Elvedin Cernica

45%
Broj pitanja: 20
Broj odgovora: 9
Stranka
PZP
Kratka biografija
Funkcija
Vijećnik
Broj osvojenih glasova
544
;
Pitanje:

Molim da se uradi adekvatna ulična rasvjeta na prilaznoj stazi uz OŠ Hrasno. Nema potrebe za posebnim obrazloženjem, u pitanju je osnovna škola, dakle uzrast djece od 6 do 14 g i nije u redu da je potpuni mrak uz zgradu škole ☝️

Odgovor:

Poštovani,

zahvaljujem na upitu i ukazivanju na problem sa rasvjetom. Ja ću svakako provjeriti da li već postoje planovi i ranije podnijete inicijative za ovaj problem. Ukoliko ranije nije bilo planova po ovom pitanju lično ću podnijeti inicijativu načelniku.

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani,

tokom jula 2019. godine održana je Javna rasprava po pitanju izrade Urbanističkog projekta Grbavica II - Strojerad. Nacrtom odluke planirana je maksimalna spratnost objekata od sedam etaža, uz notiranu mogućnost gradnje hotela do 12 spratova te objekta za stanovanje do 22 sprata. Ukupna površina objekta iznad garaža planirana je na ne više 89.500 kvadratnih metara. Platforma za progres je tada izrazila također negodovanje kao i većina prisutnih građana s obzirom da se uveliko povećava napućenost tog dijela naselja te da se utječe na smanjenje potencijalnih zelenih površina kojih je sve manje. Također zagađenost zraka je vrlo bitan faktor.

Nije mi poznato kako je tadašnji sastav Općinskog vijeća reagovao po svim primjedbama i koje su primjedbe usvojene. Prema tome moje vijećničko pitanje će biti u ovome smjeru gdje ću tražiti detaljno objašnjenje i planove za ovu lokaciju. Možete mi se javiti i direktno na e-mail c[email protected] kako bih Vas informisao o daljim aktivnostima.

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani,

na 2. redovnoj sjednici OV predao sam inicijativu koja se tiče popravke ploča oko tramvajske pruge. Kako je pomenuti prostor u nadležnosti Ministarstva saobraćaja KS dobio sam odgovor da je moja inicijativa proslijeđena pomenutom ministarstvu. Svakako ću pratiti status inicijative i objaviti na svojoj fb stranici sve informacije koje dobijem te opet urgirati ukoliko ne bude dešavanja po ovom pitanju.

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani,

u budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu planirana su sredstva za izgradnju OŠ Pofalići u iznosu od 580.000 KM te u 2022. godini u iznosu od 635.000 KM. Nadam se da će ovaj kapitalni projekat ići željenom dinamikom a svjesni smo svih problema zbog kojih je i pokrenuta izgradnja. Hvala na postavljenom pitanju i nadam se da ste zadovoljni odgovorom.

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Da li ćete pokrenuti neku inicijativu za pomoć/podršku, od strane Općine Novo Sarajevo, pri uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih porodica u obrazovni proces?- djece sa razvojnim i genetskim poremećajima autističnog spektra, kašnjenje i poremećaji u razvoju govora, intelektualne poteškoće, Downov sindrom, problemi u emocionalnom razvoju i ponašanju, poremećaj nedostatka pažnje i hiperaktivnosti, traumatske povrede mozga, cerebralna paraliza, itd. 

Odgovor:

Poštovani,

hvala Vam na postavljenom pitanju. Za narednu sjednicu Općinskog vijeća planiraću inicijativu vezano za ovu oblast. Svakako bih Vas zamolio da mi se javite direktno na e-mail : [email protected] kako bi zajedno razradili ovu inicijativu i uključili još relevantnih osoba iz ove oblasti. 

Na današnjoj sjednici donijeli smo odluku o jednokratnoj pomoći za porodice u stanju potrebe kao i djecu sa posebnim potrebama. Ovo je samo jednokratna pomoć i moramo raditi na ozbiljnijem pristupu i progranima za ove kategorije.

