Edin Delić

90%
Broj pitanja: 79
Broj odgovora: 71
Stranka
SD BiH
Kratka biografija

Rođen je 14. februara 1966. godine u Poljicu, opština Lukavac. Osnovnu i srednju školu završio je u Lukavcu, a rudarski fakultet upisuje 1984. godine. Diplomirao je 1990. godine na Katedri za ventilaciju, sigurnost i ekologiju. Odmah po okončanju studija zaposlio se na Rudarsko-geološkom fakultetu Tuzla kao saradnik-istraživač, a od 1992. godine kao asistent-pripravnik. 

Postdiplomski studij upisao je na Rudarskom fakultetu Tuzla 1991. godine. Od maja 1992. do decembra 1995. godine bio je pripadnik Armije R BiH, a po završetku rata vraća se na Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla. Magistarski rad odbranio je 1998. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, a doktorsku disertaciju 06. septembra 2002. godine na RGGF Tuzla.

Predavao je na više stranih institucija, među kojima treba posebno istaknuti Univerzitet u Bolonji u okviru postdiplomske edukacije u oblasti prirodnih hazarda, Colorado School of Mines u oblasti rudarstva u BiH i West Virginia University. Objavio je četiri knjige i niz naučno istraživačkih radova u zemlji i inostranstvu. Učesnik je ili rukovodilac na nizu projekata, među kojima treba posebno istaknuti projekte finansirane od strane Europske unije (Tempus), NATO (Science for Peace) i UN (Quality Assurance HE). Profesionalno je zaposlen na Univerzitetu u Tuzli kao redovni profesor na naučnoj oblasti “Geookolinski inženjering”. 

Član je redakcijskog odbora žurnala u oblasti rudarstva “Mining and Mineral Engineering” i niza profesionalnih institucija. Posjeduje europski certifikat za edukaciju u oblasti energetske efikasnosti, a na listi je međunarodnih eksperata za energetsku efikasnosti i investicije i u borbi protiv klimatskih promjena.
Aktivno govori engleski i ruski jezik.

Gradonačelnikovu detaljnu biografiju možete pročitati na: https://lukavac.ba/opcinski-nacelnik/

Funkcija
Gradonačelnik
Broj osvojenih glasova
13671
;
Pitanje:

Poštovani, Imam primjedbu vezanu za Odluku o zabrani saobraćaja za teretna motorna vozila unutar centra gradske zone. Poznato je da se kao teretnim motornim vozilom može smatrati vozilo sa ukupnom masom manjom od 3,5t, a tu možemo ubrojati i teretne automobile (npr Renault Clio) kao i VW Caddy. Kako pravna lica koja posluju na području općine/grada Lukavca imaju zakonski propisanu svakodnevnu potrebu za pologom pazara, zatim povremenu potrebu posjete Porezne uprave, Gradske uprave i drugih institucija a sve vezano za normalno funkcionisanje privrednog društva, tako ovu Odluku smatram kočnicom poslovanja. Smatram da bi trebalo napraviti olakšicu za teretna motorna vozila do 3,5t koja imaju sjedište na području općine/grada Lukavca kako bi mogli obaviti poslove koji nisu vezani za dostavu robe. Osim navedene primjedbe bilo bi korektno znati koliki su prihodi ostvareni u protekle dvije godine od izdavanja odobrenja za teretna motorna vozila do 3,5t kako bi se ispitala svrsishodnost ove Odluke.

Odgovor:

Poštovani, prošle godine je napravljena olakšica, odnosno korigovale su se cijene za kretanje teretnih vozila na način da su vozila ukupne mase do 2t dobila cijenu od 10 Km mjesečno, a 120 KM godišnje, vozila ukupne mase od 2 do 5t 15 15 KM mjesečno, a 180 KM godišnje, vozila ukupne mase od 5t do 12t 25 KM mjesečno, a 300 KM godišnje, a vozila ukupne mase preko 12t 40 KM mjesečno , i 480 KM godišnje. U Tuzli i drugim općinama i gradovima nema takvih olakšica, već sva vozila koja se vode kao teretna (N1, N2,N3) plaćaju veću cijenu nego kod nas. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Poštovanje gradonačelniče imam pitanje - kad će se popravit put na potezu od crkve prema Bistarcu koji je već bio u dobrom stanju ali je presječen na par mjesta i to je propalo ili potonulo? Hvala na odgovoru.

Odgovor:

Poštovani, kako biste ubrzali proces, pozivam Vas da se obratite  vašoj mjesnoj zajednici koja može da prijavi problem i  podnese pismeni zahtjev za popravljanje puta nadležnoj službi. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Da li je u planu asfaltiranje sokaka potok pored hodžine kuce u Donjoj Dobošnici bio je uslov da se uradi potporni zid pa da se radi asfalt, uslov je ispunjen vec 4 godine?

Odgovor:

Poštovani, pratite na web stranici Grada Lukavac Strategiju integriranog razvoja općine Lukavac. Asfaltiranje sokaka  se radi po planu prioriteta navedenom u tom dokumentu. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Postovani gradonačelniče, imam malu zamjerku sto se tice brzine ispunjavanja datih obecanja. Selo Dobosnica, tacnije ulica Sarajevska vec 20 godina pokusaje da dobije obecano a to je 5 ulicni rasvjeta i kanalizacija. Kada se upita u sluzbi kada bi projekti mogli biti realizivani odgovor se dobija uskoro. I tako evo "uskoro" ce i 8 godina od lazni obecanja. Stoga Vas molim za odgovor kada bi moglo biti realizovano dato obecanje. Hvala na odgovoru. Erdin Husic iz Dobosnice.

Odgovor:

Poštovani, rasvjeta će biti urađena, a kanalizacija nije ove godine u planu nabavki. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Poštovani gradonačelniče, zašto se sve radi sem Sarajevske kod doma zravlja? Ni klupe, ni igrališta, rasvjeta užas...

Odgovor:

Poštovani, radi se i Sarajevska ulica i u planu je i dalje da se radi. Cijela gradska zona će se uređivati. Sarajevska ulica je duži period bila u stagnaciji zbog problema i radova na projektu  WATSAN, a što je sada otklonjeno. Molim Vas za malo strpljenja. Srdačan pozdrav.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Valjda i ovdje pored stadiona sta urade ima jedna ova bandera vec godinu svezana kao koza za ogradu bio je jedan strucnjak da ga ne imenujem pogledao jel zategnuto kablo i logicno ustanovio da je sve ok dok ne padne i ne ubije necije dijete na stadionu

Pitanje na inicijativi/odluci: Proširenje i modernizacija ulične rasvjete na području Lukavca

Odgovor:

Poštovani, hvala Vam na ukazu na ovaj problem s kojim nisam bio upoznat. Danas je odmah dat nalog JP ,,RAD" da izađe na teren i riješi problem. Srdačan pozdrav.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;