Nijaz Džaka

20%
Broj pitanja: 20
Broj odgovora: 4
Stranka
NIP
Kratka biografija
Funkcija
Zamjenik pred. OV; Predsjednik Komisije za statut i propise
Broj osvojenih glasova
1072
;
Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani,

Pitanje STROJORADA je aktuelno unazad par godina. Ovim pitanjem se bavilo i općinsko vijeće u prošlom sazivu i isto nije riješeno. Urbanistički plan koji je sačinio Zavod za planiranje Kantona Sarajevo je predvidio da se na prostoru STROJORADA gradi neboder visine 22 sprata.

U julu 2019 godine je održana JAVNA RASPRAVA o Nacrtu Odluke urbanističkog projekta po pitanju STROJORADA i građani su kazali svoje mišljenje. Ono je bilo nedvosmisleno a to je da ne podržavaju takav plan gradnje na području općine Novo Sarajevo čija će primjena u izgradnji uticati na strujanje zraka odnosno vjetrokoridore u gradu.

Ranije pomenuti urbanistički plan je vraćen na doradu i do danas nije došao na Vijeće za ponovno razmatranje. Ovo je izuzetno važno pitanje za građane naše Općine i njihovo mišljenje ne smije biti zanemareno.

Hvala Vam na pitanju i stojim na raspolaganju

Nijaz Džaka

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani

Popravka prijelaza koji su neposredno uz tramvajske šine je u nadležnosti Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Siguran sam da su Vam ovakvi odgovori, kao i meni, postali iritirajući, ali zaista moramo poštivati  nadležnosti određene Zakonom. Međutim, smatram da u narednom periodu Općina Novo Sarajevo treba ostvariti čvršću saradnju sa kantonalnim ministarstvima te insistirati da naše probleme u lokalnoj a iz njihove nadležnosti rješavamo brže i efikasnije. Na tom tragu je i naš Načelnik koji je precizno detektovao sve manjkavosti u pogledu nadležnosti različitih nivoa vlasti.

Hvala Vam na pitanju i stojim raspolaganju

Nijaz Džaka

Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani,

U potpunosti razumijem vašu bojazan i kritiku. Stara osnovna škola u potpunosti izgleda onako kako ste je opisali. Već godinama se u staru školu ulaže samo onoliko koliko je nužno da naša djeca imaju gdje ići. I sam sam jedan od onih koji je išao u ovu školu, nekadašnja O.Š. "Dositej Obradović" i nisam vidio velika ulaganja od tada pa do danas. Osim toga priča o izgradnji nove škole traje poprilično dugo pa je i to bilo kočnica (ili izgovor) da se u staru zgradu ne ulaže ništa.

Tačno je da će se graditi nova škola u Pofalićima. Predviđena lokacija je kod centralne pofalićke džamije odnosno sadašnjeg igrališta za djecu. U budžetu za 2021 godinu su za početak radova na izgradnji nove škole predviđena sredstva u iznosu od 650.000 KM. Stoga, dijelim Vašu zabrinutost a istovremeno i radost jer će i Vaša i moja djeca ići u novu školu za čiju kvalitetnu izgradnju ćemo se pobrinuti zajedno.

Hvala Vam na pitanju i stojim na raspolaganju

Nijaz Džaka

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani,

Općina Novo Sarajevo je već dugi niz godina u implementaciji programa pomoći osobama sa svim vrstama poteškoća. Naša općina radi institucionalno i po ovom problemu bazirana je na dvije Javne Ustanove koje se bave problematikom pomoći djeci sa poteškoćama. To su Centar Vladimir Nazor i Srednja škola za strucno i radno osposobljavanje. Svake godine Općina Novo Sarajevo izdvaja grant cca 40.000 KM za pomoć djeci s poteškoćama (Centru Vladimir Nazor), a već tri godine i ovo je sada četvrta godina ustupa vlastiti prostor osnovne škole na Grbavici u ulici Kemala Kapetanovića (bivsa skola Isa Beg Ishakovic) bez bilo kakve nadoknade za koristenje istog, u kojem je već četvrta godina smješten predškolski program Centra Vladimir Nazor koji je zvanicno od ove 2020/2021. školske godine postao samostalna predškolska ustanova koja trenutno radi na rehabilitaciji 63 predškolske djece uzrasta od jedne do sedam godina starosti. Na čekanju trenutno ima oko 40 djece. U nedavnoj posjeti Centru Vladimir Nazor bio je naš načelnik g-din Tanović koji je upoznat sa nedostatkom prostora za svu djecu, gdje bi se pristupilo odredjenim brzim gradjevinskim radovima kako bi se dobilo jos nekoliko novih prostorija i prosirio kapacitet za najmanje 30 djece koja su na cekanju. Potrebna je i rekonstrukcija sportske sale i to je jos u fazi priprema za novu skolsku godinu. Od 2021/2022 skolske godine u istom objektu će poceti sa radom najmladje tri odgojne grupe djece (od 6 mjeseci do tri godine zivota) – rana intervencija. Sadašnje općinsko Vijeće je spremno dati sve od sebe kako bi se sto više prosirili kapaciteti i sto vise djece uključilo u predskolsko obrazovanje.

U Centru Vladimir Nazor borave i skoluju se sva djeca koju ste nabrojali, kao i  djeca iz socijalno ugrozenih porodica, a ista djeca predskolskog uzrasta se instucionalno mogu rasporediti u objekte JU „Djeca Sarajeva“, jer te kategorije porodica imaju pravo na subvencije za djecu od 30% do 100% od predviđene cijene plaćanja.

Nadam se da sam odgovorio na Vaše pitanje. U svakom slučaju Vam kao vijećnik stojim na raspolaganju da neposredno razgovaramo i pokušamo naće dodatne načine kako bismo pomogli našoj djeci.

Srdačan pozdrav,

Nijaz Džaka

Pitanje:

Postoji li mogućnost da se podvožnjak u Pofalićima uredi i osvijetli? Dovoljno bi bilo samo da se okreči i osvijetli, a idealno rješenje da se određenim panelima ukrasi (recimo slike prirodnih ljepota BiH ili detalji iz općine Novo Sarajevo ili eventualno muralima i sl.).Lijep pozdrav

