim objektima djeci s invaliditetom, te se u narednom periodu fokus strateških intervencija mora usmjeriti u ovom pravcu. Kroz projekat Poboljšanje dostupnosti prostora osnovnih škola osobama sa poteškoćama u kretanju (2020-2023) planirano je da do 2023. godine bude omogućen fizički pristup školskim sadržajima za sve učenike s teškoćama u razvoju u četiri škole na području općine. Za ovaj projekat je iz budžeta Općine Novo Sarajevo izdvojeno 30.000 KM, te će isti iznos biti izdvojen i 2022. i 2023. godine. Ukupni izdaci do završetka ovog projekta iznose 200.000 KM.

Često postavljena pitanja na našoj platformi su upiti kojima građani žele saznati kada će se izgraditi novi objekat Osnovne škole “Pofalići”.  

Postojeći objekat te škole nije adekvatan za izvođenje nastave, odnosno, nalazi se u izuzetno lošem stanju. Kako je navedeno u revidiranoj strategiji, vijek trajanja ovog objekta neumoljivo se pribilžava kraju, s obzirom na to da je i izgrađen kao privremeni objekat, te da sanacija i rekonstrukcija nisu isplative.

Ugovor za izgradnju projektne dokumentacije potpisan je 2019. godine, idejni projekat nove zgrade je predstavljen na jesen 2020, a od aprila 2021. intenziviraju se aktivnosti na realizaciji tog projekta. U 2021. godini je iz budžeta Općine izdvojeno 130.000 KM, dok će naredne godine biti izdvojeno 1.100.000 KM. Iz budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno je 450.000 KM u 2021, dok će u naredne dvije godine biti izdvojeno još dodatnih 1.000.000 KM. Ukupni izdaci za ovaj projekat u periodu 2021-2023. iznose 2.680.000 KM, dok su ukupni troškovi predviđeni za završetak projekta rekonstrukcije zgrade JU OŠ “Pofalići” 7.100.000 KM.


Idejni projekat Osnovne škole “Pofalići”

Također, Općina Novo Sarajevo kontinuirano provodi integraciju odgoja i obrazovanja za okoliš kroz davanje podrške i implementaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša u novosarajevskim osnovnim školama s ciljem poticaja mladih da kroz redovne nastavne i vannastavne aktivnosti daju svoj doprinos zaštiti okoliša. Inicijativa vijećnice Općinskog vijeća Sanele Halać predlaže da se to postigne izmjenom nastavnih planova i programa za časove odjeljenske zajednice.

Još jedan od projekata navedenih u Planu implementacije i indikativnom finansijskom okviru za 2021-2023 je adaptacija sala u objektima osnovnih škola, za što je iz općinskog budžeta izdvojeno 250.000 KM, čime je planirana adaptacija sala u šest osnovnih škola na području općine Novo Sarajevo. U toku je adaptacija tri fiskulturne sale, i to u osnovnim školama  „Grbavica II“, „Kovačići“ i „Malta“, a isti podrazumijevaju sanaciju sportskog poda, zidova, svlačionica, toaleta, te ugradnju nove opreme.
Sale koje su bile u najlošijem stanju adaptirane su 2020. godine u osnovnim školama „Grbavica I“, „Čengić Vila I“ i „Hrasno“ .


Rekonstrukcija fiskulturnih sala u općini Novo Sarajevo

Oblast srednjoškolskog obrazovanja regulisana je Zakonom o srednjem obrazovanju na nivou Kantona Sarajevo. Revidirani tekst Integrirane strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine osvrće se na podatke Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za potrebe projekata energetske efikasnosti u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, za koje je planirano 986.148 KM, a ovim projektima su obuhvaćeni i školski objekti na području općine Novo Sarajevo. Početak realizacije ovih projekata planiran je za 2019. godinu, no ti projekti nisu u nadležnosti Općine, te nisu obuhvaćeni Planom implementacije i indikativnim finansijskim okvirom za 2021-2023.

Revidirana integrirana strategija razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine dostupna je na ovom linku, dok njen plan implementacije i indikativni finansijski okvir za 2021-2023. možete naći ovdje.


Fotografije: novosarajevo.ba