Izgradnja centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima u Novom Sarajevu


Glasajte za ili protiv ove inicijative, ili postavite pitanje i diskutujte sa vijećnicima.

70%
30%

21

GLASAJ

9

05.07.2023.

Predlagač/ica: Općina Novo Sarajevo
Vrsta procedure: U vijeću
Oblast inicijative/odluke: Kultura i sport
Status: Realizacija u toku

Općina Novo Sarajevo saopćila je da je idejni koncept izgradnje centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja ove općine, prezentovan početkom jula 2023. godine. 

Hasan Čemalović, bosanskohercegovački arhitekt, dizajnirao je i prezentovao izgled spomenika načelniku Općine Hasanu Tanoviću, predsjedavajućoj Općinskog vijeća Danijeli Šahat te predstavnicima/ama Službe za boračko-invalidsku zaštitu, boračkih udruženja i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća. Prisutni su također razmijenili ideje i sugestije.

U saopćenju Općine Novo Sarajevo detaljno je opisan izgled spomenika: “Na centralnom dijelu spomenika nalazila bi se velika kamena ploča sa imenima šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo. U sredini bi se nalazio kameni stub sa elementima vode, gdje bi bilo ispisano i ime heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Envera Šehovića. Sa desne i lijeve strane spomenika ispisali bi se nazivi brigada kojima su šehidi i poginuli borci pripadali. 

Do spomenika bi se silazilo stepeništem, a zamišljeno je i da ispred glavne ploče budu postavljene kamene klupe. Predviđen je i prostor za postavljanje jarbola i kvalitetna rasvjeta. Ukupna površina na kojoj bi se gradio spomenik bila bi oko 500 m2. Prostor okolo bi se oplemenio i hortikulturnim sadržajem.”


Detaljnije  

Zadnje Inicijative Sve inicijative/odluke
  Infrastruktura 15.07.2024.
Izgradnja objekta za društvene namjene
67%
33%

2

GLASAJ

1

0 pitanja / 0 odgovora
  Infrastruktura 09.07.2024.
Sanacija klizišta na području općine Novo Sarajevo
82%
18%

9

GLASAJ

2

0 pitanja / 0 odgovora
  Socijalna politka 08.07.2024.
Penzioneri/ke Novog Sarajeva uz julsku penziju dobit će po 50 K
56%
44%

5

GLASAJ

4

0 pitanja / 0 odgovora
Pitaj vijećnike/ce
Hasan Tanović
SDP BiH
Načelnik Općine Novo Sarajevo
Postavi pitanje
Odgovori vijećnika/ca