Prikupljanje finansijske pomoći za Tursku i Siriju u Novom Sarajevu


Glasajte za ili protiv ove inicijative, ili postavite pitanje i diskutujte sa vijećnicima.

100%

9

GLASAJ

0

16.02.2023.

Predlagač/ica: Općina Novo Sarajevo
Vrsta procedure: U vijeću
Oblast inicijative/odluke: Socijalna politka
Status: Realizacija u toku

Na konferenciji za medije održanoj 16.2.2023. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu ozvaničen je početak kampanje prikupljanja finansijske pomoći ugroženom narodu Turske i Sirije pod zajedničkim sloganom „Narednih 7 dana namjeru pretvorimo u djelo – UČINI ŠTO TI SRCE KAŽE”.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, ambasador Republike Turske NJ.E. Sadik Babur Girgin, predstavnici udruženja Pomozi.ba i Dobro.ba, sekretar općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo Asad Kučević i Feđa Hadžifejzović, direktor FACE televizije, obratili su se na konferenciji te pozvali sve privrednike kako s područja Novog Sarajeva, tako i cijele BiH da novčanim i drugim donacijama pomognu unesrećeni narod Turske i Sirije.

Tokom ove kampanje sva sredstva treba da budu uplaćena na već poznate račune udruženja Pomozi.ba i Dobro.ba, a koja će se u koordinaciji s Ambasadom iskoristiti za nabavku potrebne opreme ili će se proslijediti na račune njihovih partnerskih organizacija u Turskoj i Siriji.

Generalni medijski partner ove humane kampanje je FACE televizija, koja će s Općinom i ostalim partnerima promovisati sve aktivnosti te svakodnevno pozivati privrednike i građane da učestvuju u kampanji.

Načelnik Tanović najprije je zahvalio svim nevladinim organizacijama koje su učestvovale u humanitarnim akcijama prethodnih dana te je rezimirao dosadašnje aktivnosti koje su provedene. Naveo je da su pripadnici GSS – Stanice Sarajevo učestvovali u spašavanju te da se prikupljanje pomoći u organizaciji Crvenog križa Novo Sarajevo pokazalo uspješnim. Putem Civilne zaštite ove općine pripremljen je konvoj specifičnih artikala, poput šatora, deka, vreća za spavanje, limenih peći, lampi, spremnika za vodu i slično.

Navedeno je da će Općina Novo Sarajevo svakodnevno kontaktirati i pozivati kompanije i privrednike sa svog područja da se odazovu ovoj humanoj misiji i uplate dio sredstava na žiroračune udruženja Pomozi.ba i Dobro.ba. Pozivi će također biti upućeni i ostalim čelnicima lokalnih samouprava iz cijele BiH.

Detaljnije  

Zadnje Inicijative Sve inicijative/odluke
  Obrazovanje 30.05.2023.
Općina Novo Sarajevo podržala rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”
100%

1

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Infrastruktura 25.05.2023.
Nova parking mjesta u naselju Hrasno
100%

1

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
  Socijalna politka 19.05.2023.
Općina Novo Sarajevo pomaže penzionerima/kama
100%

8

GLASAJ

0

0 pitanja / 0 odgovora
Pitaj vijećnike/ce
Hasan Tanović
SDP BiH
Načelnik Općine Novo Sarajevo
Postavi pitanje
Odgovori vijećnika/ca