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani, samo želim da pitam kada možemo očekivati početak izgradnje parkinga? Naime, sastanak sa Robertom i vijećnicom Anesom Karaselimović jeste održan, ispred zgrade, ali od tada niti se išta dešava, niti imamo bilo kakve informacije, niti vidimo da se na terenu bilo šta mijenja. Ah da, zaboravih, mijenja se izgled zelene površine ispred zgrade, na koju se opet postavlja ljetna bašta. Vjerujem da su "službe" donijele validnu dozvolu, brzo i po proceduri. Što se tiče policije, nakon poziva koji vijećnica Anesa spominje u svom postu, i nakon što su policajci teatralno popisali parkirana vozila, nikada više se nisu pojavili! Tako da, raznorazni posjetioci se i dalje uredno parkiraju ispred zgrade. Mi stanari odavno ne, snalazimo se kako znamo i umijemo. Navikli smo za ovih godinu dana, koliko traje naša saga sa parkingom, i koliko traje da se ništa nije uradilo po tom pitanju. Sredstva su predviđena budgetom, to znamo, ali od predviđenih sredstava nikakve koristi, ako se ne desi realizacija projekta za koji su predviđena. Samo da sve vijećnike, pa I one koji vjerovatno ovo ni ne čitaju, podsjetim da ste tu I radi nas, stanovnika Opštine Novo Sarajevo. I da je valjda cilj vašeg “vijećništva” da učinite stanovanje I život stanovnika boljim. A koliko vidim, odosmo u rikverc… Pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Jedan od stanara vam je postavio konkretna pitanja na koja niko od vijecnika nije dao odgovor. Nije ni cudo, apsolutno identicne recenice vrtite u odgovorima kako bi izbjegli davanje konkretnih odgovora koja su nam od znacaja. Da vas podsjetim, pitanja su bila: " Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste?" Buduci da vidim da je mladi gospodin Handzar ocigledno protiv dopisivanja putem ovog "postovanog portala" i ne vidi razlog komentarisanja komentara vijecnika, pitao bih ga zbog cega je to tako? Da bi se prikrio nerad kako vijecnika, tako i nadleznih sluzbi cija imena jos uvijek nismo dobili? Nema potrebe da se dopisujemo preko privatnih brojeva; kako ste znali organizovati sastanak za jedna drugi problem na Cengic Vili, mozete onda i za ovaj, mozda Vam bude lakse usmeno odgovoriti na pitanja stanara. Misljenja sam da kad vec i ovdje koristite priliku da reklamirate svoju FB stranicu, red bi bio da se ista iskoristi za rjesavanje konkretnih problema, a ne samo za licnu promociju. Gospodin Kosovac i njegovi nasmijani emotikoni u komentarima dok se vodi rasprava o veoma ozbiljnoj stvari su dovoljan pokazatelj koliko je pozrtvovan i ozbiljan u rjesavanju problema. Trebam li Vas napomenuti da je ovo ipak jedan "postovan portal" a ne Messenger, gospodine vijecnice, gdje se trazi barem mrvica ozbiljnosti? Gospodjo Vugic, Vama kao preglagacu ove inicijative hvala, cini mi se da ste jedna od rijetkih koja je shvatila hitnost ovog problema koji nas na mjesecnoj bazi izadje pozamasnu sumu novca; kako za parking kazne ispred vlastite zgrade, tako i za popravke ogrebotina na automobilima. Nadam se da ce se i ostali vijecnici ako nista barem uozbiljiti u komunikaciji sa nama, a ako imaju i trunku empatije mozda i pomoci u rjesavanju problema; jer nisam bas siguran da ce ljudi nagraditi neozbiljne, nasmijane vijecnike. Bilo bi lijepo i da se gospodin nacelnik barem jednom pismeno obrati stanovnicima svoje Opcine i odgovori im na pitanja; bivao je oznacen na svaki komentar, a sada je i direktno spomenut od strane vijecnika. Srdacan pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani, godinu dana se nekome nešto delegira, neko treba da riješi problem, pa bih vas, ispred svih stanara, lijepo zamolila za informacije: "Ahmed Kosovac, 02.03.2023. 14:41:53 Hvala za pitanje. Ja sam ovaj problem već ranije delegirao općinskoj administraciji, sada je na njima da riješe problem." Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste? Želimo da znamo koga plaćamo za ovoliko trpljenje? "Elvedina Vugić, 02.03.2023. 12:09:03 Postovani, u nekoliko navrata postavljamo isto pitanje sluzbama i nacelniku. Nemamo odgovor. Srdacan pozz, Elvedina" Ovaj odgovor implicira da službe i načelnik očito ne rade svoj posao, jer im se godinu dana postavlja pitanje, a oni nisu u stanju da odgovore na isto. Kao neko ko radi u realnom sektoru, opet pitanje koga iz naših sredstava i poreza plaćamo za nerad i trpljenje. "Ahmed Kosovac, 04.03.2023. 