Ahmed Kosovac

100%
Broj pitanja: 42
Broj odgovora: 42
Stranka
NS
Kratka biografija
Funkcija
Član Komisije za odnose sa mjesnim zajednicama i zaštitu čovjekove okoline
Broj osvojenih glasova
507
;
Pitanje:

Poštovani, Saobraćajna traka u ulici Džavida Haverića ( ulica koja je ulaz i izlaz iz garaže SPO Sarajevo Tower i srednje škole ŽIŠ) je apsolutno blokirana u jednom smjeru jer su na istoj ( na samoj cesti) postavljena dva kontejnera, a saobraćaj se odvija u dva smjera.Na upit KJKP Rad smo dobili informaciju da lokacija kontejnera nije u njihovoj nadležnosti i da se obratimo Općini. S obzirom da SPO Sarajevo Tower ima jako puno stanara, ova cesta je danas jako frekventna i odvijanje saobraćaja je zbog kontejnera otežano. Također, autopraonica u istoj ulici koristi blokiranost jedne saobraćajne trake, koristeći istu za parkiranje opranih vozila. Molim Vas za intervenciju. Lijep pozdrav!

Odgovor:

Hvala za informaciju. Delegirat ćemo ovo pitanje službama na prvoj narednoj sjednici (krajem mjeseca) i tražiti rješenje problema. 

Pitanje:

Postovani, stanovnik sam ove općine od 1975 god, a ulična rasvijeta nikad nije bila gora. Napr, u parku kod Robota u Hrasnom, od 10 svjetala, samo 2 rade, ulica A. Šaćirbegović jako slabo osvijtljena, od mosta na D. Malti pa uz Miljacku prema ul. Aleja lipa, ono malo svjetala je u krosnjama drveca, totalni mrak, pogotovo kad drvece olista. Samo je Vilsonovo setaliste dobro osvijljeno, ali treba doci do njega,? Ne znam kada sam vidjela nekoga da mijenja ili popravlja rasvijetu. Molim Vas pokusajte rijesiti ovaj problem, da vise ne zivimo u " zoni sumraka". Hvala Vam unaprijed, sa postovanjem, lijep pozdrav!

Odgovor:

Poštovani_a, 

Hvala za ovo pitanje. Ranije sam u više navrata postavljao pitanja i inicijative u vezi rasvjete u Novom Sarajevu, a posebno za dio mosta na Malti pa uz Miljacku prema ul. Aleja lipa. Novac je u Budžetu, problem je realizacija zbog padanja tendera, iznova i iznova. Nadam se da će se problem riješiti uskoro, mi iz Naše stranke ćemo nastaviti insistirati da se izdvaja novac za ovu namjenu, kao što smo radili i ranije. Inače, postavljanje nove rasvjete radi općina, a sve kvarove možete prijaviti i Centru za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS. Više informacija na: https://www.park.ba/?p=12949 

Pitanje:

Poštovani, Nadam se da ne zamjerate na direktnom (možda malo provokativnom) pitanju - da li za Vas (kao za mnoge u ONS) Općina Novo Sarajevo završava sa Tranzitom, dok dijelovi iznad nisu interesantni? Gornji Kovačići, uprkos insistiranjima, godinama nemaju riješene probleme saobraćajne i druge prirode... Da nisu nedavno napravili džamiju, imali bi samo granap i ništa više, nema ni veće prodavnice, ni vrtića, ni zdravstva, ni policije (a povećana je stopa provala)... P.S. Promjene u saobraćaju ulice Ljubljanska pokazuju kako ipak ima i znakova i sredstava za njih...

Odgovor:

Poštovani, nema ništa provokativno u Vašem pitanju. Živim u Velešićima, tako da u potpunosti razumijem Vašu poziciju. Puno je problema u oba naselja, a rješenja čekamo godinama. Za mene su jednako bitni svi dijelovi Novog Sarajeva, inicijative koje podnosim odnose se na sve dijelove. Iskreno, sa Gornjim Kovačićima nisam imao previše dodira, tako da bih Vas zamolio da mi pošaljete sve inicijative koje imate, ali i da mi se javite na broj telefona 062869831 ako želite da prošetamo po Gornjim Kovačićima. 

Pitanje:

Poštovani, s obzirom da je u januaru 2022. godine predstavljen idejni prijedlog za vrtić "Narcis", zanima me da li su u međuvremenu dobijene potrebne daljnje dozvole kako bi se moglo pristupiti gradnji objekta, i također, kada je planirana njegova gradnja? Hvala!

Odgovor:

Poštovani, u procesu je izgradnja glavnog projekta, a novi vrtić će svoja vrata otvoriti najkasnije do kraja 2024. godine. 

Pitanje:

Poštovani, Da li možete nešto poduzeti kako bi se u što kraćem roku saniralo polomljeno dječije igralište na Vilsonovom kod elektro-energetske i drvne škole? https://bit.ly/3c78lRp Lijep pozdrav, M.S.

Odgovor:

Poštovani_a, hvala za fotografiju i upit. Poslat ću ovo odmah nadležnima, a ako ne bude sanirano do kraja mjeseca podnijet ću i inicijativu na sjednici Općinskog vijeća. 

