Alma Čengić

50%
Broj pitanja: 12
Broj odgovora: 6
Stranka
SDA
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Članica Komisije za pitanja mladih
Broj osvojenih glasova
850
Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani, 

kao dijete Pofalića, razumijem u potpunosti Vašu ogorčenost. Koliko sam upoznata izgradnja navedene škole će uskoro početi, kao i sanacija postojeće. Zbog raznih špekulacija također Vas želim upoznati sa činjenicom da je pripremna dokumentacija za izgradnju škole okončana u mandatu načelnika Nedžada Koldže te da je jedan od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takva uvrštena je u budžet Općine za 2021. godinu.

Zahvaljujem na pitanju.

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani, 

obećavam da ću pratiti i informisati se o Vašem upitu. Koliko sam upoznata navodi koje ste iznijeli su i dalje samo glasine, ali razumijem zabrinutost. Naravno morate znati i činjenicu da je aktualna Vlada Kantona Sarajevo stavila van snage studiju o vjetrokoridorima koju je donio ministar Faruk Kapidžić što bi eventualno i moglo omogućiti gradnju navedenog objekta, ali vjerujte da ćemo moje kolege iz kluba i ja braniti Vaše interese. 

Hvala Vam.

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani, 

upoznata sam da je kolega iz vijeća pokrenuo proces sanacije jednog od navedenih prijelaza, budite sigurni da ću već na narednoj sjednici lično pokrenuti proces za one koji su preostali.

Želim Vas upoznati da je jedna od mojih inicijativa bila i sanacija pruge u Velešićima upravo u navedenom cilju, ali nažalost nije bilo podrške od strane nadležne službe.

Hvala Vam na Vašem pitanju.

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani, 

 iako navedena tematika nije u nadležnosti lokalne zajednice. Obećavam da ću već na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu prema nadležnom ministarstvu, nakon čega ću raditi na njenoj promociji i implementaciji u Općini Novo Sarajevo. 

 

Hvala Vam što ste me prepoznali kao osobu kojoj se možete obratiti sa navedenim problemom i sama sam upoznata sa institutom asistenta u nastavi kao i problematikom sa kojom se susreću.

Pitanje:

Poštovani Alma, Ovim putem želimo da izrazimo zahvalnost Vama kao opcinskom i gradskom vijećniku da ste od samog početka prepoznali dugogodišnji problem povodom ulice Orasacka odnosno prilaznog puta koji građani ove ulice imaju do svoji porodični kuca..problem smo deligirali preko vas na vise sjednica općinskog vijeća..da ne pominjemo ostala Vaša zalaganja.. samo rijeci pohvale za Vas i nadamo vise ovako jaki žena kroz našu zakonodavnu i izvrsnu vlast..zahvalni građani ulice Orasacka..predstavnik Fadil Imamovic

Odgovor:

Poštovani građani ulice Orašačka,

kao što i sami znate uz Vas sam od samog početka. Ono što smo do sada uradili smatram da je veliki pomak obzirom da problem datira duži vremenski period. 

Sada je u toku izrada projektne dokumentacije za pomenutu saobraćajnicu sa kojom će nam svima biti puno jasniji put rješavanja problema u koji će se uključiti, nadam se, i viši nivoi vlasti.  Poražavajuća je činjenica da u 21. vijeku nemate adekvatan pristup kućama.

Hvala Vam na riječima pohvale gospodine Fadile, ipak smo mi glas građana na vijeću i to je naša osnovna uloga.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Da li se sa tim sto pokušavate riješiti problem u psrku za pse uključuje i sama činjenica da se park za pse treba očistiti. Kako je izgrađen niko nije čistio isti. Ja kao vlasnik psa ne dovodim svog psa iz razloga što je prljavo. Prije svega pijesak bi se trebao zamjeniti travom. I s obzirom da je park za male pse dosta mal po mogućnosti i ukloniti tunel i ostale rekvizite. Njih psi ne koriste samo ih zapišavaju i stvaraju miris urina koji nije ugodan. Osvjetljenje samog parka je veoma loše i u večernjim satima kad se i izvode psi zbog vrućine uopšte nije ugodno za sjediti. Ako ste već pokrenuli incijativu za "rekonstrukciju"patka za pse da li u obzir uzimate i navedene probleme?

Pitanje na inicijativi/odluci: Saniranje problema u parkovima za pse na Grbavici

Odgovor:

Poštovani,

sanitet zajedničkih prostora je obaveza svih nas. Prijedloge koje ste dostavili ću rado uputiti nadležnim službama na postupanje i insistirati na njihovoj provedbi.

Hvala Vam na upućenom pitanju.

Pitanje:

Poštovani Vijećnici, poštovani Načelniče. Prošli su mjeseci i mjeseci od eskalacije problema parkiranja u našoj ulici, kao i pokretanja inicijative za rješavanje istog. Samo da vas sve obavijestim da se do dana današnjeg ništa, ali apsolutno ništa nije desilo, ni u tragovima. A imali smo neku nadu...

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama