Mirela Džehverović

90%
Broj pitanja: 10
Broj odgovora: 9
Stranka
NS
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Članica Komisije za izbor i imenovanje i javna priznanja
Broj osvojenih glasova
521
Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani,

Za javnu cestu i popravke zadužena je FBiH, a dio popravke oko pruge odgovorno je preduzeće koje obavlja tramvajski saobraćaj KJKP Gras. Dodatno, bilo kakve naše aktivnosti su ograničene na Općinu Novo Sarajevo. Mogu uputiti preko naših zastupnika u KS pokretanje ovog pitanja.

S poštovanjem,

Mirela Džehverović

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovana/i

Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Grbavica II- Strojorad prošao je na Opštinskom vijeću 2019 godine. S obzirom da NS protivi gradnji koja nije u skaldu sa vjetrokoridorima, možemo postaviti nadležnim službama pitanje u kojoj je fazi ovaj projekt,


S poštovanjem,


Mirela


Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovana,

Budžet koji smo usvojili za 2021.  postoje planirana sredstva za OŠ u Pofalićima. Mogu postaviti načelniku pitanje kada kreće realizacija.

S poštovanjem,

Mirela 

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani/a

Drago mi je što na ovaj način komunicirate sa mnom. Prvenstveno želim da naglasim da pitanje koje ste postavili predstavlja jedan kompleksan odgovor. Naime ja sam već pokrenula na OV pitanje koliko ima asistenata u nastavi koji rade sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju. Odgovor koji sam dobila bio je zaista poražavajući. S obzirom da svako dijete koje ima poteškoće u razvoju treba ličnog asistenta koji je educiran za adekvatnu pomoć i specifično stanje svakakog dijeteta  (jer stanja koja ste nabrojali zahtjevaju različito educirane asistente, ali ja sam sigurna da Vi to već znate). Ono što je zaista važno da ću ja intenzivno raditi na ovom pitanju a poseban fokus ću staviti djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Smatram da sva djeca moraju dobiti adekvatnu pomoć i potporu u svom obrazovanju tako da ćemo raditi na sistemskom povećanju broja asistenata u nastavi. S obzirom da smo usvojili Budžet za 2021. godinu i velika je vjerovatnoća da će biti rebalans budžeta, mogu Vam obećati da ću raditi na pitanju koje ste mi postavili. Također, Vas molim ako imate neke sugestije i prijedloge kako ćemo zajedno doći do što bržeg i efikasnijeg rješenja da me kontaktirate ovdje ili na mojoj FB stranici ako Vam je tako lakše i privatnije. 

S poštovanjem,

Mirela Džehverović

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani.

Koliko sam shvatila iz Vašeg teksta Vama trebaju parking mjesta? Možete li precizirati šta znači parkiraju gdje stanari ne smiju. Zaista mi treba detalja da bih mogla pokrenuti inicijativu, pitanje. 

S poštovanjem,

Mirela

Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovana,

Drago mi je da se već neko založio za Vaš problem. Ja Vas molim da dopis ili mail koji ste slali pošaljete meni, zaista to ne bi trebao biti problem, da bih dobila potpune nformacije i reagovala u skladu s njima.  

Lp,

Mirela 

Pitanje:

Poštovani, kako je moguće da je bespravno izgrađeni objekat, Caffe bar Kiss u ulici Džemala Bijedića do broja 38, dobio dozvolu da napravi ljetnu baštu na zelenoj površini ispred zgrade. Jasno je da je to očiti ekocid, bez ikakvog logičnog i pravno valjanog objašnjenja.Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

Prvo izvinjavam se što nisam odmah odgovorila. Sva pitanja vezana za ovaj problem, postaviću odmah na narednoj sjednici OV.

Srdačno,

Mirela Džehverović

Pitanje:

Postovani Vijecnici, postovani Nacelnice,Molim Vas da se inicijativa ne pretvori u obracun s kafanama. Slazem se da reda mora biti, ali inicijativa je podnesena prvenstveno s namjerom da se rijesi problem parkinga i kreiraju dodatna parking mjesta za stanare. Shodno tome, ljubazno Vas molim da svoju snagu usmjerite u prijedlog rijesenja naseg problema. Takodje Vas pozivam da dodjete na lice mjesta i razgovarate sa stanarima o trenutnoj situaciji, kao sto to obicavate raditi u vrijeme izbora. Srdacan pozdrav od stanara i glasaca bez poreskog i komunalnog duga, kriminalnog dosijea i politicke zastite.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

Prvo izvinjavam se što sam perivdjela mail i nisam odmah odgovorila. Odmah ću podnjeti inicijativu kao i pitanje na narednoj sjednici OV.

Srdačno,

Mirela Džehverović

Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

Zaista me je stid priče oko žvaka, no nisam ja koja potenciram takve teme.Što se tiče maila, ja nisam dobila nikakav zvaničan, rado ću Vam pomoći. Nažalost, informacije koje ste mi dali "kafandžije" i drugi epiteti neće pomoći rješavanju problema. Molim Vas da mi pošaljete kopiju maila i kome ste slali i nikad niste dobili odgovor. Ja sam zaista u službi svih građana, što potvrđuju moje inicijative i realizacija istih.

Srdačno,

Mirela Džehverović 

Sva pitanja po inicijativama/odlukama