Danijela Šahat

50%
Broj pitanja: 28
Broj odgovora: 14
Stranka
Samostalni vijećnik/ca
Kratka biografija
Funkcija
Zamjenica u Komisiji za urbanizam i upotrebu lokalnog zemljišta
Broj osvojenih glasova
775
;
Pitanje:

Postovani,Da li postoji mogucnost da se pokrene inicijativa na nivou opcine da se na zelenim povrsinama, parkovima i drugim pogodnim mjestima postave kucice za lutalice/mace/pse i potencijalno hranilice/hrana obzirom da ide zima, a da ista inicijativa ne iziskuje ogromna finansijska sredstva?

Odgovor:

Poštovani, 

Hvala na pitanju, nisam bila u prilici ranije odgovoriti, ali u potpunosti se slazem sa pitanjem odnosno inicijativom jer smatram da se treba posvetiti

malo veća pažnja za lutalice pse/mace i da će Općina podržati navedenu inicijativu.

Već je kolegica uputila inicijativu pa ne bi da se ponavljamo ali zajednickim snagama ćemo se truditi da se realizuje u skorije vrijeme.

Lp, 

Danijela 

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani,

Hvala na pitanju, rekonstrukcija pruge i prelaza je nadleznost Kantona a svakako cu pitanje i inicijativu uputiti kolegama zastupnicima u kantonalnoj skupštini.

Lijep pozdrav,

Danijela 

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani, 

Opstinska administracija će sigurno raditi na rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja u skladu sa zakonom i preporukama struke. 

Vjerujemo da će svi procesi vezani za ovaj prostor veoma brzo biti otkočeni i da će se cijeneći potrebe razvoja Općine Novo Sarajevo i u saradnji sa građanima doći do najboljeg i najkvalitetnijeg rješenja.

Lijep pozdrav 

Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani, 

aktvnosti oko navedene škole se dešavaju ubrzano i svi nivoi vlasti su uključeni od kad je sa radom počela nova daministracija u Novom Sarajevu.

Prošle sedmice je podnijeta nova inicijativa na Skupštini Kantona Sarajevo, a paralelno s tim, Općina Novo Sarajevo i resorno Ministarstvo su usaglasili zamjenu stolarije i kupovinu novog kotla za navedeni objekat. 

Novi objekat, prema nekim procjenama bi trebao da krene da se gradi tokom iduće godine. 

 Lijep pozdrav, 

Danijela

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani, hvala na pitanju i ovo je jako dobra inicijativa obzirom da znamo koliko su djeca sa poteškoćama isključena iz redovnog programa obrazovanja.

Smatram da se i škole i ministarstva trebaju ukljuciti za angažovanje asistensta za rad u inkulzivnoj nastavi. Sva djeca imaju jednako pravo na obrazovanje i uključivanje  u sve školske aktivnosti. Jako mi je žao što sav teret spada na uključivanje porodice a institucije nemaju sluha u pomoći. Svakako ćemo razmotriti ovu inicijativu i vidjeti šta je u nadležnosti Općine. Ako imate neku ideju za realizaciju slobodno me kontaktirajte, stojim na raspolaganju.

Lijep pozdrav,

Danijela 

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Da li je to druzenje koje na neograničen period dobija na koristenje objekat vrtica prilozilo strategiju i program rada u vezi sa porodicama djece sa posebnim potrebama, rezultat kojih konsultacija je ta strategija, ima li podrsku i koliko porodica koje ce koristiti objekat, koji su izlazni rezultati i koliko cesto ce se o istim izvjestavati te da li su precizirani mehanizmi raskidanja ugovora ukoliko isti ne bude ispostovan.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rekonstrukcija vrtića Ciciban

Odgovor:

Poštovani,

Zahvaljujem se na pitanju, a smatram da ljudi koji su radili na strategiji i realizaciji rekonstrukcije su iz struke i znaju koji su modeli najbolji u razvoju djece sa poteškoćama u

razvoju. Nakon dugo vremena Kanton Sarajevo ce dobiti prvi Edukativni dnevni centar za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za onu djecu koja su godinama na čekanju. Okvirno je planirano da u kvadaturi objekta može da boravi 30 djece od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djeca koja trebaju cjelodnevni boravak i stručnu pomoć. JU Djeca Sarajeva su ustupile ovaj objekat Udruženju "Dajte nam šansu" u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih osoba sa poteškoćama u razvoju.

Smatram da svačiji rad treba da bude javan i transparentan pa tako i ovog Udruženja i da će podnositi izvještaj o svom radu. 

