Majda Kalamujić

41%
Broj pitanja: 22
Broj odgovora: 9
Stranka
SDP BiH
Kratka biografija
Funkcija
Zamjenica pred. OV; Zamjenica u Komisiji za statut i propise
Broj osvojenih glasova
512
;
Pitanje:

Postovani,Da li postoji mogucnost da se pokrene inicijativa na nivou opcine da se na zelenim povrsinama, parkovima i drugim pogodnim mjestima postave kucice za lutalice/mace/pse i potencijalno hranilice/hrana obzirom da ide zima, a da ista inicijativa ne iziskuje ogromna finansijska sredstva?

Odgovor:

Poštovani, 

Kao ljubitelj životinja, mislim da bi Vaša inicijativa bila samo trenutno rješavanje problema. 

Nisam za masovna prihvatilišta, u kojima zbog prevelikog broja životinja, budu vrlo loši uslov.

Ali, za ideju sterilizacije, veterinarskog nadzora, zatim udomljavanja, jesam.

Mislim da bi se trebale povečati i kazne za sve one koje su svoje pse i mačke napustili.

Ja sam za humani pristup, ograničeno mjesto hranjenja i akciju udomljavanja.

Nisam sigurna, da bi izgradnjom objekata za životinje, na zelenim površinama preko zime, postigli cilj. Više sam za ideju izgradnje malih tranzicijskih skloništa, do udomljavanja.

Hvala na inicijativi

Lp

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani,

Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Grbavica II- Strojorad prošao je na Opštinskom vijeću 2019 godine.

Morala bih pitati ovlaštene službe u Opštini, u kojoj fazi je ovo pitanje, da bih Vam dala odgovor. Čim dobijem odgovor, objaviti će ga na ovoj platformi.

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani,

Veliki problem, a nadležnosti nisu u našim rukama.Za javnu cestu i popravke zadužena FBiH osim za dio ceste kojim prolazi tramvajsa pruga i pojas oko šina, odgovorno je preduzeće koje obavlja tramvajski saobraćaj-KJKP Gras.

Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani,

U Budžetu Opštine Novo Sarajevo, kojeg smo usvojili krajem marta 20021.godine, predviđena su sredstva za Osnovnu školu Pofalići.

Pitanje:

Poštovana, smatrate li da mandat općinskih vijećnika/ca treba pripadati njima ili stranci?

Odgovor:

Poštovani, ovo nije pitanje za koje je potrebno  moje mišljenje, jer Izborni zakon kaže da mandat pripada izabranom nositelju mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovana vijećnice Kalamujić, kao stanari zgrade Džamijska 19-27 direktno smo zainteresovani za rješavanje pitanja saobraćaja u ulici Porodice Ribar na način da to bude trajno, dugoročno rješenje. Proširenje postojećeg kapaciteta parkinga nije moguće bez daljeg smanjenja zelenih površina, što je loša opcija, međutim postoji način koji će efikasno riješiti problem, a bez velikih ulaganja. Naime, jednosmjerna kružna ulica oko Hrasnog, kao i oko drugih sličnih naselja (Grbavica, Alipašino), treba da ostane jednosmjerna, ali njena desna strana može se pretvoriti u praking mjesta! Praktično bez ikakvih novčanih sredstava, dobilo bi se stotinjak parking mjesta, što bi bila korist svim stanovnicima i posjetiocima naselja. Sa molbom da ovu inicijativu razmotrite i date u dalju proceduru, Alma Krzović i Dijana Zornija, stanarke ul. Džamijska.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješenje pitanja parkinga i garaža u Ulici porodice Ribar

Odgovor:

Hvala Vam na javljanju i inicijativi.

Poslije objave ove inicijative, javio mi se veliki broj sugrađana iz Vašeg kvarta, sa raznim idejama, a među njima i idejom koja je i Vaša da se jedna traka ulice pretvori u parking mjesta.

Inicijativu ću, zavisno od odgovora nadležnih službi u Opštini N. Sarajevo, svakako i u konsultaciji sa MZ Trg heroja, dopuniti, bolje razraditi i predložiti i ovu ideju.

S poštovanjem,

Vijećnica

Majda Kalamujić

Pitanje:

Poštovana Majda, postoji li opcija uvođenja nadzornih kamera na lokacijama ilegalnih deponija radi efikasnijeg praćenja stanovništva koje se koristi njima?

Pitanje na inicijativi/odluci: Mapiranje ilegalnih deponija

Odgovor:

Poštovani,

Ideja SDP je da prvo utvrdimo broj i mapiramo sve nelegalne deponije, u svim opštinama Kantona Sarajevo.

Poslije toga idemo sa najboljim idejama za rješavanje problema.

Nadzorne kamere bi zaista, pokrivanjem lokacija deponija, morale biti analitičke-koje mogu identifikovati vozila na osnovu registarskih tablica.

S poštovanjem,

Majda Kalamujić

Pitanje:

Poštovana, da li postoji mogućnost uvođenja određenih novčanih kazni za građane/ke koji kreiraju ove ilegalne deponije?

Pitanje na inicijativi/odluci: Mapiranje ilegalnih deponija

Odgovor:

Poštovani,

Sankcije već postoje, a to su prekršaji koji su regulisani Zakonom o prekršajima FBIH i krivično djelo, regulisano KZ FBIH. Kaznenimodredbama jasno su propisane radnje koje se smatraju krivičnim djelom protiv okoliša kao i sankcije za fizičke i pravne osobe, uključujući novčane i kazne zatvora do tri godine.

S poštovanjem,

Majda Kalamuji

Pitanje:

Poštovani, samo želim da pitam kada možemo očekivati početak izgradnje parkinga? Naime, sastanak sa Robertom i vijećnicom Anesom Karaselimović jeste održan, ispred zgrade, ali od tada niti se išta dešava, niti imamo bilo kakve informacije, niti vidimo da se na terenu bilo šta mijenja. Ah da, zaboravih, mijenja se izgled zelene površine ispred zgrade, na koju se opet postavlja ljetna bašta. Vjerujem da su "službe" donijele validnu dozvolu, brzo i po proceduri. Što se tiče policije, nakon poziva koji vijećnica Anesa spominje u svom postu, i nakon što su policajci teatralno popisali parkirana vozila, nikada više se nisu pojavili! Tako da, raznorazni posjetioci se i dalje uredno parkiraju ispred zgrade. Mi stanari odavno ne, snalazimo se kako znamo i umijemo. Navikli smo za ovih godinu dana, koliko traje naša saga sa parkingom, i koliko traje da se ništa nije uradilo po tom pitanju. Sredstva su predviđena budgetom, to znamo, ali od predviđenih sredstava nikakve koristi, ako se ne desi realizacija projekta za koji su predviđena. Samo da sve vijećnike, pa I one koji vjerovatno ovo ni ne čitaju, podsjetim da ste tu I radi nas, stanovnika Opštine Novo Sarajevo. I da je valjda cilj vašeg “vijećništva” da učinite stanovanje I život stanovnika boljim. A koliko vidim, odosmo u rikverc… Pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Jedan od stanara vam je postavio konkretna pitanja na koja niko od vijecnika nije dao odgovor. Nije ni cudo, apsolutno identicne recenice vrtite u odgovorima kako bi izbjegli davanje konkretnih odgovora koja su nam od znacaja. Da vas podsjetim, pitanja su bila: " Koja konkretno služba općinske administracije je zadužena da riješi problem? Da li iko uopšte nešto radi u toj službi? Ko je nadležan za nerad iste?" Buduci da vidim da je mladi gospodin Handzar ocigledno protiv dopisivanja putem ovog "postovanog portala" i ne vidi razlog komentarisanja komentara vijecnika, pitao bih ga zbog cega je to tako? Da bi se prikrio nerad kako vijecnika, tako i nadleznih sluzbi cija imena jos uvijek nismo dobili? Nema potrebe da se dopisujemo preko privatnih brojeva; kako ste znali organizovati sastanak za jedna drugi problem na Cengic Vili, mozete onda i za ovaj, mozda Vam bude lakse usmeno odgovoriti na pitanja stanara. Misljenja sam da kad vec i ovdje koristite priliku da reklamirate svoju FB stranicu, red bi bio da se ista iskoristi za rjesavanje konkretnih problema, a ne samo za licnu promociju. Gospodin Kosovac i njegovi nasmijani emotikoni u komentarima dok se vodi rasprava o veoma ozbiljnoj stvari su dovoljan pokazatelj koliko je pozrtvovan i ozbiljan u rjesavanju problema. Trebam li Vas napomenuti da je ovo ipak jedan "postovan portal" a ne Messenger, gospodine vijecnice, gdje se trazi barem mrvica ozbiljnosti? Gospodjo Vugic, Vama kao preglagacu ove inicijative hvala, cini mi se da ste jedna od rijetkih koja je shvatila hitnost ovog problema koji nas na mjesecnoj bazi izadje pozamasnu sumu novca; kako za parking kazne ispred vlastite zgrade, tako i za popravke ogrebotina na automobilima. Nadam se da ce se i ostali vijecnici ako nista barem uozbiljiti u komunikaciji sa nama, a ako imaju i trunku empatije mozda i pomoci u rjesavanju problema; jer nisam bas siguran da ce ljudi nagraditi neozbiljne, nasmijane vijecnike. Bilo bi lijepo i da se gospodin nacelnik barem jednom pismeno obrati stanovnicima svoje Opcine i odgovori im na pitanja; bivao je oznacen na svaki komentar, a sada je i direktno spomenut od strane vijecnika. Srdacan pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;