Ahmed Kosovac

100%
Broj pitanja: 34
Broj odgovora: 34
Stranka
NS
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Član Komisije za odnose sa mjesnim zajednicama i zaštitu čovjekove okoline
Broj osvojenih glasova
507
Pitanje:

Poštovani, s obzirom da je u januaru 2022. godine predstavljen idejni prijedlog za vrtić "Narcis", zanima me da li su u međuvremenu dobijene potrebne daljnje dozvole kako bi se moglo pristupiti gradnji objekta, i također, kada je planirana njegova gradnja? Hvala!

Odgovor:

Poštovani, u procesu je izgradnja glavnog projekta, a novi vrtić će svoja vrata otvoriti najkasnije do kraja 2024. godine. 

Pitanje:

Poštovani, Da li možete nešto poduzeti kako bi se u što kraćem roku saniralo polomljeno dječije igralište na Vilsonovom kod elektro-energetske i drvne škole? https://bit.ly/3c78lRp Lijep pozdrav, M.S.

Odgovor:

Poštovani_a, hvala za fotografiju i upit. Poslat ću ovo odmah nadležnima, a ako ne bude sanirano do kraja mjeseca podnijet ću i inicijativu na sjednici Općinskog vijeća. 

Pitanje:

Poštovani, da li su planirana sredstva za izgradnju igrališta za djecu u Zagrebačkoj ulici budući da ima dosta prostora koji je neiskorišten a može se koristiti za te namjene. Dodatno, da li su planirana sredstva za unapredjenje saobraćaja u mirovanju takodjer u pomenutij ulici budući da stanari već odavno nemaju prostor za parking zbog preopterećenosti vozilima koja koriste parking prostor za vrijeme radnog vremena?Hvala.

Odgovor:

Hvala za postavljeno pitanje. Odgovor trenutno nemam, ali ću ova pitanja postaviti na narednoj sjednici OV. 

Pitanje:

Postovani, da li mozete pokrenuti inicijativu da oko zelenih povrsina izmedju zgrada postave barijere u vidu stubica i lanaca a kako bi se sprijecilo nepropisno parkiranje po istim? Narocito je izrazeno ovakvo ponasanje po Grbavici. Hvala!

Odgovor:

Poštovani_a, već sam podnio inicijativu da se stubići postave uz glavnu cestu na Čengić Vili, rado ću postaviti i za druge dijelove općine. Ono što je bitno i na čemu ćemo kao Naša stranka insistirati je da se sredstva u Budžetu za 2022. godinu planiraju upravo za ovu namjenu. 

Pitanje:

Postovani,Da li postoji mogucnost da se pokrene inicijativa na nivou opcine da se na zelenim povrsinama, parkovima i drugim pogodnim mjestima postave kucice za lutalice/mace/pse i potencijalno hranilice/hrana obzirom da ide zima, a da ista inicijativa ne iziskuje ogromna finansijska sredstva?

Odgovor:

Divna ideja! Hvala Vam puno, zapisao sam na listu inicijativa, podnijet ću čim prije i tražiti realizaciju. Sve do sada podnesene inicijative pogledajte na linku: http://bit.ly/bazainicijativa 

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani Vijećnici, poštovani Načelniče. Prošli su mjeseci i mjeseci od eskalacije problema parkiranja u našoj ulici, kao i pokretanja inicijative za rješavanje istog. Samo da vas sve obavijestim da se do dana današnjeg ništa, ali apsolutno ništa nije desilo, ni u tragovima. A imali smo neku nadu...

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, inicirao sam rješenje ovog problema. Nadam se skorom rješavanju. 

Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Hvala za komentar! 

Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Mislim da se radi o nekoj greški jer se u tekstu drugim osobama. Sve moje inicijative i pitanja sa održane sjednice Vijeća pogledajte na linku: https://docs.google.com/document/d/1eIierCZxJEMI2QTrkAInuHw9qJxcarnx/edit?usp=sharing&ouid=112492675036797418869&rtpof=true&sd=true

Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

Nakon što sam ranije kontaktiran u vezi problema sa ugostiteljskim objektom Kiss, na sjednici održanoj u četvrtak postavio sam inicijativu kojom tražim izlazak inspekcije na teren. Inicijativu možete pogledati na linku: https://docs.google.com/document/d/1eIierCZxJEMI2QTrkAInuHw9qJxcarnx/edit?usp=sharing&ouid=112492675036797418869&rtpof=true&sd=true

Ako želite da Vas informišem o razvoju situacije (saznat ćemo za 30 dana), javite mi se na broj 062869831.

Pitanje:

Ko će odluciti da li je mural "umjetničko djelo" ili ne i po kojim kriterijima?

Pitanje na inicijativi/odluci: Ukidanje depozita za izradu kulturno-umjetničkih murala

Odgovor:

Cilj je da se oformi multidisciplinarna komisija stručnjaka na nivou Kantona koja će odlučivati o tome. Bitno je za početak za razdvojimo murale koje su za npr. Coca colu i one u čast nekoga (npr. čika Jove). Podvukao bih da ovaj namet postoji samo u Općini Novo Sarajevo.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama