Alma Čengić

33%
Broj pitanja: 18
Broj odgovora: 6
Stranka
SDA
Kratka biografija
Funkcija
Članica Komisije za pitanja mladih
Broj osvojenih glasova
850
;
Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani, 

kao dijete Pofalića, razumijem u potpunosti Vašu ogorčenost. Koliko sam upoznata izgradnja navedene škole će uskoro početi, kao i sanacija postojeće. Zbog raznih špekulacija također Vas želim upoznati sa činjenicom da je pripremna dokumentacija za izgradnju škole okončana u mandatu načelnika Nedžada Koldže te da je jedan od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takva uvrštena je u budžet Općine za 2021. godinu.

Zahvaljujem na pitanju.

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani, 

obećavam da ću pratiti i informisati se o Vašem upitu. Koliko sam upoznata navodi koje ste iznijeli su i dalje samo glasine, ali razumijem zabrinutost. Naravno morate znati i činjenicu da je aktualna Vlada Kantona Sarajevo stavila van snage studiju o vjetrokoridorima koju je donio ministar Faruk Kapidžić što bi eventualno i moglo omogućiti gradnju navedenog objekta, ali vjerujte da ćemo moje kolege iz kluba i ja braniti Vaše interese. 

Hvala Vam.

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani, 

upoznata sam da je kolega iz vijeća pokrenuo proces sanacije jednog od navedenih prijelaza, budite sigurni da ću već na narednoj sjednici lično pokrenuti proces za one koji su preostali.

Želim Vas upoznati da je jedna od mojih inicijativa bila i sanacija pruge u Velešićima upravo u navedenom cilju, ali nažalost nije bilo podrške od strane nadležne službe.

Hvala Vam na Vašem pitanju.

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani, 

 iako navedena tematika nije u nadležnosti lokalne zajednice. Obećavam da ću već na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu prema nadležnom ministarstvu, nakon čega ću raditi na njenoj promociji i implementaciji u Općini Novo Sarajevo. 

 

Hvala Vam što ste me prepoznali kao osobu kojoj se možete obratiti sa navedenim problemom i sama sam upoznata sa institutom asistenta u nastavi kao i problematikom sa kojom se susreću.

Pitanje:

Poštovani Alma, Ovim putem želimo da izrazimo zahvalnost Vama kao opcinskom i gradskom vijećniku da ste od samog početka prepoznali dugogodišnji problem povodom ulice Orasacka odnosno prilaznog puta koji građani ove ulice imaju do svoji porodični kuca..problem smo deligirali preko vas na vise sjednica općinskog vijeća..da ne pominjemo ostala Vaša zalaganja.. samo rijeci pohvale za Vas i nadamo vise ovako jaki žena kroz našu zakonodavnu i izvrsnu vlast..zahvalni građani ulice Orasacka..predstavnik Fadil Imamovic

Odgovor:

Poštovani građani ulice Orašačka,

kao što i sami znate uz Vas sam od samog početka. Ono što smo do sada uradili smatram da je veliki pomak obzirom da problem datira duži vremenski period. 

Sada je u toku izrada projektne dokumentacije za pomenutu saobraćajnicu sa kojom će nam svima biti puno jasniji put rješavanja problema u koji će se uključiti, nadam se, i viši nivoi vlasti.  Poražavajuća je činjenica da u 21. vijeku nemate adekvatan pristup kućama.

Hvala Vam na riječima pohvale gospodine Fadile, ipak smo mi glas građana na vijeću i to je naša osnovna uloga.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Da li se sa tim sto pokušavate riješiti problem u psrku za pse uključuje i sama činjenica da se park za pse treba očistiti. Kako je izgrađen niko nije čistio isti. Ja kao vlasnik psa ne dovodim svog psa iz razloga što je prljavo. Prije svega pijesak bi se trebao zamjeniti travom. I s obzirom da je park za male pse dosta mal po mogućnosti i ukloniti tunel i ostale rekvizite. Njih psi ne koriste samo ih zapišavaju i stvaraju miris urina koji nije ugodan. Osvjetljenje samog parka je veoma loše i u večernjim satima kad se i izvode psi zbog vrućine uopšte nije ugodno za sjediti. Ako ste već pokrenuli incijativu za "rekonstrukciju"patka za pse da li u obzir uzimate i navedene probleme?

