Nijaz Džaka

29%
Broj pitanja: 14
Broj odgovora: 4
Stranka
NIP
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Zamjenik pred. OV; Predsjednik Komisije za statut i propise
Broj osvojenih glasova
1072
Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani,

Pitanje STROJORADA je aktuelno unazad par godina. Ovim pitanjem se bavilo i općinsko vijeće u prošlom sazivu i isto nije riješeno. Urbanistički plan koji je sačinio Zavod za planiranje Kantona Sarajevo je predvidio da se na prostoru STROJORADA gradi neboder visine 22 sprata.

U julu 2019 godine je održana JAVNA RASPRAVA o Nacrtu Odluke urbanističkog projekta po pitanju STROJORADA i građani su kazali svoje mišljenje. Ono je bilo nedvosmisleno a to je da ne podržavaju takav plan gradnje na području općine Novo Sarajevo čija će primjena u izgradnji uticati na strujanje zraka odnosno vjetrokoridore u gradu.

Ranije pomenuti urbanistički plan je vraćen na doradu i do danas nije došao na Vijeće za ponovno razmatranje. Ovo je izuzetno važno pitanje za građane naše Općine i njihovo mišljenje ne smije biti zanemareno.

Hvala Vam na pitanju i stojim na raspolaganju

Nijaz Džaka

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani

Popravka prijelaza koji su neposredno uz tramvajske šine je u nadležnosti Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Siguran sam da su Vam ovakvi odgovori, kao i meni, postali iritirajući, ali zaista moramo poštivati  nadležnosti određene Zakonom. Međutim, smatram da u narednom periodu Općina Novo Sarajevo treba ostvariti čvršću saradnju sa kantonalnim ministarstvima te insistirati da naše probleme u lokalnoj a iz njihove nadležnosti rješavamo brže i efikasnije. Na tom tragu je i naš Načelnik koji je precizno detektovao sve manjkavosti u pogledu nadležnosti različitih nivoa vlasti.

Hvala Vam na pitanju i stojim raspolaganju

Nijaz Džaka

Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani,

U potpunosti razumijem vašu bojazan i kritiku. Stara osnovna škola u potpunosti izgleda onako kako ste je opisali. Već godinama se u staru školu ulaže samo onoliko koliko je nužno da naša djeca imaju gdje ići. I sam sam jedan od onih koji je išao u ovu školu, nekadašnja O.Š. "Dositej Obradović" i nisam vidio velika ulaganja od tada pa do danas. Osim toga priča o izgradnji nove škole traje poprilično dugo pa je i to bilo kočnica (ili izgovor) da se u staru zgradu ne ulaže ništa.

Tačno je da će se graditi nova škola u Pofalićima. Predviđena lokacija je kod centralne pofalićke džamije odnosno sadašnjeg igrališta za djecu. U budžetu za 2021 godinu su za početak radova na izgradnji nove škole predviđena sredstva u iznosu od 650.000 KM. Stoga, dijelim Vašu zabrinutost a istovremeno i radost jer će i Vaša i moja djeca ići u novu školu za čiju kvalitetnu izgradnju ćemo se pobrinuti zajedno.

Hvala Vam na pitanju i stojim na raspolaganju

Nijaz Džaka

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani,

Općina Novo Sarajevo je već dugi niz godina u implementaciji programa pomoći osobama sa svim vrstama poteškoća. Naša općina radi institucionalno i po ovom problemu bazirana je na dvije Javne Ustanove koje se bave problematikom pomoći djeci sa poteškoćama. To su Centar Vladimir Nazor i Srednja škola za strucno i radno osposobljavanje. Svake godine Općina Novo Sarajevo izdvaja grant cca 40.000 KM za pomoć djeci s poteškoćama (Centru Vladimir Nazor), a već tri godine i ovo je sada četvrta godina ustupa vlastiti prostor osnovne škole na Grbavici u ulici Kemala Kapetanovića (bivsa skola Isa Beg Ishakovic) bez bilo kakve nadoknade za koristenje istog, u kojem je već četvrta godina smješten predškolski program Centra Vladimir Nazor koji je zvanicno od ove 2020/2021. školske godine postao samostalna predškolska ustanova koja trenutno radi na rehabilitaciji 63 predškolske djece uzrasta od jedne do sedam godina starosti. Na čekanju trenutno ima oko 40 djece. U nedavnoj posjeti Centru Vladimir Nazor bio je naš načelnik g-din Tanović koji je upoznat sa nedostatkom prostora za svu djecu, gdje bi se pristupilo odredjenim brzim gradjevinskim radovima kako bi se dobilo jos nekoliko novih prostorija i prosirio kapacitet za najmanje 30 djece koja su na cekanju. Potrebna je i rekonstrukcija sportske sale i to je jos u fazi priprema za novu skolsku godinu. Od 2021/2022 skolske godine u istom objektu će poceti sa radom najmladje tri odgojne grupe djece (od 6 mjeseci do tri godine zivota) – rana intervencija. Sadašnje općinsko Vijeće je spremno dati sve od sebe kako bi se sto više prosirili kapaciteti i sto vise djece uključilo u predskolsko obrazovanje.

U Centru Vladimir Nazor borave i skoluju se sva djeca koju ste nabrojali, kao i  djeca iz socijalno ugrozenih porodica, a ista djeca predskolskog uzrasta se instucionalno mogu rasporediti u objekte JU „Djeca Sarajeva“, jer te kategorije porodica imaju pravo na subvencije za djecu od 30% do 100% od predviđene cijene plaćanja.

Nadam se da sam odgovorio na Vaše pitanje. U svakom slučaju Vam kao vijećnik stojim na raspolaganju da neposredno razgovaramo i pokušamo naće dodatne načine kako bismo pomogli našoj djeci.

Srdačan pozdrav,

Nijaz Džaka

Pitanje:

Postoji li mogućnost da se podvožnjak u Pofalićima uredi i osvijetli? Dovoljno bi bilo samo da se okreči i osvijetli, a idealno rješenje da se određenim panelima ukrasi (recimo slike prirodnih ljepota BiH ili detalji iz općine Novo Sarajevo ili eventualno muralima i sl.).Lijep pozdrav

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani Vijećnici, poštovani Načelniče. Prošli su mjeseci i mjeseci od eskalacije problema parkiranja u našoj ulici, kao i pokretanja inicijative za rješavanje istog. Samo da vas sve obavijestim da se do dana današnjeg ništa, ali apsolutno ništa nije desilo, ni u tragovima. A imali smo neku nadu...

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Postovani Vijecnici, postovani Nacelnice,Molim Vas da se inicijativa ne pretvori u obracun s kafanama. Slazem se da reda mora biti, ali inicijativa je podnesena prvenstveno s namjerom da se rijesi problem parkinga i kreiraju dodatna parking mjesta za stanare. Shodno tome, ljubazno Vas molim da svoju snagu usmjerite u prijedlog rijesenja naseg problema. Takodje Vas pozivam da dodjete na lice mjesta i razgovarate sa stanarima o trenutnoj situaciji, kao sto to obicavate raditi u vrijeme izbora. Srdacan pozdrav od stanara i glasaca bez poreskog i komunalnog duga, kriminalnog dosijea i politicke zastite.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama