Edin Delić

87%
Broj pitanja: 86
Broj odgovora: 75
Stranka
SD BiH
Kratka biografija

Rođen je 14. februara 1966. godine u Poljicu, opština Lukavac. Osnovnu i srednju školu završio je u Lukavcu, a rudarski fakultet upisuje 1984. godine. Diplomirao je 1990. godine na Katedri za ventilaciju, sigurnost i ekologiju. Odmah po okončanju studija zaposlio se na Rudarsko-geološkom fakultetu Tuzla kao saradnik-istraživač, a od 1992. godine kao asistent-pripravnik. 

Postdiplomski studij upisao je na Rudarskom fakultetu Tuzla 1991. godine. Od maja 1992. do decembra 1995. godine bio je pripadnik Armije R BiH, a po završetku rata vraća se na Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla. Magistarski rad odbranio je 1998. godine na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, a doktorsku disertaciju 06. septembra 2002. godine na RGGF Tuzla.

Predavao je na više stranih institucija, među kojima treba posebno istaknuti Univerzitet u Bolonji u okviru postdiplomske edukacije u oblasti prirodnih hazarda, Colorado School of Mines u oblasti rudarstva u BiH i West Virginia University. Objavio je četiri knjige i niz naučno istraživačkih radova u zemlji i inostranstvu. Učesnik je ili rukovodilac na nizu projekata, među kojima treba posebno istaknuti projekte finansirane od strane Europske unije (Tempus), NATO (Science for Peace) i UN (Quality Assurance HE). Profesionalno je zaposlen na Univerzitetu u Tuzli kao redovni profesor na naučnoj oblasti “Geookolinski inženjering”. 

Član je redakcijskog odbora žurnala u oblasti rudarstva “Mining and Mineral Engineering” i niza profesionalnih institucija. Posjeduje europski certifikat za edukaciju u oblasti energetske efikasnosti, a na listi je međunarodnih eksperata za energetsku efikasnosti i investicije i u borbi protiv klimatskih promjena.
Aktivno govori engleski i ruski jezik.

Gradonačelnikovu detaljnu biografiju možete pročitati na: https://lukavac.ba/opcinski-nacelnik/

Funkcija
Gradonačelnik
Broj osvojenih glasova
13671
;
Pitanje:

Postovani nacelnice zivim u gradu Lukavac i svjedok sam kao i vecina gradjana evidentno veikom broju pasa lutalica kojih je svakim danom sve vise u gradu neki su mirni a neki su i agresivni zanima me da li postoji neko rjesenje da se psi uklone sa Lukavackih ulica u skorije vrijeme Hvala

Odgovor:

Poštovani, Odlukom Općinskog vijeća o osnivanju higijenskog servisa za životinje, osnovan je higijenski servis za životinje s područja općine Lukavac, a u svrhu hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja, divljih životinja i zaštićenih divljih životinja sa javnih površina, shodno odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ("Sl.glasnik BiH" br: 25/09) i odredbama Pravilnika o osnivanju i uslovima koje moraju ispunjavati higijenski servisi ("Sl.glasnik BiH", broj: 27/10) i odredbama navedene Odluke, propisano je da se higijenski servis za životinje osniva pri JP "Veterinarska stanica" d.o.o. Lukavac, kao sastavni dio preduzeća. Grad Lukavac za funkcionisanje i rad higijenskog servisa obezbjeđuje godišnje 100.000, 00 KM iz Budžeta Grada, te na taj način doprinosi efikasnijem funkcionisanju i radu istog. Također, putem Gradskog pravobranilaštva pokrenut je postupak utvrđivanja općeg interesa za formiranje parcele za izgradnju azila za pse i postupak za utvrđivanje istog je trenutno u toku. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Prije svega veliki pozdrav za nacelnika i drustvo htjeo bi da pitam nacelnika za put u gornjim Baicama povise os skole romsko naselje dali je u projektu za asvaltiranje ijos par zaseoka i kada ce proci javna rasvjeta ja mislim da viste upuceni za taj projekat i da posjedujete svu dokumentaceju unaprijed se zahvaljujem i danam se neko obrati po pitanju g Babicaa

Odgovor:

