Robert Pleše

97%
Broj pitanja: 35
Broj odgovora: 34
Stranka
NS
Parlament
Novo Sarajevo
Kratka biografija
Izborna jedinica
139
Funkcija
Predsjedavajući OV
Broj osvojenih glasova
788
Pitanje:

Poštovani, s obzirom da je u januaru 2022. godine predstavljen idejni prijedlog za vrtić "Narcis", zanima me da li su u međuvremenu dobijene potrebne daljnje dozvole kako bi se moglo pristupiti gradnji objekta, i također, kada je planirana njegova gradnja? Hvala!

Odgovor:

Poštovana/i, 

Kao što znate Naša stranka je uticala i uspjela sa Kantonalnom vladom obezbjediti sredstva za prvu fazu radova - rušenje i pripremanje terena za izgradu vrtića. 

Očekujemo da će ove sedmice doći odobrenje za rušenje i odvoz otpada.

Srdačni pozdrav

Pitanje:

Postovani, da li postoji mogucnost uvodjenja video nadzora na Vilsonovom setalistu ili barem da policija na biciklima bude u poslijepodnevnim satima? Naime veceras je jedan biciklista u velikoj brzini udario moje dijete od 3,5 godine i naravno nije ni stao. Dijete se povrijedilo, biciklistu nismo uspjeli stici. Stvarno je postalo opasno od biciklista koji jure izvesti dijete na biciklo ili prosetati Vilsonovim setalistem. Hvala

Odgovor:

Poštovana/i, 

prije svega žao mi je što se desio taj nemili događaj i što ste vi i vaše dijete pretrpili traume, svjedok sam takvih situacija svaki dan jer skoro svaki dan šetam Vilsonovim šetalištem i primjećujem neodgovorno ponašanja kako biciklista, vozača koji prolaze kroz zabranu ali i korisnika električnih romobila. Već sam i u prethodnom mandatu u više navrata tražio od PU Novo Sarajevo da od 17 sati pojačaju kontrolu vilsonovog šetališta što je čak i bilo jedan periodu.

A sada da odgovorim na vaša pitanja:
1. Provjeriti ću da li postoje tehničke mogućnosti za postavljanje kamera i u kojem broju kako bi se sigurnost građana podigla na što veći nivo 
2. Nazvao sam već komandira PU i tražio od njega da pojača nadzor vilsonovog šetališta od 17h. 

Nadam se da ću u narednom periodu kada dobijem odgovor od nadležnih službi i ministarstva KS moći o svemu vas detaljno informisati. 

Također za sve druge vidove pitanja možete me kontaktirati na 061-170-373 HVALA.  

Pitanje:

Postovani,Da li postoji mogucnost da se pokrene inicijativa na nivou opcine da se na zelenim povrsinama, parkovima i drugim pogodnim mjestima postave kucice za lutalice/mace/pse i potencijalno hranilice/hrana obzirom da ide zima, a da ista inicijativa ne iziskuje ogromna finansijska sredstva?

Odgovor:

Uvažena/i, 

oprostite na zakašnjelom odgovoru jer sam tek sada vidio postavljeno pitanje pošto je obavijest o primitku pitanja otišla u spam. 

Pošto je tema o kojoj godinama razmišljam kao vlasnik dva kučna ljubimca, i pošto sam utvrdio niz prepreka mogu vam pomoći na način da vam dam moj broj telefona da me kontaktirate i dogovorimo sastanak. 

Srdačni pozdrav Robert.

Pitanje:

Postovani, da li mozete pokrenuti pitanje rjesavanje problema nezbrinutih zivotinja na opcini Novo Sarajevo tako sto bi se po parkovima postavile kucice i hranilice, obzirom da ide zima, i hrane ce biti sve manje, a samim time i psi agresivniji. Ima dosta maca beskucnica za koje je zima kobna. Mislim da ovo ne iziskuje znacajna finansijska sredstva, a mnogo bi znacilo. Hvala

Odgovor:

Poštovana/i, 

kao vlasnik psa svakodnevno vidim napuštene pse po našim parkovima i jasno je da su u veoma nezavidnoj situaciji. Vaša zamisao je dobra ali isto tako može stvoriti niz problema.... pošto je tema veoma kompleksna o detaljima možemo razgovatrati ako me kontaktirate na 061 170 373.  

U svakom slučaju provjeriti ću da li postoji prije svega financijska mogućnost da se nešto konkretnije uradi po tom pitanju.

Srdačni pozdrav.


Pitanje:

Poštovani g. Pleše, postoji li mogućnost rješavanja saobraćajnih gužvi u Gornjim Kovačićima (Trebevićka i Ljubljanska ulica), naročito u ranim jutarnjim satima? Postoje znaci zabrane parkiranja, zaustavljanja ali to ne sprečava parkiranje... Lijep pozdrav

Odgovor:

Poštovana/i


uvažavajući vašu primjedbu kontaktirao sam komandira 3 policijske uprave i skrenuo mu na pažnju taj problem. 
Obećao mi je da će izaći na teren. 

Srdačni pozdrav 

Sva direktna pitanja

Pitanje:

Poštovani vijećnici, zadovoljstvo je vidjeti vaše angažovanje, i nadam se da ćete uspjeti riješiti problem stanara, na sveopšte zadovoljstvo. Ja ću se samo nadovezati na vaša objašnjenja - stanarima trebaju parking mjesta za stanare, a onda policija može kažnjavati one koji bez dozvole parkiraju na tim mjestima. Policija radi svoj posao kako kada, jer i dalje svakodnevno "slučajni posjetioci" parkiraju tamo gdje mi, stanari ne smijemo. Vjerujem da ćete istrajati u rješavanju problema, jer koliko god da sada uživamo (ili ne :)) u toplim danima, brzo će doći zima i snijeg, a tada će nastati još veći problemi (nanosi snijega, uži prolazi...). Nadam se, zaista se nadam, i vjerujem i dalje da ćete se uspjeti izboriti za normalan život nas stanara Opštine Novo Sarajevo. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, 

i ja se nadam da će uskoro početi sa radovima na proširenju parkinga i povećanju broja mjesta. 

Ponuda i preedračun su došli pa očekujem da će se vrlo brzo početi sa radovima.

LP

Pitanje:

Poštovani, poslije sramne sjednice OV-a i apsolutnog nemara vezano za problem stanara iz zgrade Dž. Bijedića 38-42, koji je već postao problem cijelog bloka okolnih zgrada, zapitajte se da li će iko od nas više ikada glasati za bilo koga od vas ili za vaše pripadajuće stranke. Zelena površina je i dalje uredno okupirana baštom kafane, bez bilo kakvih konsekvenci. Znači li to da mi stanari možemo parkirati vozila na zelenoj površini i da nas niko neće kazniti? "Kafandžije" uredno parkiraju ispred zgrade vozila, pa se sklone kada im se javi da patrola stiže. "Teretandžije" takođe, uredno torbicu ponesu 10-ak metara do teretane, a mi koji tu stanujemo "teglimo" cekere sa 200 metara udaljenog mjesta... Pa da li ste vi svjesni u kakvom paklu mi živimo, dok nam vi uredno krojite sudbinu, raspravljate o žvakama i sličnim trivijalnim stvarima za vrijeme koje vam mi plaćamo?! Gospodo draga, riješite nam problem! Zbog toga ste tu! Ako niste sposobni za isto, recite da niste, pošteno je. I manite se šuplje priče o izgradnji garaža i sličnih stvari. Riješite nam problem, pokažite da vam je stalo do građana, do ljudi koji su vam dali glas. Savjetovali ste nam da pišemo mailove inspekciji. Na te mailove niko ne odgovara, niti bilo šta poduzima… po ko zna koji put. Možda je vrijeme da se obratimo Uredu za borbu protiv korupcije, možda viša instanca prepozna problem I njegove uzročnike, te ponudi I pronađe rješenje.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

prije 3-4 sedmice sam bio na sastanku sa stanarima vaše zgrade (možda ste i vi bili prisutni) nakon čega sam sutra dan otišao u policijsku stanicu i sa komandirom i načelnikom razgovarao o kompletnom problemu vašeg kvarta, dobio sam obećanja da će u narednom periodu posvetiti više pažnje na parkirana vozila kod pješačke staze uz saobraćajnicu. (Dobio sam informaciju da su stvarno počeli s nadzorom tog prostora)....

Što se tiče iscrtavanja 3 parking mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom i uređenja parking prostora oko zelene površine i tu sam uradio neke pomake koje ću vam sada i prezentirati.
Kao što sam rekao na sastanku koji smo imali jedan od problema je bio i taj da nije bio potpisan okvirni sporazum s firmom koja treba da radi iscrtavanje parking mjesta, taj ugovor je napokon potpisan i očekujem da će vrlo brzo početi s radnjama na terenu, te ću se potruditi da kod vaše zgrade bude prioritet kako bismo vašim komšijama olakšali pristup i parkiranje.

Što se tiče uređenja parking prostora oko zelene površine o kojem smo također razgovarali prilikom obilaska terena, očekujem da će se uskoro uraditi elaborat o proširenju i uređenju saobraćaja u mirovanju i da će se po završetku istog krenuti u realizaciju. Također kao projektni zadatak tog elaborata će biti izlaz na tzv. sedmu transverzalu kako bi se stanarima tog kvarta olakšao ulaz i izlaz s parking područja.


Za sve ostale informacije možete me kontaktirati na 061170373
Srdačni pozdrav
Robert Pleše

Pitanje:

Poštovana Elvedina, jedini ste se Vi zauzeli i barem pokrenuli pitanje problema stanara ove ulice. Zahvaliti se neću, jer radite svoju vijećnićku dužnost, ali želim da znate da iskreno cijenimo Vaše zalaganje. Problem koji imamo dugo traje, eskalirao je u posljednjih nekoliko mjeseci. U konačnici, opštinski organi su dozvolili i omogućili da se nas, stanare, dovede u ovakvu situaciju, pa neka i riješe probleme. Lijep pozdrav!Poštovana Mirela, ako se involvirate u problem koji je naslov ove teme, jasno će Vam biti da se ne radi o epitetima, nego o pejorativu. Mailove nismo slali Vama lično, nego nadležnim inspekcijskim službama, pa i samom Načelniku, i to svakako možete provjeriti sa Vašim kolegama. Jednako tome, ni odgovor na Dopis stanara nismo dobili, a uredno je dostavljen na protokol prije više od mjesec dana. Sve možete provjeriti i pomoći nam da ponovo živimo živote dostojne građana. Lijep pozdrav!

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani,

prije 3-4 sedmice sam bio na sastanku sa stanarima vaše zgrade (možda ste i vi bili prisutni) nakon čega sam sutra dan otišao u policijsku stanicu i sa komandirom i načelnikom razgovarao o kompletnom problemu vašeg kvarta, dobio sam obećanja da će u narednom periodu posvetiti više pažnje na parkirana vozila kod pješačke staze uz saobraćajnicu Zmaja od Bosne. (Dobio sam informaciju da su stvarno počeli s nadzorom tog prostora)....

Što se tiče iscrtavanja 3 parking mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom i uređenja parking prostora oko zelene površine i tu sam uradio neke pomake koje ću vam sada i prezentirati.
Kao što sam rekao na sastanku koji smo imali jedan od problema je bio i taj da nije bio potpisan okvirni sporazum s firmom koja treba da radi iscrtavanje parking mjesta, taj ugovor je napokon potpisan i očekujem da će vrlo brzo početi s radnjama na terenu, te ću se potruditi da kod vaše zgrade bude prioritet kako bismo vašim komšijama olakšali pristup i parkiranje.

Što se tiče uređenja parking prostora oko zelene površine o kojem smo također razgovarali prilikom obilaska terena, očekujem da će se uskoro uraditi elaborat o proširenju i uređenju saobraćaja u mirovanju i da će se po završetku istog krenuti u realizaciju. Također kao projektni zadatak tog elaborata će biti izlaz na tzv. sedmu transverzalu kako bi se stanarima tog kvarta olakšao ulaz i izlaz s parking područja.


Za sve ostale informacije možete me kontaktirati na 061170373
Srdačni pozdrav
Robert Pleše

Pitanje:

Oprostite, izostavio sam Vas nehotice u mom prvom pisanju, pa ponavljam svoje pitanje. Postovani Vijecnici, postovani Nacelnice, Molim Vas da se inicijativa ne pretvori u obracun s kafanama. Slazem se da reda mora biti, ali inicijativa je podnesena prvenstveno s namjerom da se rijesi problem parkinga i kreiraju dodatna parking mjesta za stanare. Shodno tome, ljubazno Vas molim da svoju snagu usmjerite u prijedlog rijesenja naseg problema. Takodje Vas pozivam da dodjete na lice mjesta i razgovarate sa stanarima o trenutnoj situaciji, kao sto to obicavate raditi u vrijeme izbora. Srdacan pozdrav od stanara i glasaca bez poreskog i komunalnog duga, kriminalnog dosijea i politicke zastite.

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Naravno da neće biti obračuna sa lokalima i privrednicima, kao što sam vam već i rekao slobodno me kontaktirajte na 061170373. 

LP Robert Pleše

Pitanje:

Postovani, kada ce se rijesiti pitanje parkinga i u ulici Paromlinska br od 29-33, gdje stanari nisu u mogucnosti godinama parkirati svoja auta u spomenutoj ulici od 29-33, zbog parkiranja uposlenih iz BH Telekomu i okolnih firmi i kafica. Napominjem da uposlenici BH Tecoma imaju na raspolaganju ispred spomenute firme koji zjapi prazan. Nadam se da cete u sto skorije vrijeme donijeti pozitivna rjesenja za stanare spomenute ulice i dugogodisnjeg problema parkiranja, na nacin kako je rijeseno svuda u svijetu. Gdje stanari imaju pravo prvenstva parkiranja ispred svojih zgrada stanovanja, pa makar i uz neku novcanu naknadu od koje bi i Opcina Novo Sarajevo imala koristi/ profit. Vec sam se u vise navrata obracao putem maila, ali nikakav odgovor nisam dobio. Nadam se da ovaj put hocu, bilo pismeno ili putem inicijative i pozitivnog sto skorijeg rjesenja dugogodisnjeg problema parkiranja u ulici Patomlinska od br. 29-33

Pitanje na inicijativi/odluci: Rješavanje problema parkiranja i pristupa stambenoj zgradi u Ulici Džemala Bijedića

Odgovor:

Poštovani, 

Sa problemom saobraćaja u mirovanju koji je izražen skoro pa u cijelom gradu smo ozbiljno pristupili postoje određeni administrativni problemi između Kantona i Općina da bi se usvojila Odluka kojom bi se sistematski pristupilo rješavanju tog problema. 
Pošto se radi o temi koja je veoma široka predložio bih vam da me kontaktirate na 061-170-373 pa da dogovorimo jedan sastanak. 

Unaprijed zahvalan
Robert Pleše 

Sva pitanja po inicijativama/odlukama