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Jedan od stanara vam je postavio konkretna pitanja na koja niko od vijecnika nije dao odgovor. Nije ni cudo, apsolutno identicne recenice vrtite u odgovorima kako bi izbjegli davanje konkretnih odgovora koja su nam od znacaja. Da vas podsjetim, pitanja su bila: " Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste?" Buduci da vidim da je mladi gospodin Handzar ocigledno protiv dopisivanja putem ovog "postovanog portala" i ne vidi razlog komentarisanja komentara vijecnika, pitao bih ga zbog cega je to tako? Da bi se prikrio nerad kako vijecnika, tako i nadleznih sluzbi cija imena jos uvijek nismo dobili? Nema potrebe da se dopisujemo preko privatnih brojeva; kako ste znali organizovati sastanak za jedna drugi problem na Cengic Vili, mozete onda i za ovaj, mozda Vam bude lakse usmeno odgovoriti na pitanja stanara. Misljenja sam da kad vec i ovdje koristite priliku da reklamirate svoju FB stranicu, red bi bio da se ista iskoristi za rjesavanje konkretnih problema, a ne samo za licnu promociju. Gospodin Kosovac i njegovi nasmijani emotikoni u komentarima dok se vodi rasprava o veoma ozbiljnoj stvari su dovoljan pokazatelj koliko je pozrtvovan i ozbiljan u rjesavanju problema. Trebam li Vas napomenuti da je ovo ipak jedan "postovan portal" a ne Messenger, gospodine vijecnice, gdje se trazi barem mrvica ozbiljnosti? Gospodjo Vugic, Vama kao preglagacu ove inicijative hvala, cini mi se da ste jedna od rijetkih koja je shvatila hitnost ovog problema koji nas na mjesecnoj bazi izadje pozamasnu sumu novca; kako za parking kazne ispred vlastite zgrade, tako i za popravke ogrebotina na automobilima. Nadam se da ce se i ostali vijecnici ako nista barem uozbiljiti u komunikaciji sa nama, a ako imaju i trunku empatije mozda i pomoci u rjesavanju problema; jer nisam bas siguran da ce ljudi nagraditi neozbiljne, nasmijane vijecnike. Bilo bi lijepo i da se gospodin nacelnik barem jednom pismeno obrati stanovnicima svoje Opcine i odgovori im na pitanja; bivao je oznacen na svaki komentar, a sada je i direktno spomenut od strane vijecnika. Srdacan pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Očito niste zadovoljni mojim radom, tako da bih sugerisao da probate sa nekim drugim izabranim osobama i da se obratite njima. Sretno! 😀

Pitanje:

Poštovani, godinu dana se nekome nešto delegira, neko treba da riješi problem, pa bih vas, ispred svih stanara, lijepo zamolila za informacije: "Ahmed Kosovac, 02.03.2023. 14:41:53 Hvala za pitanje. Ja sam ovaj problem već ranije delegirao općinskoj administraciji, sada je na njima da riješe problem." Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste? Želimo da znamo koga plaćamo za ovoliko trpljenje? "Elvedina Vugić, 02.03.2023. 12:09:03 Postovani, u nekoliko navrata postavljamo isto pitanje sluzbama i nacelniku. Nemamo odgovor. Srdacan pozz, Elvedina" Ovaj odgovor implicira da službe i načelnik očito ne rade svoj posao, jer im se godinu dana postavlja pitanje, a oni nisu u stanju da odgovore na isto. Kao neko ko radi u realnom sektoru, opet pitanje koga iz naših sredstava i poreza plaćamo za nerad i trpljenje. "Ahmed Kosovac, 04.03.2023. 09:25:52 Poštovani, ograničeno je koliko vijećnici i vijećnice mogu uraditi. Saslušao sam Vaš problem, podnio inicijativu za rješavanje. Sada je za izvršnoj vlasti, načelniku i službama. Nadam se skorom rješenju problema. " Razumijem da je ograničena nečija nadležnost, ali ne razumijem funkciju podnošenja inicijative, koja godinu dana nema svoju realizaciju. Da li iko radi follow up svojih inicijativa? Da li se prati da li je neka aktivnost izvršena, da li je potrebno nekoga podsjetiti za zaboravljene obaveze... I opet pitanje - da li postoje imena zaposlenika izvršne vlasti i službi koje ne rade svoj posao i evidentno nisu tu zbog onoga zbog čega su na svojim radnim mjestima (ako i jesu, uopšte). "Armin Handžar, 03.03.2023. 12:06:00 Inicijativa" Ne razumijem šta ovo znači. Stanari su inicirali, održali sastanke, dostavili potrebnu dokumentaciju, postupili po svim pravilima. Meni ova riječ predstavlja trpanje problema u ladicu. Za vijećnike, koji se do danas, nisu udostojili ni da odgovore, niti se pozabave našim problemom nemam apsolutno nikakav komentar. A vjerujem da su veoma često i sami parkirani na mjestima na koja mi stanari, ne možemo. Pa ako nešto rade, neka malo pregledaju papire, provjere legalnost objekta napravljenog na ćošku naše zgrade, povezanost, kako vi kažete službi, sa istim... Ima tu materijala, samo se treba pozabaviti i raditi svoj posao. Pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Iskreno Vam čestitam na pritisku, ali je adresa pogrešna. Sve što smo mogli uraditi iz vijećničkih klupa smo uradili. Sada je na načelniku. Jeste li probali pisati njemu, ili kontaktirati službe? Ja nisam dobio odgovor. :) 