Poštovani,  Mjesna zajednica Babice nije nikada ni podnijela zahtjev Službi za investicije i lokalni razvoj za rješavanje ovoga pitanja. Molim Vas da se obratite Vijeću Mjesne zajednice Babice, obzirom da vijeća mjesnih zajednica dostavljaju službama prioritete za investiranje unutar svojih mjesnih zajednica, a naravno to rade u skladu sa svojim predviđenim planom prioriteta. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Kada ce biti premjestene sijalice ulicne rasvjete sa drvenih dotrajalih stubova na betonske koji su vec duze vrijeme postavljeni u ulici Brezici Lukavac Mjesto

Odgovor:

Poštovani, predsjednik Mjesne zajednice Lukavac Mjesto je već podnio Zahtjev  za rješavanje ovoga problema resornoj službi i isti je u postupku rješavanja. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Poštovanje, Kad planirate da uredite gradsku pijacu,da zalici na nesto,nije mi jasno JP,,Rad,,sta naplaćuje uopšte,faktički,,RAD,,iznajmljuje neobradjivu njivu. Prodavci mjesečno plaćaju 100KM za 4 dana,a nemaju uslovi,nemaju štandova, pločnik,kupci hodaju po barama,mislim da je vrijeme da se sredi i ta njiva ,sramota je za Lukavac ipak je grad a sela imaju boljih pijaca od nas

Odgovor:

Poštovani, prema Odluci o pijacama i tržnicama, upravljanje navedenim prostorom je u nadležnosti JP"RAD" Lukavac, te su oni nadležni za davanje odgovora na postavljeni upit. Upit je, također, i od strane resornih gradskih službi, jučer proslijeđen njima. Srdačan pozdrav.

Pitanje:

Poštovani, Imam primjedbu vezanu za Odluku o zabrani saobraćaja za teretna motorna vozila unutar centra gradske zone. Poznato je da se kao teretnim motornim vozilom može smatrati vozilo sa ukupnom masom manjom od 3,5t, a tu možemo ubrojati i teretne automobile (npr Renault Clio) kao i VW Caddy. Kako pravna lica koja posluju na području općine/grada Lukavca imaju zakonski propisanu svakodnevnu potrebu za pologom pazara, zatim povremenu potrebu posjete Porezne uprave, Gradske uprave i drugih institucija a sve vezano za normalno funkcionisanje privrednog društva, tako ovu Odluku smatram kočnicom poslovanja. Smatram da bi trebalo napraviti olakšicu za teretna motorna vozila do 3,5t koja imaju sjedište na području općine/grada Lukavca kako bi mogli obaviti poslove koji nisu vezani za dostavu robe. Osim navedene primjedbe bilo bi korektno znati koliki su prihodi ostvareni u protekle dvije godine od izdavanja odobrenja za teretna motorna vozila do 3,5t kako bi se ispitala svrsishodnost ove Odluke.

Odgovor:

Poštovani, prošle godine je napravljena olakšica, odnosno korigovale su se cijene za kretanje teretnih vozila na način da su vozila ukupne mase do 2t dobila cijenu od 10 Km mjesečno, a 120 KM godišnje, vozila ukupne mase od 2 do 5t 15 15 KM mjesečno, a 180 KM godišnje, vozila ukupne mase od 5t do 12t 25 KM mjesečno, a 300 KM godišnje, a vozila ukupne mase preko 12t 40 KM mjesečno , i 480 KM godišnje. U Tuzli i drugim općinama i gradovima nema takvih olakšica, već sva vozila koja se vode kao teretna (N1, N2,N3) plaćaju veću cijenu nego kod nas. Srdačan pozdrav.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Valjda i ovdje pored stadiona sta urade ima jedna ova bandera vec godinu svezana kao koza za ogradu bio je jedan strucnjak da ga ne imenujem pogledao jel zategnuto kablo i logicno ustanovio da je sve ok dok ne padne i ne ubije necije dijete na stadionu

Pitanje na inicijativi/odluci: Proširenje i modernizacija ulične rasvjete na području Lukavca

Odgovor:

Poštovani, hvala Vam na ukazu na ovaj problem s kojim nisam bio upoznat. Danas je odmah dat nalog JP ,,RAD" da izađe na teren i riješi problem. Srdačan pozdrav.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;