09:25:52 Poštovani, ograničeno je koliko vijećnici i vijećnice mogu uraditi. Saslušao sam Vaš problem, podnio inicijativu za rješavanje. Sada je za izvršnoj vlasti, načelniku i službama. Nadam se skorom rješenju problema. " Razumijem da je ograničena nečija nadležnost, ali ne razumijem funkciju podnošenja inicijative, koja godinu dana nema svoju realizaciju. Da li iko radi follow up svojih inicijativa? Da li se prati da li je neka aktivnost izvršena, da li je potrebno nekoga podsjetiti za zaboravljene obaveze... I opet pitanje - da li postoje imena zaposlenika izvršne vlasti i službi koje ne rade svoj posao i evidentno nisu tu zbog onoga zbog čega su na svojim radnim mjestima (ako i jesu, uopšte). "Armin Handžar, 03.03.2023. 12:06:00 Inicijativa" Ne razumijem šta ovo znači. Stanari su inicirali, održali sastanke, dostavili potrebnu dokumentaciju, postupili po svim pravilima. Meni ova riječ predstavlja trpanje problema u ladicu. Za vijećnike, koji se do danas, nisu udostojili ni da odgovore, niti se pozabave našim problemom nemam apsolutno nikakav komentar. A vjerujem da su veoma često i sami parkirani na mjestima na koja mi stanari, ne možemo. Pa ako nešto rade, neka malo pregledaju papire, provjere legalnost objekta napravljenog na ćošku naše zgrade, povezanost, kako vi kažete službi, sa istim... Ima tu materijala, samo se treba pozabaviti i raditi svoj posao. Pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Za ovih skoro godinu dana malo je reci da se mogla napraviti podzemna garaza, a kamoli da se nisu mogla postaviti 2 saobracajna znaka i potrositi litar farbe za ocrtavanje parking mjesta i tako rijesiti kompletan problem u ulici Dz. Bijedica 38-42. Stvarno je postalo mucno napominjati Vas vijecnike svakih mjesec dana da se malo angazujete oko problema, i jos mucnije slusati identicne odgovore tj. izgovore svaki put. Sto se tice slikanja situacije u nasoj ulici, bujrum, dodjite, slikajte ali ako ce to biti vas maksimum uradjenog posla, onda je to jos veci problem. Svako od stanara ima barem 50 slika parkinga oko zgrade, na trotoaru, travi, sa kaznama na sajbi, bez kazni na sajbi, po suncu, kisi, snijegu, iz svih mogucih uglova i perspektiva; a imamo cak i slike ostecenja nasih vozila od strane ljubitelja teretane i dobre kafice koji se laktaju da parkiraju pred nasu zgradu. Javite gdje da to dostavimo, da ne morate dolaziti i slikati nego da to vrijeme utrosite u konkretno rjesavanje problema.Krajnje je apsurdno da dajemo novac za kazne parkinga ispred vlastite zgrade, da dajemo novac za popravak ogrebotina ili da idemo linijom manjeg otpora i parkiramo 300m od zgrade, pred tudju zgradu cime se onda pravi problem stanarima te zgrade. Jos jednom Vas sve kolektivno lijepo molimo da shvatite ozbiljnost i urgenciju situacije u koju ste upuceni godinu dana i da se angazujete oko rjesavanja iste.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani Načelniče, poštovani Vijećnici, evo ubrzo će se navršiti cijela jedna godina od pokretanja inicijative i eskalacije problema sa parkiranjem za stanare zgrade u ulici Džemala Bijedića 38-42. I ništa, ali baš ništa se nije promijenilo, uradilo, mrdnulo s mjesta... Pardon, jeste. Stanari se više ne parkiraju na mjestima ispred zgrade, zbog čega smo se naplaćali kazni i kazni, ali se zato posjetioci ranije spominjanih okolnih objekata uredno parkiraju, a odavno niko nije stavio kaznu na neko od tih vozila. Stanari "samo" proživljavaju kalvariju svakodnevno pri dolasku svojim kućama, kružeći oko naselja, na mjestima stotinama metara udaljenim. A u rukama imamo puno više od torbe za teretanu ili torbice na ramenu. Fascinantno! I još fascinantnije je da uviđamo da ne postoji pametan i sposoban čovjek u cijeloj Opštini koji bi našao rješenje za ovaj problem. Zar zaista očekujete da bilo ko, iz cijelog ovog naselja, jer ovaj problem afektira cijelo naselje, ikada, ali ikada više glasa za bilo koga od vas? Dobijaju se dozvole za postavljanje bašte na zelenoj površini, zatim tik do biciklističke staze, međunarodni projekat (napravljen iza naše zgrade) je nekim čudom postao privatno vlasništvo... Evidentna korupcija na svakom koraku. A mi, koji plaćamo poreze od kojih naša administracija živi, ne možemo blizu naše zgrade, nego ceker u ruke i tegli. Ko nam je kriv. Nadam se samo da ćemo se svi jednom opametiti. Izbori su naredne godine, zar ne? Brzo će to vrijeme doći. Do tada, pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;