Pitanje na inicijativi/odluci: Saniranje problema u parkovima za pse na Grbavici

Odgovor:

Poštovani,

sanitet zajedničkih prostora je obaveza svih nas. Prijedloge koje ste dostavili ću rado uputiti nadležnim službama na postupanje i insistirati na njihovoj provedbi.

Hvala Vam na upućenom pitanju.

Pitanje:

Poštovani, samo želim da pitam kada možemo očekivati početak izgradnje parkinga? Naime, sastanak sa Robertom i vijećnicom Anesom Karaselimović jeste održan, ispred zgrade, ali od tada niti se išta dešava, niti imamo bilo kakve informacije, niti vidimo da se na terenu bilo šta mijenja. Ah da, zaboravih, mijenja se izgled zelene površine ispred zgrade, na koju se opet postavlja ljetna bašta. Vjerujem da su "službe" donijele validnu dozvolu, brzo i po proceduri. Što se tiče policije, nakon poziva koji vijećnica Anesa spominje u svom postu, i nakon što su policajci teatralno popisali parkirana vozila, nikada više se nisu pojavili! Tako da, raznorazni posjetioci se i dalje uredno parkiraju ispred zgrade. Mi stanari odavno ne, snalazimo se kako znamo i umijemo. Navikli smo za ovih godinu dana, koliko traje naša saga sa parkingom, i koliko traje da se ništa nije uradilo po tom pitanju. Sredstva su predviđena budgetom, to znamo, ali od predviđenih sredstava nikakve koristi, ako se ne desi realizacija projekta za koji su predviđena. Samo da sve vijećnike, pa I one koji vjerovatno ovo ni ne čitaju, podsjetim da ste tu I radi nas, stanovnika Opštine Novo Sarajevo. I da je valjda cilj vašeg “vijećništva” da učinite stanovanje I život stanovnika boljim. A koliko vidim, odosmo u rikverc… Pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Jedan od stanara vam je postavio konkretna pitanja na koja niko od vijecnika nije dao odgovor. Nije ni cudo, apsolutno identicne recenice vrtite u odgovorima kako bi izbjegli davanje konkretnih odgovora koja su nam od znacaja. Da vas podsjetim, pitanja su bila: " Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste?" Buduci da vidim da je mladi gospodin Handzar ocigledno protiv dopisivanja putem ovog "postovanog portala" i ne vidi razlog komentarisanja komentara vijecnika, pitao bih ga zbog cega je to tako? Da bi se prikrio nerad kako vijecnika, tako i nadleznih sluzbi cija imena jos uvijek nismo dobili? Nema potrebe da se dopisujemo preko privatnih brojeva; kako ste znali organizovati sastanak za jedna drugi problem na Cengic Vili, mozete onda i za ovaj, mozda Vam bude lakse usmeno odgovoriti na pitanja stanara. Misljenja sam da kad vec i ovdje koristite priliku da reklamirate svoju FB stranicu, red bi bio da se ista iskoristi za rjesavanje konkretnih problema, a ne samo za licnu promociju. Gospodin Kosovac i njegovi nasmijani emotikoni u komentarima dok se vodi rasprava o veoma ozbiljnoj stvari su dovoljan pokazatelj koliko je pozrtvovan i ozbiljan u rjesavanju problema. Trebam li Vas napomenuti da je ovo ipak jedan "postovan portal" a ne Messenger, gospodine vijecnice, gdje se trazi barem mrvica ozbiljnosti? Gospodjo Vugic, Vama kao preglagacu ove inicijative hvala, cini mi se da ste jedna od rijetkih koja je shvatila hitnost ovog problema koji nas na mjesecnoj bazi izadje pozamasnu sumu novca; kako za parking kazne ispred vlastite zgrade, tako i za popravke ogrebotina na automobilima. Nadam se da ce se i ostali vijecnici ako nista barem uozbiljiti u komunikaciji sa nama, a ako imaju i trunku empatije mozda i pomoci u rjesavanju problema; jer nisam bas siguran da ce ljudi nagraditi neozbiljne, nasmijane vijecnike. Bilo bi lijepo i da se gospodin nacelnik barem jednom pismeno obrati stanovnicima svoje Opcine i odgovori im na pitanja; bivao je oznacen na svaki komentar, a sada je i direktno spomenut od strane vijecnika. Srdacan pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani, godinu dana se nekome nešto delegira, neko treba da riješi problem, pa bih vas, ispred svih stanara, lijepo zamolila za informacije: "Ahmed Kosovac, 02.03.2023. 