Edin Delić

93%
Broj pitanja: 87
Broj odgovora: 81
Stranka
SD BiH
Kratka biografija

Rođen je 14. februara 1966. godine u Poljicu, opština Lukavac. Osnovnu i srednju školu završio je u Lukavcu, a rudarski fakultet upisuje 1984. godine. Diplomirao je 1990. godine na Katedri za ventilaciju, sigurnost i ekologiju. Odmah po okončanju studija zaposlio se na Rudarsko-geološkom fakultetu Tuzla kao saradnik-istraživač, a od 1992. godine kao asistent-pripravnik. 

Postdiplomski studij upisao je na Rudarskom fakultetu Tuzla 1991. godine. Od maja 1992. do decembra 1995. godine bio je pripadnik Armije R BiH, a po završetku rata vraća se na Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla. Magistarski rad odbranio je 1998. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, a doktorsku disertaciju 06. septembra 2002. godine na RGGF Tuzla.

Predavao je na više stranih institucija, među kojima treba posebno istaknuti Univerzitet u Bolonji u okviru postdiplomske edukacije u oblasti prirodnih hazarda, Colorado School of Mines u oblasti rudarstva u BiH i West Virginia University. Objavio je četiri knjige i niz naučno istraživačkih radova u zemlji i inostranstvu. Učesnik je ili rukovodilac na nizu projekata, među kojima treba posebno istaknuti projekte finansirane od strane Europske unije (Tempus), NATO (Science for Peace) i UN (Quality Assurance HE). Profesionalno je zaposlen na Univerzitetu u Tuzli kao redovni profesor na naučnoj oblasti “Geookolinski inženjering”. 

Član je redakcijskog odbora žurnala u oblasti rudarstva “Mining and Mineral Engineering” i niza profesionalnih institucija. Posjeduje europski certifikat za edukaciju u oblasti energetske efikasnosti, a na listi je međunarodnih eksperata za energetsku efikasnosti i investicije i u borbi protiv klimatskih promjena.
Aktivno govori engleski i ruski jezik.

Gradonačelnikovu detaljnu biografiju možete pročitati na: https://lukavac.ba/opcinski-nacelnik/

Funkcija
Gradonačelnik
Broj osvojenih glasova
13671
;
Pitanje:

Jel vam poznato da uopcini Lukavac ima i MZ BERKOVICA u koju rijetko ili gotov nikada ne dolazite. Razlog je poznat nemate dobru komunikaciju sa predsjednikom MZ Berkovica pa jel narod treba da ispasta jer u selu se nista neradi. Koliko vi mozete na to uticati kao nacelnik dase napokon nesto pokrene?

Odgovor:

Poštovani, u Berkovici je urađena nova rasvjeta u dva dijela naselja.  Jedan dio je spojen sa Miričinom, a drugi dio rasvjete je urađen na putu prema mezarju. Također  su planirani i drugi infrastrukturni projekti. Inače, radovi unutar jedne mjesne zajednice se uvrštavaju u Budžet po osnovu prijedloga predsjednika mjesnih zajednica koji najbolje znaju stanje na terenu unutar svojih mjesnih zajednica i koji trebaju podnositi zahtjeve za izvođenje radova u svojim mjesnim zajednicama Službi za investicije i lokalni razvoj. Predsjednici mjesnih zajednica treba da budu na usluzi svojim komšijama i  da podnose zahtjeve za infrastrurnim radovima nadležnim službama, a tako i da prave plan prioriteta za radove u svojim mjesnim zajednicama jer službe izvode radove i raspisuju tendere po planovima koje im dostave predsjednici Vijeća mjesnih zajednica. Tako je propisano u Zakonu o principima lokalne samouprave. Želim ovom prilikom i napomenuti da ja kao Gradonačelnik komuniciram sa svim predsjednicima mjesnih zajednica. Lp

Pitanje:

Poštovani gradonačelniče, Dozvolite da iznesem prijedlog za rasterećivanje saobraćaja u Lukavcu, kroz potencijalni alternativni ulaz/izlaz iz grada Radi se o asfaltiranju 70 - 100 metara makadanskog puta koji je dio ulice Slatine koji se nastavlja na ulicu koja ide od tzv "Baraka" pa sve do automehaničarske Radnje "Gušić". Mislim da bi to poprilično rasteretilo saobraćaj u Lukavcu jer bi bila opcija za one koji od Puračiča dolaze u Lukavac, te one koji odlazeći iz Lujavca na semaforima na magistralnom putu skreću za Puračić, Devetak, Dobošnicu i dalje, a ne iziskuje velika novčana sredstva. Ulica jeste uska, ali ima mnogo proširenja za mimoilaženje, s tim da bi se brzina zbog bezbijednosti ograničila na 40km/h. Mislim da 100 m asfalta vrijedi smanjenju gužve zbog onoliko manje vozila npr. na Petraku, raskrsnici kod benzinske HIFA i na semaforima na magistralnom putu, a da ne govorim o manje izduvnih gasova iz njihovih auspuha dok stoje na svim tim raskrsnicana. Jasmin Garagić/MiT Hvala unaprijed na odgovoru

Odgovor:

Poštovani,

po regulacionom planu,  koji je usvojen ove godine, je predviđena nova dionica od ul. Bosne srebrene do izlaza na magistralnu cestu M4 Tuzla - Doboj (u blizini gradskog groblja). Osim navedene dionice sa magistralne ceste M4 Tuzla - Doboj prema ul. Bistaračka (pored ZADA Pharmaceuticals). Navedene dvije dionice ne idu u susret sa željezničkom prugom i samim tim dobijamo dva nova ulaza/izlaza iz Lukavca (sa sjeverne i južne strane). 

Pitanje:

Kada je planirana ( i da li je uopšte planirana) toplifikacija Prve i Milerove ulice u Lukavcu gradu ? Hvala !

Odgovor:

Poštovani,

u 2023. godini u planu je izrada Projektnog zadatka za izradu Glavnog projekta toplifikacije ulica Milerova i Prve ulice. U sklopu toplifikacije u obuhvatu bi bila stambena zgrada kolektivnog stanovanja "ARKADA" kao i stambeni objekti kolektivnog stanovanja u ul. Milerova, kao i individualni stambeni objekti u ul. Milerova i Prva ulica. 

Pitanje:

Postovanje: Da li Lukavac grad planira pronaci neko rjesenje za pse lutalice kojih je sve vise u gradu? hvala

Odgovor:

Poštovani, Služba za komunalne i inspekcijske poslove Grada lukavac prvodi akciju humanog zbrinjavanja pasa lutalica sa ulica (sterilizacije, kastracije, čipiranja, vakcinacije protiv bjesnila, dehelmetizacije), te sklanjanja i udomljavanja napuštenih pasa lutalica u zemlje EU i s tim u vezi zaključila je Sporazum sa JP "Veterinarska stanica" doo Lukavac. Rezultat ove akcije je evidentno smanjen broj napuštenih pasa lutalica na ulicama, budući da se isti sklanjaju sa ulica, medicinski obrade i udomljavaju, kako na području BiH, tako i na područjima drugih evropskih zemalja, te se na taj način psima koji su do sada boravili na ulici prepušteni sami sebi nalaze porodice koje će na adekvatan način brinuti o njima. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Postovani Gradonačelniče, zamolio bih Vas za pojasnjenje da li postoji neki zakonski okvir koji ce svakog pojedinca koji vrsi presijecanje asfalta zbog regulacije kanalizacije, vodovada i sl natjerati da u sto kracem roku vrati presjeceni dio u prvobitno stanje. Svjedoci smo da to svako radi na svoju ruku, ostavljajuci taj dio ne saniran sto rezultira brzim ostecenjem auta. Konkretan primjer je ispred pekare Bazar posle Bagremika, a vjerujem da i Vi tom dionicom prodjete. Hvala Srdacan pozdrav

Odgovor:

Poštovani, odobrenje za presijecanje asfaltne površine i trupa ceste daje Služba za komunalne i inspekcijske poslove. Nadzor nad provođenjem ovih mjera vrši Odsjek za inspekcijske poslove. U konkretnom slučaju radi se o regionalnom putu, za koji mi nismo nadležni. Srdačan pozdrav.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Valjda i ovdje pored stadiona sta urade ima jedna ova bandera vec godinu svezana kao koza za ogradu bio je jedan strucnjak da ga ne imenujem pogledao jel zategnuto kablo i logicno ustanovio da je sve ok dok ne padne i ne ubije necije dijete na stadionu

Pitanje na inicijativi/odluci: Proširenje i modernizacija ulične rasvjete na području Lukavca

Odgovor:

Poštovani, hvala Vam na ukazu na ovaj problem s kojim nisam bio upoznat. Danas je odmah dat nalog JP ,,RAD" da izađe na teren i riješi problem. Srdačan pozdrav.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;