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Postovani vijecnice Cernica,Adresa je Dzemala Bijedica 38-42, kao sto je navedeno u inicijativi i popratnoj dokumentaciji koju je vjecnica Vugic postavila.Pozdrav

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, hvala na odgovoru. Putem portala nije bilo jasno da li se radi o direktnom pitanju ili diskusijama na inicijativu.

U svakom slučaju podržavam inicijativu i zalagaću se zajedno sa kolegicama i kolegama da se ubrza rješavanje ovog pitanja.

Pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Postovani Vijecnici, postovani Nacelnice,Molim Vas da se inicijativa ne pretvori u obracun s kafanama. Slazem se da reda mora biti, ali inicijativa je podnesena prvenstveno s namjerom da se rijesi problem parkinga i kreiraju dodatna parking mjesta za stanare. Shodno tome, ljubazno Vas molim da svoju snagu usmjerite u prijedlog rijesenja naseg problema. Takodje Vas pozivam da dodjete na lice mjesta i razgovarate sa stanarima o trenutnoj situaciji, kao sto to obicavate raditi u vrijeme izbora. Srdacan pozdrav od stanara i glasaca bez poreskog i komunalnog duga, kriminalnog dosijea i politicke zastite.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

molim Vas da navedete o kojoj tačno lokaciji se radi, možete li navesti tačnu adresu?

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Poštovani, kako je moguće da je bespravno izgrađeni objekat, Caffe bar Kiss u ulici Džemala Bijedića do broja 38, dobio dozvolu da napravi ljetnu baštu na zelenoj površini ispred zgrade. Jasno je da je to očiti ekocid, bez ikakvog logičnog i pravno valjanog objašnjenja.Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, 

zahvaljujem na pitanju i na dodatnim informacijama. Ovaj slučaj ću provjeriti sa nadležnom općinskom službom te ispitati ragularnost zakupa površine.

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Poštovani,postoji li opcija da se postave nadzorne kamere?

Pitanje na inicijativi/odluci: Postavljanje upozorenja za onečišćenje prolaza ispod stambenih zgrada

Odgovor:

Poštovani,

u planu je nabavka video nadzora za sva dječija igrališta. Iz razgovora za pomoćnikom načelnika i općinskim službama dobio sam informaciju da će se ujedno planirati pokrivanje prolaza koji se nalaze u blizini ovih igrališta. Za ostale prolaze možemo upititi inicijativu da se analizira mogućnost zasebne instalacije video nadzora. 

Lijep pozdrav,

Elvedin Cernica

Pitanje:

Poštovani, samo želim da pitam kada možemo očekivati početak izgradnje parkinga? Naime, sastanak sa Robertom i vijećnicom Anesom Karaselimović jeste održan, ispred zgrade, ali od tada niti se išta dešava, niti imamo bilo kakve informacije, niti vidimo da se na terenu bilo šta mijenja. Ah da, zaboravih, mijenja se izgled zelene površine ispred zgrade, na koju se opet postavlja ljetna bašta. Vjerujem da su "službe" donijele validnu dozvolu, brzo i po proceduri. Što se tiče policije, nakon poziva koji vijećnica Anesa spominje u svom postu, i nakon što su policajci teatralno popisali parkirana vozila, nikada više se nisu pojavili! Tako da, raznorazni posjetioci se i dalje uredno parkiraju ispred zgrade. Mi stanari odavno ne, snalazimo se kako znamo i umijemo. Navikli smo za ovih godinu dana, koliko traje naša saga sa parkingom, i koliko traje da se ništa nije uradilo po tom pitanju. Sredstva su predviđena budgetom, to znamo, ali od predviđenih sredstava nikakve koristi, ako se ne desi realizacija projekta za koji su predviđena. Samo da sve vijećnike, pa I one koji vjerovatno ovo ni ne čitaju, podsjetim da ste tu I radi nas, stanovnika Opštine Novo Sarajevo. I da je valjda cilj vašeg “vijećništva” da učinite stanovanje I život stanovnika boljim. A koliko vidim, odosmo u rikverc… Pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama

;