Lp,

Danijela Šahat 

Pitanje:

Poštovana, kao osoba koji živi upravo na ovom lokalitetu nisam upoznat da je lokalno stanovništvo ispitano da li želi navedenu promjenu te nije bila pokrenuta neka anketa. Uzimajući u obzir da se navedeni način numerisanja na ovom lokalitetu koristi već preko 30 godina, on je postao sastavni dio identificiranja sa mjestom življenja te mali kuriozitet. Da li je zato zaista potrebno da se nastavi sa ovim prijedlogom. Uz to, građane ćete time natjerati da prolaze torturu naše birokracije i utroše nevjerovatno puno vremena (a možda i nešto novca) kako bi svoju adresu ažurirali gdje je sve potrebno to uraditi jer zaista sumnjam da će Općina preuzeti taj dio posla. Shodno tome smatram da je ovaj prijedlog nepotreban te da će isti biti povućen. Srdačan pozdrav, građanin MZ Hrasno Brdo

Pitanje na inicijativi/odluci: Inicijativa za numerisanje ulica u naselju Hrasno brdo

Odgovor:

Poštovani,

Hvala Vam na javljanju. Ovah zahtjev za inicijativu sam dobila od gradjana kao i savjeta MZ i numerisanje ulica ne bi ugrozilo gradjane kroz njihov porodicni budžet

I ne bi prolazili kao sto kazete nasu birokratiju mijenjanja dokumenta jer bi samo na već postojeće nazive ulica gradjanima koji nemaju numerisanu kucu dodali neko slova tipa

Novopazarska 120b jer gradjani žele tu numeraciju.Ukoliko imate nekih nejasnoća po pitanju ove inicijative možete se obratiti u svoju MZ i dobit ćete konkertan odgovor. 

Hvala i lijep pozdrav

Pitanje:

Da li se sa tim sto pokušavate riješiti problem u psrku za pse uključuje i sama činjenica da se park za pse treba očistiti. Kako je izgrađen niko nije čistio isti. Ja kao vlasnik psa ne dovodim svog psa iz razloga što je prljavo. Prije svega pijesak bi se trebao zamjeniti travom. I s obzirom da je park za male pse dosta mal po mogućnosti i ukloniti tunel i ostale rekvizite. Njih psi ne koriste samo ih zapišavaju i stvaraju miris urina koji nije ugodan. Osvjetljenje samog parka je veoma loše i u večernjim satima kad se i izvode psi zbog vrućine uopšte nije ugodno za sjediti. Ako ste već pokrenuli incijativu za "rekonstrukciju"patka za pse da li u obzir uzimate i navedene probleme?

Pitanje na inicijativi/odluci: Saniranje problema u parkovima za pse na Grbavici

Odgovor:

Poštovani,

Hvala na pitanju ali ja nisam pokrenula pitanje rekonstrukcije parka za pse  ali zaista smatram ako su vec napravljeni da se trebaju i odrzavati i cistiti. Neko oo kolega i kolegica je pokrenuo to pitanje tako da se nadam realizaciji, ciscenju i odrzavanju.

Lijep pozdrav,

Danijela Šahat 

Pitanje:

Može li se nešto ovako napraviti i na Č. Vili?

Pitanje na inicijativi/odluci: Street workout park na području MZ “Malta”

Odgovor:

Poštovani,

Hvala na pitanju, ovo je incijativa upucena prema meni od strane mladje populacije iz naselja Malta i iskreno se nadam da cemo dobiti potvrdan odgovor od strane općinskih službi, a ja rado mogu podnijeti inicijativu i za naselje Čengić Vila da na već neko postojeće igralište postave sprave za street workout. Trebamo raditi na unapređenju igrališta jer bolje je da djeca provode vrijeme u igri i na zraku nego i zatvorenom prostoru sa igricama.

Lijep pozdrav,

Danijela Šahat 

Pitanje:

Ukoliko se usvoji inicijativa, znate li kada će početi radovi?

Pitanje na inicijativi/odluci: Rekonstrukcija Ulice Velešići do Ulice Gornji Velešići

Odgovor:

Poštovani,

Hvala na pitanju, ukoliko se usvoji incijativa iskreno se nadam da ce u ovoj godini biti realizovana ali obzirom na procedure projektne dokumentacije i raspoloživosti budzeta mozda ce tek biti u sljedecoj godini, sve zavisi od dinamike radova i plana rekonstrukcije cesta.

Lijep pozdrav,

Danijela Šahat 

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;