Nedim Salihagić

50%
Broj pitanja: 16
Broj odgovora: 8
Stranka
NES
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Zamjenik pred. OV; Član Komisije za izbor i imenovanje i javna priznanja
Broj osvojenih glasova
393
Pitanje:

Kad će biti popravljeni svi prelazi preko tramvajskih šina na svim semaforima/prelazima cijelom dužinom tramvajske pruge, naročito od Pofalića od Ilidže, u oba pravca? Uklonite polomljene kocke koje zapinju građanima i svakodnevno se povređuju! To je prioritet br. 1!

Odgovor:

Poštovanje,


Slažem se da je popravka tramvajskih šina na svim semaforima u cijelom gradu neophodna, što zbog pješaka, što zbog bezbjednosti tramvajskog saobraćaja. Mislim da je za jednu ovakvu neophodnu sanaciju potrebno uključiti sve nivoe vlasti. U narednom periodu ispitati ću da li je već predviđena ova vrsta sanacije, te insistirati ću na što boljoj saradnji općinskih i kantonalnih nivoa vlasti po pitanju velikih sanacija i kapitalnih projekata.

Lijep pozdrav.

Pitanje:

Vezano za planove sa zapuštenim prostorom STROJERADA na Grbavici, koji su planovi za ovaj dio općine, jer postoje glasine da se tu namjerava graditi višespratnica, a znamo da zbog problema za zagađenjem zraka takva gradnja nije dozvoljena uz vjetrokoridore?

Odgovor:

Poštovanje.


Prema meni dostupnim informacija, konkretan plan za izgradnju zgrada na tom lokalitetu trenutno nema. Ono što se slažem s Vama da se o ekološkom faktoru mora voditi računa, i sigurno sam da ćemo kao OV Novo Sarajevo o tome voditi brigu po pitanju svih mogućih gradnji u Novom Sarajevu.

 

Pozdrav.

Pitanje:

Odavno se priča da će se napraviti nova škola u Pofalićima. Šta je s tim? Stara je užasna - prozori su toliko stari i ne mogu se otvarati, buka od automobila ometa nastavu - garantujem da, ako se uradi samo jedno kvalitetno ispitivanje objekta, djeca bi bila hitno evakuisana u drugu zgradu.

Odgovor:

Poštovanje,

Hvala Vam na pitanju, unapređenje infrastrukture je jedan od osnovnih preduslova za unapređenje obrazovanja koje nam je potrebno u KS. S tim u vezi izgradnja novi škola, posebno onih koje su predviđene u prošlom mandatu OV Novo Sarajevo ne smiju dugo čekati. Izgradnja nove škole u Pofalićima je predviđena Budžetom Općine Novo Sarajevo, te su i dodatni koraci učinjeni između različiti nivoa vlasti prema mojim saznanjima. Osim ranije potpisanog Sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa na realizaciji Projekta izrade investiciono tehničke dokumentacije  za izgradnju JU Osnovna škola "Pofalići"  između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Općine Novo Sarajevo i Zavoda za izgradnju KS koji je implementator projekta.

Trenutne aktivnosti  su pribavljanje potrebne dokumentacije i saglasnosti ovog projekta, te regulisanje formalno-pravnih činjenica  oko određivanja investitora i sufinansijera projekta.


Nastaviti ćemo zajedno pratiti proces izgradnje nove škole u Pofalićima.


Pozdrav

Pitanje:

Šta je tacna funkcija dopredsjedavajućeg i u kojoj formi obnašate tu funkciju,profesionalno ili volonterski?

Odgovor:

Hvala na postavljenom pitanju,

Ćlan 14. Poslovnika OV Novo Sarajevo, definirao je funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, gdje kaže da pomaže u radu predsjedavajućem Vijeća i po njegovom ovlaštenju obavlja poslove iz njegovog djelokruga. Svoju funkciju obnašam volonterski. Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.

Lijep pozdrav.

Pitanje:

Na kraju četverogodisnjeg mandata, a da ste to naveli kao jednu od stavki da ce te se zalagati u svom mandatu, koju bi volili da se ispuni u punom kapacitetu na kraju mandata?

Odgovor:

Hvala na postavljenom pitanju,

Pa izdvojio bi dvije stvari koje bi volio da u punom kapacitetu budu ostvarene, to je sistematsko rješenje saobraćaja u mirovanju, te realizacija projekta "Park šume Hum" kao modernog turističkog izletišta sa savremenim sadržajem.LP.

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani Vijećnici, poštovani Načelniče. Prošli su mjeseci i mjeseci od eskalacije problema parkiranja u našoj ulici, kao i pokretanja inicijative za rješavanje istog. Samo da vas sve obavijestim da se do dana današnjeg ništa, ali apsolutno ništa nije desilo, ni u tragovima. A imali smo neku nadu...

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Pitanje:

Postovani Vijecnici, postovani Nacelnice,Molim Vas da se inicijativa ne pretvori u obracun s kafanama. Slazem se da reda mora biti, ali inicijativa je podnesena prvenstveno s namjerom da se rijesi problem parkinga i kreiraju dodatna parking mjesta za stanare. Shodno tome, ljubazno Vas molim da svoju snagu usmjerite u prijedlog rijesenja naseg problema. Takodje Vas pozivam da dodjete na lice mjesta i razgovarate sa stanarima o trenutnoj situaciji, kao sto to obicavate raditi u vrijeme izbora. Srdacan pozdrav od stanara i glasaca bez poreskog i komunalnog duga, kriminalnog dosijea i politicke zastite.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Vijećnik/ca nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva pitanja po inicijativama/odlukama