Pitanje:

Za ovih skoro godinu dana malo je reci da se mogla napraviti podzemna garaza, a kamoli da se nisu mogla postaviti 2 saobracajna znaka i potrositi litar farbe za ocrtavanje parking mjesta i tako rijesiti kompletan problem u ulici Dz. Bijedica 38-42. Stvarno je postalo mucno napominjati Vas vijecnike svakih mjesec dana da se malo angazujete oko problema, i jos mucnije slusati identicne odgovore tj. izgovore svaki put. Sto se tice slikanja situacije u nasoj ulici, bujrum, dodjite, slikajte ali ako ce to biti vas maksimum uradjenog posla, onda je to jos veci problem. Svako od stanara ima barem 50 slika parkinga oko zgrade, na trotoaru, travi, sa kaznama na sajbi, bez kazni na sajbi, po suncu, kisi, snijegu, iz svih mogucih uglova i perspektiva; a imamo cak i slike ostecenja nasih vozila od strane ljubitelja teretane i dobre kafice koji se laktaju da parkiraju pred nasu zgradu. Javite gdje da to dostavimo, da ne morate dolaziti i slikati nego da to vrijeme utrosite u konkretno rjesavanje problema.Krajnje je apsurdno da dajemo novac za kazne parkinga ispred vlastite zgrade, da dajemo novac za popravak ogrebotina ili da idemo linijom manjeg otpora i parkiramo 300m od zgrade, pred tudju zgradu cime se onda pravi problem stanarima te zgrade. Jos jednom Vas sve kolektivno lijepo molimo da shvatite ozbiljnost i urgenciju situacije u koju ste upuceni godinu dana i da se angazujete oko rjesavanja iste.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, ograničeno je koliko vijećnici i vijećnice mogu uraditi. Saslušao sam Vaš problem, podnio inicijativu za rješavanje. Sada je za izvršnoj vlasti, načelniku i službama. Nadam se skorom rješenju problema. 

Pitanje:

Poštovani Načelniče, poštovani Vijećnici, evo ubrzo će se navršiti cijela jedna godina od pokretanja inicijative i eskalacije problema sa parkiranjem za stanare zgrade u ulici Džemala Bijedića 38-42. I ništa, ali baš ništa se nije promijenilo, uradilo, mrdnulo s mjesta... Pardon, jeste. Stanari se više ne parkiraju na mjestima ispred zgrade, zbog čega smo se naplaćali kazni i kazni, ali se zato posjetioci ranije spominjanih okolnih objekata uredno parkiraju, a odavno niko nije stavio kaznu na neko od tih vozila. Stanari "samo" proživljavaju kalvariju svakodnevno pri dolasku svojim kućama, kružeći oko naselja, na mjestima stotinama metara udaljenim. A u rukama imamo puno više od torbe za teretanu ili torbice na ramenu. Fascinantno! I još fascinantnije je da uviđamo da ne postoji pametan i sposoban čovjek u cijeloj Opštini koji bi našao rješenje za ovaj problem. Zar zaista očekujete da bilo ko, iz cijelog ovog naselja, jer ovaj problem afektira cijelo naselje, ikada, ali ikada više glasa za bilo koga od vas? Dobijaju se dozvole za postavljanje bašte na zelenoj površini, zatim tik do biciklističke staze, međunarodni projekat (napravljen iza naše zgrade) je nekim čudom postao privatno vlasništvo... Evidentna korupcija na svakom koraku. A mi, koji plaćamo poreze od kojih naša administracija živi, ne možemo blizu naše zgrade, nego ceker u ruke i tegli. Ko nam je kriv. Nadam se samo da ćemo se svi jednom opametiti. Izbori su naredne godine, zar ne? Brzo će to vrijeme doći. Do tada, pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Hvala za pitanje. Ja sam ovaj problem već ranije delegirao općinskoj administraciji, sada je na njima da riješe problem. 

Pitanje:

Poštovani, da li se održala sjednica OV i da li je pitanje, vezano za rješavanje problema parkiranja u našem naselju, iz naslova ove teme, pokrenuto? Pola godine je prošlo, a nije se ništa desilo. Niko me ne može ubijediti, a ni ostale stanare, da se ovaj problem za 6 mjeseci nije mogao riješiti na adekvatan način. Pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, nakon podnošenja inicijative na izvršnoj je vlasti da sprovedu ono što se traži. Načelnik i službe su adresa za ovo pitanje. Probajte direktno njih kontaktirati, mi smo u vijeću uradili koliko smo mogli. 

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;