14:41:53 Hvala za pitanje. Ja sam ovaj problem već ranije delegirao općinskoj administraciji, sada je na njima da riješe problem." Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste? Želimo da znamo koga plaćamo za ovoliko trpljenje? "Elvedina Vugić, 02.03.2023. 12:09:03 Postovani, u nekoliko navrata postavljamo isto pitanje sluzbama i nacelniku. Nemamo odgovor. Srdacan pozz, Elvedina" Ovaj odgovor implicira da službe i načelnik očito ne rade svoj posao, jer im se godinu dana postavlja pitanje, a oni nisu u stanju da odgovore na isto. Kao neko ko radi u realnom sektoru, opet pitanje koga iz naših sredstava i poreza plaćamo za nerad i trpljenje. "Ahmed Kosovac, 04.03.2023. 09:25:52 Poštovani, ograničeno je koliko vijećnici i vijećnice mogu uraditi. Saslušao sam Vaš problem, podnio inicijativu za rješavanje. Sada je za izvršnoj vlasti, načelniku i službama. Nadam se skorom rješenju problema. " Razumijem da je ograničena nečija nadležnost, ali ne razumijem funkciju podnošenja inicijative, koja godinu dana nema svoju realizaciju. Da li iko radi follow up svojih inicijativa? Da li se prati da li je neka aktivnost izvršena, da li je potrebno nekoga podsjetiti za zaboravljene obaveze... I opet pitanje - da li postoje imena zaposlenika izvršne vlasti i službi koje ne rade svoj posao i evidentno nisu tu zbog onoga zbog čega su na svojim radnim mjestima (ako i jesu, uopšte). "Armin Handžar, 03.03.2023. 12:06:00 Inicijativa" Ne razumijem šta ovo znači. Stanari su inicirali, održali sastanke, dostavili potrebnu dokumentaciju, postupili po svim pravilima. Meni ova riječ predstavlja trpanje problema u ladicu. Za vijećnike, koji se do danas, nisu udostojili ni da odgovore, niti se pozabave našim problemom nemam apsolutno nikakav komentar. A vjerujem da su veoma često i sami parkirani na mjestima na koja mi stanari, ne možemo. Pa ako nešto rade, neka malo pregledaju papire, provjere legalnost objekta napravljenog na ćošku naše zgrade, povezanost, kako vi kažete službi, sa istim... Ima tu materijala, samo se treba pozabaviti i raditi svoj posao. Pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Za ovih skoro godinu dana malo je reci da se mogla napraviti podzemna garaza, a kamoli da se nisu mogla postaviti 2 saobracajna znaka i potrositi litar farbe za ocrtavanje parking mjesta i tako rijesiti kompletan problem u ulici Dz. Bijedica 38-42. Stvarno je postalo mucno napominjati Vas vijecnike svakih mjesec dana da se malo angazujete oko problema, i jos mucnije slusati identicne odgovore tj. izgovore svaki put. Sto se tice slikanja situacije u nasoj ulici, bujrum, dodjite, slikajte ali ako ce to biti vas maksimum uradjenog posla, onda je to jos veci problem. Svako od stanara ima barem 50 slika parkinga oko zgrade, na trotoaru, travi, sa kaznama na sajbi, bez kazni na sajbi, po suncu, kisi, snijegu, iz svih mogucih uglova i perspektiva; a imamo cak i slike ostecenja nasih vozila od strane ljubitelja teretane i dobre kafice koji se laktaju da parkiraju pred nasu zgradu. Javite gdje da to dostavimo, da ne morate dolaziti i slikati nego da to vrijeme utrosite u konkretno rjesavanje problema.Krajnje je apsurdno da dajemo novac za kazne parkinga ispred vlastite zgrade, da dajemo novac za popravak ogrebotina ili da idemo linijom manjeg otpora i parkiramo 300m od zgrade, pred tudju zgradu cime se onda pravi problem stanarima te zgrade. Jos jednom Vas sve kolektivno lijepo molimo da shvatite ozbiljnost i urgenciju situacije u koju ste upuceni godinu dana i da se angazujete oko rjesavanja iste.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;