Haris Selmanović

50%
Broj pitanja: 14
Broj odgovora: 7
Stranka
NES
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Član Komisije za statut i propise
Broj osvojenih glasova
659
Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovani,

Potpuno se slažem s Vama. Živim blizu osnovne škole.

U prvoj godini mandata načelnika Hasana Tanovića planirana je realizacija prve faze renoviranja osnovne škole Pofalići. Mogu Vam reći i da je to jedan od tri kapitalna projekta za ovu godinu.

Lično sam nezadovoljan trenutnim djelovanjem k realizaciji renoviranja, shodno tome na sljedećoj sjednici ću postaviti vijećničko pitanje i saznati više informacija.


Srdačan pozdrav i hvala Vam sto ste društveno odgovorni. 


Vaš vijećnik Haris Selmanović.

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovani, 

Odlično pitanje. U narednom periodu zapušten prostor ostaje zapušten. Priče postoje, ali ta "višespratnica" nije usvojena regulacionim planom. U narednom periodu pratit ćemo dešavanja u vezi Vašeg upita i našeg zajedničkog mogućeg problema. 

Lično sam protiv visoke gradnje. Svjesni smo našeg grada i općine u zimskim danima, dodatno zagađenje ne donosi ništa dobro, posebno visoka gradnja. Čvrsto ću biti protiv iste dok god obnašam funkciju vijećnika. 


Srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem na pitanju.


Vaš vijećnik Haris Selmanović.

Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovani,

Ukoliko pratite moje aktivnosti u Općinskom Vijeću Novo Sarajevo podnio sam inicijativu u vezi spomenutog problema. 

Svakodnevno se susrećemo s tim problemom, posebno kada su upitanju invalidi ili roditelji s kolicima, činjenica je da je prelaz pretežak za spomenute, posebno u periodu kiša i snijega.

Iskreno se nadam da ce moja inicijativa biti realizovana, samim tim riješit ćemo djelimično Vaš "prioritet".

Nadajmo se pozitivnom.

Napomena: U ovom slučaju odgovor obuhvata samo područje Općine Novo Sarajevo. 


Srdačno Vas pozdravljam.


Vaš vijećnik Haris Selmanović.

Pitanje:

Poštovani, da li planirate uraditi nešto po pitanju Vilsonovog šetališta kada je u pitanju zaštitna ograda na Miljackoj radi životinja i djece?

Odgovor:

Poštovani, 

Nisam inicijativu objavio na društvenim mrežama, ali sam istu uputio na trećoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Svjesni smo situacije, čekamo i nadamo se pozitivnom odgovoru općinskih službi.

Lijep pozdrav.

Vaš vijećnik Haris Selmanović

Pitanje:

Postovani , prateci vase inicijative i javne objave putem drustvenih mreza , a vezane za poslovne prostore koji su pod zakupom , te vlasnistvu su Opcine N. Sarajevo naznaceno je da ce doci do revidiranja zakupa . Zanima me u kojem smjeru ide isto ? Obzirom da nam je svima poznato da ima poslovnih prostora koji su prazni , kao i stanova koji stoje prazni , a nisu dodjeljeni nikome ? Na koji nacin ce se dodjeljivati isti ? Da li imate namjeru konacno osloboditi prostore za koje nisu placene zakupnine ? Pored toga , kako je moguce da neko uzima u zakup prostor od Opcine za 300 KM , a zatim isti daje u daljni zakup za 3000 ?

Odgovor:

Poštovani/na, 

Zahvaljujem se što pratite moj rad. Ne znam možemo li moju želju nazvati revizijom poslovnih prostora jer kao vijećnik nemam ovlaštenja za spomenuto. U svom vijećničkom mandatu bavit ću se ozbiljnom problematikom u našoj općini, jedan od problema su svakako općinski prostori i djelovat ću postepeno da bih došao do konačnog cilja. Konačni cilj jeste rješavanje dugogodišnjih sudskih sporova, prije istih, preuzimanje odnosno vraćanje općinskih poslovnih prostora Općini Novo Sarajevo (zakupci koji nisu izmirivali svoje obaveze minimalno tri mjeseca, sve u zakonskim okvirima), cilj je da općina ostvari veći i kontinuirani prihod, cilj je da se poslovni prostori dodjele onima koji će vrijedno, marljivo raditi i zapošljavati. 
Upravu ste da postoje prazni stanovi, devastirani i ukoliko niste upućeni takvih stanova ima preko 1000 na području naše općine. Stanovima se ne namjeravam baviti dok ne riješim stvari koje sam već započeo, nadam se da shvatate. Konkretno detektovati i rješavati problem po problem, mnogo ih je.

Na Vašu i našu sreću, već smo podržali prijedlog da se općinski prostori ne mogu davati u podzakup. Raspolažete ispravnim informacijama, a svakako nije  uredu da se pojedinci bogate na spomenuti način, to jeste da plaćaju zakup 300,00 KM, a isti prostor daju u podzakup za više novca.

Srdačan pozdrav

Vaš vijećnik Haris Selmanović. 

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani Vijećnici, poštovani Načelniče. Prošli su mjeseci i mjeseci od eskalacije problema parkiranja u našoj ulici, kao i pokretanja inicijative za rješavanje istog. Samo da vas sve obavijestim da se do dana današnjeg ništa, ali apsolutno ništa nije desilo, ni u tragovima. A imali smo neku nadu...

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Postovani Vijecnici, postovani Nacelnice,Molim Vas da se inicijativa ne pretvori u obracun s kafanama. Slazem se da reda mora biti, ali inicijativa je podnesena prvenstveno s namjerom da se rijesi problem parkinga i kreiraju dodatna parking mjesta za stanare. Shodno tome, ljubazno Vas molim da svoju snagu usmjerite u prijedlog rijesenja naseg problema. Takodje Vas pozivam da dodjete na lice mjesta i razgovarate sa stanarima o trenutnoj situaciji, kao sto to obicavate raditi u vrijeme izbora. Srdacan pozdrav od stanara i glasaca bez poreskog i komunalnog duga, kriminalnog dosijea i politicke zastite.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama