Osnivanje Javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkinzima


Glasajte za ili protiv ove inicijative, ili postavite pitanje i diskutujte sa vijećnicima.

100%

22

GLASAJ

0

22.02.2024.

Predlagač/ica: Općina Stari Grad
Vrsta procedure: U vijeću
Oblast inicijative/odluke: Infrastruktura
Status: U proceduri

Na stranici Općine Stari Grad Sarajevo saopćeno je da je načelnik Irfan Čengić dostavio Općinskom vijeću akte kojima se osniva Javno komunalno preduzeće koje će upravljati parkinzima u na području ove općine, na zemlji kojom raspolaže Općina Stari Grad.

Načelnik Čengić je u vezi s ovim problemom pojasnio da je velika šteta za budžet i građane/ke nastala i kroz pojedinačna rezervisana parking mjesta. Kako se dalje navodi, riječ je od stotinu i više pojedinačnih parking mjesta, zbog kojih je Općina na godišnjem nivou gubila stotine hiljada KM. 

Naime, kako bi se bolje dočarao gubitak u ovom slučaju, pojašnjeno je da su rezervisana pojedinačna parking mjesta iznosila 1-2 KM dnevno, odnosno 30, 40 i 50 KM mjesečno, u zavisnosti od zone, dok pojedinačno rezervisano mjesto u KJKP RAD iznosi 450 KM. Čengić smatra da je na ovaj način budžet Općine oštećen za milionski iznos u proteklih nekoliko godina.

Ovom prilikom najavljeno je kako će posebnim setom odluka u naredna tri mjeseca biti uređena oblast javnih površina, parkirališta, reklama itd.

Dopuna:23.4.2024. godine

Služba za inspekcijske poslove Općine Stari Grad okončala je inspekcijski postupak za vraćanje parkinga korisnika “Šemrani d.o.o.”  u ulici Telali br. 1 na upravljanje Općini Stari Grad Sarajevo. 

Time je započeo proces vraćanja svih parkirališta u nadležnosti Općine Stari Grad, kojim se do sada raspolagalo na štetu ovog organa, suprotno relevantnim propisima, saopćeno je 22. aprila 2024. godine na stranici Općine Stari Grad Sarajevo.

Detaljnije  

Zadnje Inicijative Sve inicijative/odluke
  Lokalne procedure 14.05.2024.
Dodjela sredstava za opremanje općinskih struktura zaštite i spašavanja
100%

21

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Infrastruktura 13.05.2024.
Uklanjanje ruševnih objekata u Starom Gradu
100%

5

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Saradnja 10.05.2024.
Opremanje općinskih struktura zaštite i spašavanja
100%

9

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
Pitaj vijećnike/ce
Irfan Čengić
SDP BiH
Načelnik
Postavi pitanje
Odgovori vijećnika/ca